Kako do začeća: Saveti i namirnice za povećanje plodnosti

by | januar 25, 2024
Kako do začeća

Kako do začeća je poslednjih godina pitanje brojnih parova, jer sve više žena ima problem sa sterilitetom. Ukoliko želite da zatrudnite, ali ne uspevate u tome, otkrivamo vam prirodne načine na koje možete da poboljšate vašu plodnost.

 

Nijedna žena objektivno ne može da zna da li će imati problema sa začećem sve dok ne pokuša da zatrudni. Ako ste mlađi od 35 godina, i već godinu dana bezuspešno pokušavate da ostanete u drugom stanju, onda se obratite svom ginekologu kako bi na vreme dijagnostikovali mogući problem i mogli da vas upute na dalje lečenje. Ako imate 35 godina ili više od toga, morate brže da reagujete – obratite se stručnjacima već posle pola godine neuspešnih pokušaja da zatrudnite.

Članak se nastavlja posle reklama

Dok pokušavate da ostanete u drugom stanju, vi, ali i vaš partner, morate da promenite način života, ali i ishranu, jer je dokazano da pojedine namirnice pozitivno utiču na plodnost.

Kako do začeća – faktori o kojima treba voditi računa

1. Ovulacija

Pre svega, vodite računa o tome kada možete ostati u drugom stanju i kada su vam plodni dani. Zapisujte u kalendar svaku menstruaciju – to će vam pomoći da otkrijete dane ovulacije. Pobrinite se da vodite ljubav u ovim danima, kako biste imali veće šanse da zatrudnite. Neka vašem ljubavnom životu ne budu smetnja ubrzan način života, stres i svakodnevne obaveze. Ako želite da zatrudnite, pobrinite se da imate zdrav ljubavni život.

Članak se nastavlja posle reklama

2. Stres 

Stres je jedan od glavnih faktora koji utiču na plodnost kod žena, zbog čega je veoma važno da ga se oslobodite, ili da ga makar umanjite. Možete ga eliminisati na razne načine, a znatno ga možete smanjiti praktikovanjem joge. Budite redovno fizički aktivni da ostanete u formi, i budete zdravi, a imajte u vidu i da umereno vežbanje može da vam pomogne da brže ostanete u drugom stanju.

Članak se nastavlja posle reklama

3. Višak kilograma

Fizička aktivnost, ali i pravilan ishrana su ključni faktori za lakše zatrudnjivanje, jer višak kilograma smanjuje šanse za začeće. Stoga, ako planirate potomstvo, povedite računa o vašoj kilaži i potrudite se da imate odgovarajuću težinu, ali se obavezno posavetujte s doktorom pre odlaska na dijetu.

Članak se nastavlja posle reklama

4. Prehrambene navike

Kako biste poboljšali plodnost, u ishranu morate uključiti zdrave i hranljive namirnice. Takođe, trudite s eda s ene prejedate i hrabite se od 4 do 6 puta dnevno, u manjim porcijama. Pijte dovoljno tečnosti (najbolje obične vode), a radije birajte kuvanu hranu, nego prženu ili hladnu. Izbegavajte hranu punu pesticida i herbicida, kao i alkohol, a obavezno ostavite i pušenje. Jedite namirnice koje vam mogu pomoći da lakše ostanete u drugom stanju.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako do začeća – namirnice za poboljšanje plodnosti

Riba

Ribe poput lososa, sardele ili skuše bogate su Omega-3 masnim kiselinama koje potsiču cirkulaciju te utiču na kvalitet i aktivnost spermatozoida. Pri tom, vodite računa da jedete svežu ribu ulovljenu u prirodnom staništu, umesto one uzgajane u ribnjacima. Isto važi i za sve vrste mesa, pa i piletinu. S obzirom da je naučno potvrđeno da konzumiranje ribe poboljšava sposobnost začeća, kako kod muškaraca, tako i kod žena, ovu namirnicu (ili riblje ulje u formi dijetetskog dodatka) obavezno uvrstite u ishranu.

Školjke

Članak se nastavlja posle reklama

Pored ribe, i drugi morski plodovi, kao što su školjke, mogu pozitivno uticati na plodnost. Školjke, naime, sadrže cink koji je zaslužan za proizvodnju zdravih spermatozoida i jajnih ćelija. Cinka u izobilju ima i u grašku, jajima, orasima…

Spanać

Zeleno lisnato povrće, naročito spanać, sadrži folnu kiselinu koja je neophodna za zdrav razvoj ploda, ali i za produkciju spermatozoida i rad jajnika. Eksperti preporučuju da se nekoliko meseci pre planiranog začeća uzimaju multivitaminski dodaci, koji sadrže folnu kiselinu, jer ona sprečava pojavu određenih oštećenja ploda. Ova namirnica je, takođe, odličan izvor gvožđa i vitamina C, koji povećavaju kvalitet sperme, sprečavajući oštećenja genetskog koda. Osim spanaća, folnom kiselinom bogati su i proizvodi od soje, pasulj, žumance, krompir, pšenično brašno, kupus, brokoli, cvekla, banana, sok od pomorandže…

Članak se nastavlja posle reklama

Žitarice

Kompleksni ugljeni hidrati poput zoba, smeđeg pirinča različitih vrsta mahunastog povrća daće vam preko potrebnu energiju za seksualne aktivnosti, a i puni su vitamina B i E koji su neophodni za razvoj ćelija, hormonalnu ravnotežu i zdrave jajne ćelije i spermatozoide. Pri tom, radije birajte žitarice sa celim zrnom i integralni pirinač.

Sladoled

Članak se nastavlja posle reklama

Jedno istraživanje dokazalo je da je kod žena koje su dnevno konzumirale dve ili više porcija niskokaloričnih mlečnih proizvoda povećan je rizik od neplodnosti izazvane poremećajima u ovulaciji, i to za čak 80 odsto. Nasuprot tome, pokazalo se da su one koje su jele barem jednom dnevno punomasne mlečne proizvode pozitivno uticale na svoju plodnost. Dakle, ako želite da zatrudnice slobodno svakog dana uživajte u porciji svog omiljenog sladoleda čija sezona tek počinje.

Med

Med je odlična namirnica za jačanje imuniteta, a bogat je izvor minerala i amino kiselina koje pozitivno utiču na reproduktivni sastav i rad jajnika.

Avokado

Avokado, čiji oblik podseća na matericu, poboljšava zdravlje i funkciju ovog organa, a pomaže i u ravnoteži hormona, te smanjuje rizik od raka materice i jajnika. Zanimljivo je i to što je potrebno tačno devet meseci da avokado od cveta postane zreo plod. Takođe, ovo voće sadrži nezasićene masti koje mogu povećati plodnost. Naime, jedno istraživanje pokazalo je da su žene čija je ishrana bila bogata ovim mastima, a koje su bile uključene u program vantelesne oplodnje, imale trostruko više uspeha u pokušajima da zatrudne.

Problemi sa začećem: Šta ako i dalje ne ide?

Neplodnost se utvrđuje ako niste ostali u drugom stanju u roku od 12 meseci u kojima ste praktikovali nezaštićen seks. Sve ovo pod uslovom da ste mlađi od 35 godina. Za starije od 35 godina ovo ograničenje se smanjuje na šest meseci.

Neplodnost mogu izazvati muški i ženski faktori, a zastupljeni su podjednako, 30-40 odsto. Muški faktori su najčešće povezani sa količinom, pokretljivošću i izgledom (morfologijom) spermatozoida, a na njih u velikoj meri utiču životne navike. Ženski faktori su obično poremećaji ovulacije, oštećenje jajovoda, endometrioza i cervikalni faktor. Oko 20-30 odsto neplodnosti ostaje nepoznatog uzroka.

Lečenje neplodnosti se precizira i usmerava kada se pronađu uzroci, odnosno utvrdi sam tip neplodnosti. To može biti sa lekovima za indukciju ovulacije, hirurškim zahvatima koji rešavaju neke strukturne abnormalnosti, prirodnim postupcima ili raznim postupcima potpomognute oplodnje, kao što su inseminacija ili vantelesna oplodnja.

Komplementarna metoda koja se koristi u planiranju trudnoće i potpomognutoj vantelesnoj oplodnji sa odličnim rezultatima je akupunktura. U zavisnosti od vrste neplodnosti, mogu se lečiti tačke opuštanja, zadebljanje endometrijuma ili rešavanje nekih drugih tegoba.

lepotaizdravlje.rsNataliaDeriabina/iStock/Getty Images Plus via Getty Images