Pogrešna priprema ovsene kaše: Kada ovaj popularni doručak može da postane štetan?

by | septembar 8, 2022
Pogrešna priprema ovsene

Pogrešna priprema ovsene kaše može da donese brojne negativne posledice po naše zdravlje. Evo o čemu se radi.

Svako jutro smo suočeni sa dilemom da li da spavamo duže ili da se probudimo rano i pripremimo hranljiv i zdrav doručak. Uglavnom jednoglasno, prva „lenja“ opcija pobeđuje. I tako, na brzinu, ponovo prelijemo kukuruzne pahuljice ili instant kašu mlekom ili vodom.A kakve su posledice ovakvog doručka pitanje je koje nam izmiče. A onda se javlja i odgovor: „Mislićemo o tome sutra“.

Uvreženo je mišljenje da je bolje jesti ugljene hidrate ujutru nego uveče, jer to daje telu više vremena da preradi vitalni izvor energije i glukozu koju proizvodi. Ali šećeri dolaze iz različitih izvora: prirodni i sintetički. Jedno je pojesti bananu, a sasvim je drugo jesti glazirane kukuruzne pahuljice. U prvom slučaju, protok šećera u krv se odvija sporo, što je korisnije za telo. U slučaju „lošeg“ šećera, namirnice koje ga sadrže izazivaju nagli skok nivoa glukoze u organizmu i zbog toga nastaju različiti poremećaji.

Pogrešna priprema ovsene kaše

Vrste

Znamo da se ovsena kaša deli na tri vrste. Prva je ujedno i najkorisnija– kaša napravljena od celih zrna i koja sadrži kompletan set hranljivih materija i vlakana. Ove pahuljice su velike  i kuvaju prilično dugo – 15 minuta.

Druga vrsta je usitnjena ovsena kaša. Prednosti takvih pahuljica su mnogo manje od onih iz prve grupe.

Treća vrsta je instant ovsena kaša. Ona se priprema prelivanjem vreme vode ili mleka, a , zbog činjenice da su zrna spljoštena – brže nabubre te je kaša gotova za svega nekoliko minuta. Međutim, ovakav izbor za doručak nema nikakvu zdravstvenu korist.

Ovsena kaša od celog zrna zaista pomaže da se telo zasiti  do ručka. Dužom upotrebom ovog proizvoda, stanje kože i kose se poboljšava, a telo se čisti od toksina. Svi ovi procesi nastaju zbog velike količine vitamina B u sastavu, kao i zbog visokog sadržaja  dijetetskih vlakana.

Druga i treća vrsta ovsenih pahuljica ne sadrže isti korisni set, pa kada se konzumiraju, možemo dobiti samo kratak osećaj sitosti, a vremenom i višak kilograma. Štaviše, instant ovsena kaša najčešće sadrži dodatni šećer i veštačke aditive, koji našem organizmu svakako nisu potrebni.

Pogrešna priprema ovsene kaše vs pravilna priprema

Ovas celog zrna skuvajte u vodi sa prstohvatom soli minimum 15 minuta (dok se zrna ne raspadnu). Ako želite slađu varijantu i upadate u iskušenje da dodate med ili bilo koji drugi slatki sirup, onda vam savetujemo da ih zamenite suvim grožđem ili cimetom.

Ovsena kaša s kikiriki puterom i čija semenkama

Druga opcija za pripremu zdravih ovsenih pahuljica izgleda ovako: ovsene pahuljice pomešati sa mlekom, dodati prstohvat soli, kašiku cimeta i staviti u frižider. Mleko možete zameniti i grčkim jogurtom i dodati svoje omiljeno voće. Ujutro će vas čekati gotov i zdrav doručak.

Priprema granole

Pomešajte žitarice po ukusu (ne zaboravite da naš izbor pada isključivo na dugo kuvane pahuljice), beli susam, semenke, bademe ili lešnike i cimet u proporcijama po ukusu. Koristeći blender, pretvorite svoju omiljenu sortu slatkih jabuka u pire i pomešajte navedene sastojke zajedno sa maslinovim uljem i medom. Zagrejte rernu na 130 ° C , smesu sipajte u vatrostalnu posudu i pecite 30 minuta, mešajući je svakih 5 minuta. Za kraj ohladite granolu i dodajte jogurt, sveži sir ili mleko.

Lepota i zdravljeDragonImages/iStock/Getty Images Plus via Getty Images