Pospanost u toku dana: 3 laka načina kako da izbegnete umor i letargiju!

by | januar 23, 2023
Pospanost u toku dana

Pospanost u toku dana oseća većina nas, a mi vam u nastavku otkrivamo proverene metode koje će vam pomoći da sačuvate snagu i energiju do večeri. 

Ponekad može biti teško održavati isti energetski nivo ceo dan, a posle večere počinje da postajemo veoma pospani (naročito ako patite od hroničnog nedostatka sna noću). Nažalost, u savremenom svetu malo ljudi ima pristup takvom luksuzu kao što je dremanje usred radnog dana. Stoga vam nudimo tri efikasne metode koje će vas spasiti od pospanosti i pomoći vam da ostanete energični do večeri.

Pospanost u toku dana i kako je se rešiti?

Uravnotežen ručak

Ako za ručak pojedete mnogo brzih ugljenih hidrata (bilo brze hrane ili slatkiša), dolazi do naglih skokova nivoa šećera u krvi, a to dovodi do gubitka energije i pospanosti ubrzo nakon jela. Zbog toga morate pažljivo pratiti od čega se sastoji vaš obrok.

Članak se nastavlja posle reklama

Stručnjaci preporučuju da jedete porciju proteina veličine dlana (meso, riba, jaja, tofu, itd.), istu porciju složenih ugljenih hidrata (testeninu od celog zrna ili hleb, pasulj, sočivo, itd.) i dve porcije šarenog voća ili povrće. Možete dodati i neke zdrave masti: maslinovo ulje, avokado, orahe itd. Takav ručak će vas lako zasititi i istovremeno pomoći da ostanete budni do večeri.

Pospanost u toku dana i fizička aktivnost

Svakodnevna fizička aktivnost može brzo ublažiti pospanost. A za to postoji nekoliko razloga. Prvo, kada vežbate, telo proizvodi više mitohondrija u mišićima. Oni, zauzvrat, pretvaraju glukozu u adenozin trifosfat (ATP), koji je izvor goriva za telo, što povećava energiju. Drugo, vežbanje poboljšava cirkulaciju i doprema kiseonik u krv, što dodatno podržava proizvodnju mitohondrija, kao i oslobađanje endorfina, hormona koji nam pomažu da se osećamo budno i srećno.

Ovde je glavna stvar da ne preterujete. Redovna šetnja brzim tempom, 15-minutna aktivna sesija joge ili mali kompleks snage će biti dovoljni. Glavna stvar je da izaberete opterećenje koje vam se sviđa, tada vas endorfini neće naterati da čekate.

Članak se nastavlja posle reklama

Naučite tehnike opuštanja

Hronični stres nam oduzima energiju i može izazvati pospanost tokom dana. Stoga, da biste ostali na oprezu, važno je naučiti metode koje će pomoći u oslobađanju napetosti ovde i sada. To mogu biti vežbe disanja, meditacija, aromaterapija ili samo kratka pauza od posla i bavljenja omiljenim hobijem. Pogodna je i banalna kriška crne čokolade posle večere – kakao zrna sadrže polifenole koji pomažu u borbi protiv stresa.

Lepota i zdravljefizkes/iStock/Getty Images Plus via Getty Images