Šta su pravi adaptogeni i zašto su nam potrebni na jesen?

by | 1 septembra, 2022
Pravi adaptogeni

Pravi adaptogeni se nazivaju „magičnim“ lekovima, a da li je zaista tako? I koje treba da koristimo pred i tokom jesenje sezone?

Adaptogeni su termin koji je uveden 1947. godine u SSSR-u da bi opisala široka grupa lekova koji pomažu telu da se prilagodi različitim promenama faktora životne sredine: promena vremenskih zona, povećana fizička aktivnostitd. Danas se ovaj termin smatra zastarelim, jer uključuje preveliku grupu heterogenih lekova, čiji princip delovanja nije samo nejasan ili nepoznat, već što je najvažnije- u ogromnoj većini slučajeva nije naučno dokazan.

Naime, danas, da bi se ubedljivo dokazalo dejstvo lekova, potrebno je sprovesti posebne naučne studije sređene na način.Pravi adaptogeni

Lekovima se, kao što smo rekli, ne treba nadati, ali ipak, tokom predstojeće jeseni, korisno je znati o „adaptogenima“ koji zaista deluju.

Svetlosna terapija

Sezonski afektivni poremećaj je specifična vrsta depresije koja pogađa veliki broj ljudi kada je dužina dana skraćena i sunce ne zagreva zemlju toliko intenzivno. I iako izraz „depresija“ u pravom smislu te reči označava promenu raspoloženja, ovaj poremećaj se može manifestovati i kao povećanje apetita, pospanost, nesanica i slabost.

Danas u prodaji postoje uređaji za svetlosnu terapiju – napravljeni su u obliku naočara ili u obliku stone lampe (. Po pravilu, dovoljno je ostati otvorenih očiju pored uređaja 30 minuta dnevno da „oterate“ jesenji bluz. Druga opcija je da 30 minuta dnevno provedete napolju, na dnevnoj svetlosti.  Efikasnost svetlosne terapije je naučno dokazana, a u nekim državama je zakonski propisana kao mera za borbu protiv sezonske depresije.

Borba protiv avitaminoze

Iako konzumiranje multivitamina bez nadzora povećava šansu za razvoj raka (uzimajte ove suplemente samo uz dozvolu lekara), s vremena na vreme u organizmu možda nećete imati dovoljno određenih vitamina. Danas je dovoljno da se konsultujete sa kompetentnim terapeutom da biste saznali faktore rizika za avitaminozu.

Isti poželjno je odrediti nivo 4 vitamina koji najčešće nedostaju: gvožđe, vitamin B12, folna kiselina i vitamin D, ne morate uzimati ostale vitamine. Razgovarajte sa svojim lekarom, nakon što uradite krvnu sliku.

Pravi adaptogeni- kontrola melatonina

U pitanju je hormon  koji reguliše cirkadijalne ritmove. Danas se proizvodi u obliku sintetičkih lekova i dijetetskih suplemenata. Idealan za one koji su se vratili kući sa odmora, jer je kontrast klimatskih promena u jesen i zimu najupečatljiviji.

Zdrav san, pravilna ishrana, redovna fizička aktivnost

U stvari, sve navedeno bi trebalo da postane vaš najbolji prijatelj za sva godišnja doba. Ovi koraci će vam pomoći da se nosite sa svim nedaćama jeseni bolje od bilo kog drugog suplementa ili leka.

3 adaptogena koja ćete poželeti da probate

Lepota i zdravljeOlezzo/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.