Pretpraznični stres: Kako sprečiti sagorevanje u ovom periodu godine?

by | 14 decembra, 2022
Pretpraznični stres

Pretpraznični stres realnost je s kojima se susreće većina ljudi. Evo nekoliko korisnih saveta kako se efikasno pripremiti za praznike, a da veliki broj zadataka i briga ne pokvari praznično raspoloženje.

Da li ste primetili da nam često najveću radost ne donosi sam praznik, već nevolje koje mu prethode? Izbor poklona za voljene, razmišljanje o tome kako iznenaditi goste, planiranje božićne i novogodišnje trpeze i zabave… Sve ovo donosi puno pozitivnih emocija, ali istovremeno izaziva pravu noćnu moru.

Stres je stanje nervoznog i mentalnog uzbuđenja uzrokovano nestandardnom situacijom. U principu, stanje je sasvim prirodno. Svakog dana moramo da se nosimo sa nekim iznenađenjima: autobus je počeo da vozi po novom rasporedu, cene u prodavnici su ponovo porasle, na poslu se nagomilavaju obaveze … I svaki put kada je telo prinuđeno da koristi sve svoje resurse da se prilagodi okolnostima. U nepoznatoj situaciji ili u stanju opasnosti, nadbubrežne žlezde oslobađaju hormone stresa adrenalin i norepinefrin u krvotok. Ubrzavaju rad srca, sužavaju krvne sudove i povećavaju krvni pritisak. Ali stres nije uvek povezan samo sa negativnim emocijama. Pretpraznični poslovi su takođe stresni, ali pozitivni. Mi to doživljavamo u kratkom vremenskom periodu. Međutim, novogodišnja trpeza je na stolu, jelka je okićena – i konačno smo spokojni. Takvi mali potresi za telo su samo korisni. Stres je štetan za zdravlje kada je dugotrajan ili hroničan.

Pretpraznični stres i kako ga umanjiti

Kada se pripremate za praznike, napravite listu obaveza za mesec, nedelju, dan. Ne ostavljajte sve za poslednje dane odlazeće godine Svakodnevno pregledajte svoje „ciljeve“ i dajte im prioritet po važnosti.

Imajte na umu: naučnici period od 10 do 12 i od 16 do 18 sati nazivaju zlatnim satima rada. U ovom trenutku smo na vrhuncu performansi i produktivnosti. Ne propustite ovaj trenutak! A da biste ubrzali proces intelektualnog opterećenja, popijte šolju zelenog čaja, kakaoa ili soka od pomorandže, koji sadrži šok dozu askorbinske kiseline – vitamina snage.

Veoma je važno da izdvojite i vreme za odmor. Ne pokušavajte da radite više stvari istovremeno! Telo ne možete prevariti: ono je u stanju štedi fizičku snagu i intelektualni potencijal, jer je jutarnja aktivnost iscrpela njegove unutrašnje rezerve. Isto tako, u periodima stresa ne posežite za slatkišima, jer nagli rast šećera u krvi izaziva letargiju i pospanost. Umesto toga izaberite zdravije opcije: orašasto voće, med, suvo voće poput brusnica i šljiva…

Da bi dan protekao dobro, potrebno je da se pravilno prilagodite ujutru. Uz normalan ritam života, dovoljno je raditi vežbe i istuširati se. Međutim, u decembru, emotivno najstresnijem mesecu u godini, vredi se okrenuti istočnjačkim praksama. Joga će pomoći da se smirite i pronađete mir u pretprazničnoj vrevi.

5 načina da se “isključite” i prestanete da razmišljate o poslu nakon napornog radnog dana

Dodajte energiju svom telu

Postoje situacije kada se, na pozadini emocionalnog porasta, iznenada razvija iznenadni osećaj umora, posebno u jeku dana. U ovom slučaju, hitno je popuniti nedostatak energije u telu.

Možda niste jeli dugo vremena. Kao brzu užinu možete koristiti bademe, urme, suvo voće.
Izbegavajte energetska pića da biste održali energiju. Po pravilu se prave na sintetičkoj osnovi i mogu da nanesu više štete organizmu nego koristi. Probajte prirodni tonik: uzmite malo cimeta, suvog đumbira i vanile na vrh noža, prelijte mešavinu kipućom vodom, pustite da se kuva i pijte u malim gutljajima.

Naučite da se isključite. Da li se osećate preplavljenim umorom? Zatvorite oči i sedite 2-3 minuta. Ovo je dovoljno da telo pređe u režim oporavka. Napravite takve pauze po potrebi – i bićete mnogo manje umorni.

Uronite u aromaterapiju. Stavite opuštajuću sveću na radnu površinu ili sipajte 1-2 kapi esencijalnog ulja pomorandže, sandalovine, ruže, tamjana i ilang-ilanga na maramicu – ove arome pomažu da se otera umor i da se sa novom snagom bacite na posao.

Pretpraznični stres i nesanica

Kakav san, kada godišnji izveštaj još nije završen, haljina za doček Nove godine nije kupljena, a gde ćete proslaviti praznik, još uvek nije jasno. Od svega što treba da se uradi samo se glava vrti! Čini se da ćete do večeri pasti iscrpljeni. Ali čim stavite glavu na jastuk, san ne dolazi na oči. Međutim, ponekad se čini da osoba spava, ali u snu nastavlja da rešava profesionalne i kućne probleme. Ova situacija se mora shvatiti ozbiljno, jer nedostatak dobrog noćnog odmora može biti jedan od uzroka hroničnog stresa.

Idite u krevet u isto vreme. Ako naviknete telo da se svetla po satu gasi, neće biti problema sa zaspi. Pre spavanja popijte čašu toplog mleka, najbolje bademovog (bogatog triptofanom), sa prstohvatom muškatnog oraščića (izvor serotonina) ili čaja od kamilice. Jedna šolja će biti sasvim dovoljna da ne optereti bešiku. A ako pijete kroz slamku, onda će delovati refleks sisanja deteta, što će pojačati umirujući efekat.

Ne brojte ovce ako ne možere da spavate. Brojanje znači fokusiranje na određeni zadatak. A zadaci koji zahtevaju koncentraciju aktiviraju oblasti moždane kore koje blokiraju procese spavanja.

Lepota i zdravljegrinvalds/iStock/Getty Images Plus via Getty Images