10 fraza koje manipulatori koriste da iskrive istinu

by | septembar 6, 2023
fraze koje koriste manipulatori da iskrive istinu

Oni su majstori da vas ubede da grešite čak i kada ste sasvim u pravu. Naoružajte se – ovo je 10 fraza koje manipulatori koriste da iskrive istinu

Svi smo se susreli sa njima – ljudima koji izgleda imaju sposobnost da prilagode događaje i razgovore svojoj volji i da nas navedu da preispistujemo sve ono što smo čuli sopstvenim ušima ili videli svojim očima. To su manipulatori – stručnjaci za suptilno izvrtanje istine. U svoju korist, naravno.

Hajde da rasvetlimo 10 njihovih omiljenih metoda. Jednom kada ih upoznate, neće vas uhvatiti nespremnog!

Članak se nastavlja posle reklama

10 fraza koje manipulatori koriste da izvrnu istinu

1. „Previše si osetljiva.“

Jedan klasični trik u manipulatorovom priručniku je da preokrene situaciju i učini da se vi osećate kao problem. Govoreći vam da ste „previše osetljivi“, oni pokušavaju da pomere fokus sa sopstvenog ponašanja. To je lukav način da vas nateraju da preispitate sopstvene reakcije. Umesto da se pozabavite stvarnim problemom, vi se bavite samim sobom.

2. „Samo sam se šalio.“

Ah, prastari izgorvo nekoga ko je uhvaćen dok govori neprijatne i uvredljive stvari! Izgovarajući svoje zajedljivosti kao puku šalu, manipulatori žele da prebace teret na vas, sugerišući da vam nedostaje smisao za humor ili da stvari shvatate previše ozbiljno. Ono što oni zaista rade je izbegavanje odgovornosti za svoje reči. Ako mogu da vas ubede da su se „samo šalili“, onda – ništa se i nije dogodilo.

3. „Uvek se osećam kao da moram da hodam po jajima zbog tebe.“

Izgovarajući ovo, manipulator glumi žrtvu, sugerišući da ste prezahtevni: on mora da bude oprezan i u pripravnosti da ne uradi nešto loše. Ovo kod ljudi izaziva instant osećaj krivice. Ali, u stvari  to je još jedna taktika manipulatora. Umesto da se pozabave njihovim ponašanjem ili problemom, oni se fokusiraju na to koliko ste navodno „teški“.

Članak se nastavlja posle reklama

4. „Ali to je svima ostalima u redu.“

Ova fraza je podmukla. Na prvi pogled deluje kao provera stvarnosti. Mislim, ako su „svi ostali“ u redu sa nečim, zar ne bi trebalo i vi da budete? Ali istina je da je to klasična diverzija osmišljena da vas natera da preispitate sopstvenu perspektivu i vrednosti. Manipulatori je koriste da stvore osećaj izolacije, nagoveštavajući da ste čudni.

5. „To se nikada nije dogodilo.“

Ovo je očigledan pokušaj gaslightinga, gde manipulator pokušava da promeni vaš osećaj stvarnosti. Oni poriču događaje ili radnje da bi vas naterali da sumnjate u svoje pamćenje. To je direktan i moćan način za sticanje kontrole. Uvek verujte svojim instinktima i zapamtite da su vaša sećanja validna.

Članak se nastavlja posle reklama

6. „Nije bilo tako.“

To je suptilniji oblik prethodno navedene manipulacije. Umesto da potpuno negiraju da se nešto dogodilo, oni zamućuju vodu preispitujući detalje. Naravno da ćete se pitati da li grešite i da li se sećate dobro. Ali, ako vam ovo neko stalno radi, zapitajte se da li manipuliše vama.

7. „Radim ovo samo za tvoje dobro.“

Ova fraza je kriva lopta. Na površini zvuči brižno i zaštitnički. Međutim, to je prikriveni način da manipulator nametne svoju volju. Tvrdeći da znaju šta je „najbolje“ za vas, suptilno sugerišu da niste u stanju da to sami znate. To je prikriveni metod sticanja kontrole dok se čini da vam čine uslugu.

Članak se nastavlja posle reklama

8. „Da me zaista voliš, uradila bi  to i to.”

Ova fraza je emocionalna ucena u svom najboljem izdanju. Manipulatori je koriste da vas nateraju da se povinujete njihovim željama. Zbog vaše ljubavi ili posvećenosti, nadaju se da ćete se osećati dovoljno krivim da promenite mišljenje. To je manipulativna taktika koja pokušava da izjednači ljubav sa bezuslovnim sporazumom. Prava ljubav, međutim, poštuje granice i ne koristi osećanja kao polugu.

9. „Jednostavno ne može da bude nekad po mom, zar ne?“

Sa ovom frazom je jako teško snaći se. Predstavlja manipulatora kao gubitnika, kao oštećenog u vašim sukobima. Sigurno ćete se zapitati da li ste zaista prezahtevni ili preoštri. Vremenom ćete prepoznati da je u pitanju fraza koju manipulatori koriste da bi iskrivili istinu.

Članak se nastavlja posle reklama

10. „Uvek vadiš stvari iz konteksta.“

Ova fraza je odbrambeni mehanizam manipulatora. Optužujući vas da pogrešno tumačite njihove reči ili postupke, oni imaju za cilj da odvrate krivicu i zamute vodu. To je način da izbegnete odgovornost i naterate vas da dovedete u pitanje sopstveno razumevanje. Međutim, bitno je zapamtiti da je kontekst bitan, i ako je obrazac ponašanja ili govora stalno štetni ili obmanjujući, to nije samo kontekstualno pitanje.

 

Victoria Dimitryeva/isctok/gettyimagesplus