Cimet – miris praznika

by | novembar 29, 2012

Cimet, jedan od najstarijih začina na svetu, najčešće nas asocira na detinjstvo i bakinu pitu s jabukama. No, cimet ima lekovita dejstva –  pomaže kod problema s dijabetesom, bolestima srca, lečenju infekcijai i probavnog trakta. 

Za koncentraciju

Nedavno istraživanje potvrdilo je kako miris ili ukus cimeta u ustima stimuliše aktivnost mozga, te poboljšava koncentraciju, vizualno pamćenje i brzinu reagovanja.

Dovoljno je da vaš radni prostor osvežite mirisom eteričnog ulja cimeta, ili svakodnevno ispijate čaj koji ste začinili sveže izrendanim stapićem cimeta.

Za probavu

Cimet je odličan izvor mangana, gvožđa i kalcijuma. Spoj kalcijuma i biljnih vlakana povoljno utiče na probavu jer ova kombinacija štite od karcinoma debelog creva i održava nivo holesterola.

Pola kašike cimeta u prahu pomešajte s dve kašike meda i pojedite pre obroka.

Za jačanje kose

Antioksidansi koji čine najveći postotak aktivnih sastojaka cimeta pokazali su se odličnim u regeneraciji kose i hranjenju vlasi. Stoga se njegova primena preporučuje prilikom opadanja kose.

U vruće maslinovo ulje sipajte veliku kašiku meda i kašičicu cimeta. Sačekajte da se smesa ohladi i utrljajte je u koren kose. Ostavite da deluje desetak minuta, a zatim isperite. Postupak ponovite dva puta nedeljno.

Za uklanjanje neprijatnog zadaha

Zahvaljujući antibakterijskim svojstvima, cimet je odličan kod infekcija usne duplje koje su čest razlog neprijatnog zadaha.

U 1dl tople vode sipajte po jednu kašičicu meda i cimeta. Kako biste se oslobodili neprijatnog zadaha, svako jutro ispirite grlo pripremljenom smesom.

Za mršavljenje

Svakodnevno konzumiranje cimeta sprečava skupljanje masnoća u telu. Osim toga, antioksidansi iz cimeta stabilizuju nivo šećera u krvi i smanjuju potrebu za ugljenim hidratima.

Pola sata pre doručka na prazan želudac, i uveče pre spavanja preporučuje se smesa od dve kašike meda i jedne kašičice cimeta u prahu prokuvanog u šoljici vode.

Za lečenje infekcija

Cimet ima neverovatan učinak na gljivične infekcije, koje su u većini slučajeva otporne na lekove. Sadrži dva aktivna sastojka (eugenol i cinamaldehid), koji imaju snažno antigljivično dejstvo. Cimet se pokazao delotvornim protiv bakterije Ešerihije koli.

Prokuvajte četiri šoljice vode i dodajte osam štapića cimeta. Sve zajedno kuvajte oko 10 minuta. Ostavite da odstoji sat vremena, izvadite štapiće i povremeno, u toku dana, popijte nekoliko gutljaja ovog napitka.

Tagovi: