Kako otkriti toksičnu prijateljicu: 4 fraze koje je odaju

by | oktobar 28, 2023
Kako otkriti toksičnu prijateljicu: 4 fraze koje je odaju; neiskrena prijateljica

Nije svaka „primedba“ dobronamerna ma koliko u to neko želeo da vas ubedi. Pa kako otkriti toksičnu prijateljicu? Tako što ćete obratiti pažnju na fraze koje izgovara…

Termin „toksično“ može se primeniti na bilo koju osobu koja nam se na neki način ne sviđa. Ako posmatramo situaciju globalno, svaka osoba koja nam je neprijatna može se nazvati toksičnom. Ali kada su u pitanju bliski prijatelji, veoma je važno da ne brkate pojmove. Najčešće nam se čini da prijateljica pokazuje zabrinutost uvredljivim primedbama, ali u stvari iza nekih fraza može da se krije zavist ili čak iskrena mržnja.

Ako je ponašanje vaše prijateljice alarmantno, važno je sagledati objektivne faktore u ovoj situaciji. Teško je prekinuti dugogodišnje prijateljstvo, ali ponekad je jednostavno neophodno. A ako vaš prijateljica izgovara fraze sledeće fraze, bilo bi najbolje da se oprostite od nje.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako otkriti toksičnu prijateljicu: Obratite pažnju na sledeće fraze

1. „A znaš šta se meni dogodilo…“

Počeli ste da pričate prijateljici šta vam se desilo ili šta trenutno proživljavate, a što vam je jako važno, a ona vas i ladno prekine. Uopšte vas ne sasluša, već odmah skreće pažnju na sebe i svoje doživljaje. I to nije prvi put. To je, kao prvo, krajnje nekulturno, a kao drugo očigledno se radi o egocentričnoj osobi kojoj nije stalo do drugih.

2. „Ja sam mislila da si ti drugačija…“

U stvari, vaša prijateljica želi da vam kaže: „Volim i prihvatam samo određeni deo tebe.“ I time vam ubacuje crv sumnje da nešto nije u redu sa vama. ispada kao da vam čini uslugu jer trpi vaše „mane“. U zdravom prijateljstvu takvim frazama nema mesta.

3. „Ja bih to uradila drugačije“

Na ovaj način vaša prijateljica ukazuje na to da niste sposobni da napravite pravi izbor. I da bi bilo najbolje da poslušate nju i uradite onako kako ona misli da je najbolje po vas. A vi je uopšte niste pitali za savet. Na taj način vaša  toksična prijateljica se stavlja iznad vas.

Članak se nastavlja posle reklama

4. „Pa, ko će ti osim mene reći istinu?“

Tipičan trik toksične prijateljice. Ova fraza je štit kojim ona opravdava svoje negativno mišljenje o vama. Ni u kom slučaju ne nasedajte na takav trik.

5 fraza koje otkrivaju manipulatora

Članak se nastavlja posle reklama
Prostock-Studio/gettyimages.co.uk