Kako prepoznati da ste izmanipulisani i kako se postaviti u toj situaciji

by | maj 22, 2024
Kako prepoznati da ste izmanipulisani i kako se postaviti u toj situaciji

O manipulaciji se puno priča i piše. Da li znate kako prepoznati da ste izmanipulisani i kako se postaviti u datoj situaciji? Potražite odgovor u ovom članku.

Malo dete kome igračka nije kupljena postaje hirovita i mrzovoljna, zbog čega se njegovi roditelji osećaju krivim. Majka koja se hvata za srce i „umire“ kada je njen voljeni sin obavesti da želi da se osmostali i prekorno pogleda snahu koja je 2kriva za sve“. Muž koji je neočekivano pita suprugu da li želi da provede sledeći vikend u banji. On će snositi sve troškove. Ali joj ne kaže da je razlog taj što želi da ide na pecanje s prijateljima (jer zna da se ona uvek protivi tome).

Sve navedeno su manipulacije. Ona prožima život svakog čoveka, jer je manipulacija način interakcije u cilju sticanja sopstvene koristi. A ako, u iščekivanju da dobijemo ono što želimo, nismo spremni da budemo iskreni prema sebi i prihvatimo da drugi ima pravo da nas odbije, manipulisaćemo. Svesno ili nesvesno, fokusirajući se na svoje životne norme i principe.

Članak se nastavlja posle reklama

Kao što vidite, nisu sve manipulacije loše i štetne. Manipulacija je igra, prirodni proces komunikacije. Potrebna nam je neka vrsta manipulacije da bismo održali odnose. Neke možemo lako regulisati. Ali postoje manipulacije koje stvarno štete. Oni utiču na stanje osobe, njen život i zdravlje. Treba ih izbegavati ako je moguće. A ako padnete pod uticaj manipulatora, obavezno pokušajte da izađete što pre.

Kako prepoznati da ste izmanipulisani

 1. Kao da ste sami izabrali, niko vam nije pretio niti vršio pritisak na vas.
 2. Radite ono što je potrebno manipulatoru, a ne vama. Iako unutar vas tinja želja da se uradi drugačije.
 3. Imate osećaj da vas kontrolišu, da vas vuku za konce, kao lutkar koji vuče lutku.
 4. Vaše mišljenje se ne uzima u obzir niti se odbija kao netačno. Svi vaši razumni argumenti automatski bivaju odbačeni.
 5. Prati vas osećaj krivice u odnosu na određenu osobu. Hoćete da se iskupite ili da popravite da biste olakšali toj osobi.
 6. Odjednom se vaši postupci ili reči doživljavaju kao uvreda iako nemaju uvredljiv kontekst.
 7. Dotična osoba uvek navodi stvari u kojima niste dobri i pokušava da vas ocrni. A ipak sve vreme ostaje uz vas.
 8. Neprijatno se osećate pored osobe, kao da je u nečemu superiorniji od vas. A ona, zauzvrat, podgreva vaša osećanja, jasno vam stavljajući do znanja da to jeste tako, pokušavajući da pokaže da definitivno nećete moći da funkcionišete bez nje.

Kako upadamo u zamku manipulatora

Manipulacija je deo igre odnosa. Neko učestvuje zarad pobede. Neko se pridružuje da bi provodio vreme u društvu i komunicirao, da bi bio uključen sa drugim ljudima. Drugi samo žele da im prođe vreme, dok treći vole da uče nove stvari ili testiraju svoju snagu.

Sve ovo daje ljudima određene emocije i senzacije, svesne i nesvesne. Dok ih čekaju, ljudi se igraju, na kraju dobiju svoje. U manipulativnoj igri, jedan će definitivno zadovoljiti svoje potrebe kontrolišući osećanja drugog.

Članak se nastavlja posle reklama

Iako u početku „žrtva” nije svesna trika i ulazi u igru, podstaknuta očekivanjima da će dobiti ono što zaslužuje. Vešti manipulatori suptilno osećaju nečiju potrebu i stvaraju osećaj da će je sigurno zadovoljiti. Dakle, osoba, vođena očekivanjem da dobije ono što želi, kači se na udicu manipulatora.

Igra traje tačno onoliko koliko je potrebno da se dobije ono što obe strane očekuju. I dok manipulator prima, nije mu isplativo da vraća. Zbog toga može partnerku sve više uranjati u zavisnost uz pomoć šargarepe i štapa – namamiti kroz obećanja. Situacija se nastavlja sve dok manipulator ne zagospodari voljom žrtve.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako se postaviti u ovoj situaciji

1. Zapitajte se kako ste dopali u tu situaciju

Glavna stvar je da budete iskreni prema sebi. Ne mora nužno da bude nešto materijalno. Ovde su zaštićene osnovne potrebe za bezbednošću i prihvatanjem. Na primer, strah da ćete ostati sami, strah da ćete postati nepotrebni, odbačeni itd. Sa ovim važnim razumevanjem počinje period izlečenja.

2. Zapitajte se: može li ta osoba da ispuni moja očekivanja?

Sledeći korak je da razumno procenite da li ta osoba zaista može da vam pruži ono što vam treba? Ako je to slučaj, zašto to već nije uradila? Možda za manipulatora to ne izgleda  isplativo. A ako ne želi da vam da ono što vam je potrebno, zašto onda i dalje igrate po njegovim pravilima?

Članak se nastavlja posle reklama

Sada je pravo vreme da vi postavite svoja pravila u odnosu za koji mislite da se zasniva na manipulaciji. A u tome vam mogu pomoći sledeća pitanja:

 • Kako želim da me drugi tretiraju?
 • Kako ne želim da me drugi tretiraju?
 • Kako želim da se premi odnose moje kolege (rođaci, partner, itd.)?
 • Šta ne želim da moje kolege (rođaci, partneri, itd.) rade?

Tako ćete formirati svoje lične granice kroz koje manipulator ne može da prođe. Kraj igre. Sledi još nekoliko jednostavnih pravila koja će vam pomoći da se oduprete manipulatorima:

Članak se nastavlja posle reklama
 • Ako osećate da vam se manipuliše i da vam se to ne sviđa, procenite važnost ove osobe u vašem životu. Ponekad je lakše otići nego ostati u nekom odnosu.
 • Ne pokušavajte da dokažete da ste u pravu. Manipulator to nikada neće prihvatiti. Ovo je uslov za nastavak igre. Samo ostanite pri svom mišljenju, pokažite da nemate nameru da dokazujete da ste u pravu.
 • Nemojte se plašiti da razotkrijete manipulatora direktnim pitanjem da li pokušava da manipuliše vama.
 • Postavljajte pojašnjavajuća pitanja neosnovanim tvrdnjama sa zahtevom da navedete konkretne činjenice.Ili se jednostavno složite naglas sa njegovim argumentima, ostajući verni sebi iznutra.
 • Razmišljajte racionalno, oslanjajte se na činjenice, odmerite prednosti i nedostatke.
 • Pokušajte da ostanete mirni i nepokolebani kad krenu emocionalne ucene.
 • Reci ne kada vam se nešto ne dopada ili ako neko narušava vaše granice. Imate pravo na to.
fizkes/gettyimages.com