Pobedite predrasude: Psihoterapijom do kvalitetnijeg života

by | jun 15, 2016

Kada se analiziraju različite definicije psihoterapije, može se primetiti da se u većini ističu tri osnovne stvari. Psihoterapija se definiše kao sistematičan i strukturiran proces koji podrazumeva različite pristupe, metode i tehnike. Takođe, akcenat se stavlja na to da je u pitanju zajednički rad, odnosno saradnja između klijenta i posebno obučenog stručnjaka – psihoterapeuta i navode se dominantni ciljevi psihoterapijskog tretmana.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

– U medicinskom kontekstu, kada se govori o ciljevima psihoterapije, akcenat je gotovo isključivo na lečenju problema mentalnog zdravlja. U osnovi tog pristupa je ideja da se individua obraća psihologu-psihoterapeutu onda kada ima određene psihološke probleme, odnosno mentalne poremećaje i to najčešće po uputu psihijatra ili lekara druge specijalnosti (kardiologa, pulmologa, endokrinologa…), – objašnjava Irina Radanović, psiholog-psihoterapeut Doma zdravlja MediGroup Dr Ristić.

Članak se nastavlja posle reklama

Pročitajte i… 7 efikasnih načina da se izborite sa stresom

– Upravo zbog toga što je medicinski model i dalje jedan od dominantih u društvu, najveći procenat osoba još uvek misli da je psihoterapija zapravo jedino i namenjena onima koji se susreću sa psihičkim poremećajima različitog tipa. To je ujedno i osnov za predrasude koje neke osobe imaju prema obraćanju za pomoć psihologu-psihoterapeutu. Oni smatraju da kod psihoterapeuta dolaze oni koji su „slabi“, da onima koji su „jaki, stabilni“ psihoterapija ne treba, da oni sami znaju, jedino i najbolje, da reše svoje probleme, da im „tamo neko“ ne može pomoći, da kod psihologa idu oni koji su „poremećeni“, „ludi“… Na žalost, postojeće predrasude otežavaju da do adekvatne pomoći dođu oni kojima bi ona jako koristila. Međutim, poslednjih godina se postepeno ideja o psihoterapiji sve više prihvata, sve je veći broj osoba koje razumeju šta je ono što psihoterapija nudi i koliko benefita od nje mogu imati. Stoga i određena stigma ne sprečava one koji su odgovorni prema sebi i sebi žele dobro da se obrate za pomoć.

Koje su sve prednosti psihoterapije i zašto je ona važna pročitajte na sledećim stranama… 

Članak se nastavlja posle reklama
Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Kako kaže naša stručna sagovornica, sem pomenutog cilja, lečenja mentalnih poremećaja, sve je više klijenata zainteresovano za ostvarivanje drugih ciljeva kroz psihoterapiju. “Razlozi su mnogobrojni, očekivanja različita, a ciljevi raznoliki”, naglašava Irina Radanović:

Članak se nastavlja posle reklama

Pročitajte i… O uspehu i sreći: 20 saveta jednog od najboljih psihologa u svetu

– Nije retkost da se psihički zdrava osoba nađe u situaciji koja u datom trenutku prevazilazi njene kapacitete da efikasno izađe na kraj sa postojećim okolnostima, pa stoga potraži pomoć psihoterapeuta. Efikasno rešavanje problema sa kojima se osoba susreće u svakodnevnom životu, takozvanom problemu življenja, je stoga jedan od važnih ciljeva terapijskog tretmana. Tokom psihoterapije individua zapravo prolazi kroz trening rešavanja problema, odnosno uči i uvežbava efikasne modele/veštine rešavanja problema. Ujedno, ukoliko u procesu rešavanja problema do izražaja dođu određene emocionalne prepreke koje osobu onemogućavaju da efikasno reši problem, ona kroz psihoterapiju uči kako da reši svoje emocionalne probleme i nastavi sa daljim funkcionisanjem na višem nivou.

Članak se nastavlja posle reklama
Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Takođe, tokom života su relativno česte situacije kada se osoba nađe u za nju novoj životnoj poziciji u kojoj doživi krizu, zastoj i u tim okolnostima psihoterapija može da ima značajnu ulogu u prevazilaženju teškoća sa kojima se soba susrela, omogućavajući joj da, kroz stručnu podršku i pomoć, krizu iskoristi kao priliku za učenje i razvijanje novog, optimalnijeg oblika funkcionisanja.

Članak se nastavlja posle reklama

Pročitajte i… 10 pokazatelja da patite od opsesivno-kompulzivnog poremećaja

– Još jedan vrlo važan cilj, na koji se sve više stavlja akcenat prethodnih nekoliko godina, a koji je zapravo suštinski i krajnji cilj svakog psihoterapijskog procesa, jeste unapređenje kvaliteta života. Bilo da je startna pozicija klijenta koji dolazi na psihoterapiju tegoba u vidu psihičkog poremećaja, rešavanje problema u svakodnevici, životna kriza ili nešto drugo, ono što se postiže kroz psihoterapiju kao posledicu ima poboljšanje kvaliteta života – kaže dr Radanović.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Članak se nastavlja posle reklama

Kako ističe naša sagovornica, sve češće se dešava da i klijenti koji nemaju aktulene tegobe dolaze na psihoterapiju pokrenuti idejom unapređenja kvaliteta života, a što podrazumeva rad na ličnom rastu i razvoju:

Pročitajte i… 8 pokazatelja da treba da potražite pomoć psihijatra

– Oni žele da se bave sobom, da otkriju, analiziraju i dalje razvijaju svoje potencijale, da dođu do novih uvida o sebi, drugima, životu, stalo im je do toga da sistematizuju i iskoriste svoja dotadašnja iskustva na način od kojeg će imati koristi u daljem funkcionisanju… Klijenti žele da razviju i učvrste svoje kapacitete za nošenje sa problemima življenja i da savladaju nove veštine koje će im omogućiti efikasnije prevazilaženje problema sa kojima se tokom svakodnevice susreću. Zato, kao što je važno voditi računa o svom fizičkom zdravlju, veoma je važno brinuti i o svom mentalnom zdravlju – s jedne strane, očuvati ga, a sa druge unaprediti ga kroz lični rad.

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: