7 efikasnih načina da se izborite sa stresom

by | 24 maja, 2016

Stres nas svakodnevno okupira, a s njim mnogi ne mogu lako da se nose. Na mnoge životne situacije ne možemo da utičemo, ali možemo, kažu stručnjaci, da utičemo na način na koji te situacije doživljavamo i kako se nosimo s njima.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Veliki broj psihoterapija pomaže dugoročno. Kratkoročno, možete pomoći sami sebi tehnikama koje su prihvaćenje i među psihijatrima i psiholozima. Evo nekih metoda čiji efekat smanjuje stres već u nekoliko minuta.

Pročitajte i… 9 saveta kako da se izborite sa stresom za minut

1. Progresivna relaksacija 

Stegnite sve mišiće tela (od glave do pete), pa ih zatim istovremeno opuštajte, lagano, do potpune opuštenosti. Ova tehnika pomaže i da lakše i brže zaspite.

Još efikasnih metoda za eliminisanje stresa pročitajte na sledećim stranama… 

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

2. Joga 

Joga oslobađa fizičkih posledica stresa koji se nataložio u telu: putem relaksacije i smanjenja nivoa kortizola – hormona stresa. Na to se nadovezuju pozitivni efekti koji se iskazuju smanjivanjem visokog krvnog pritiska i broja otkucaja srca, poboljšavaju se digestivne funkcije i jača imunološki sistem, smanjuju se simptomi anksioznosti, depresije, vrtoglavice, astme i nesanice.

Pročitajte i… 10 pokazatelja da patite od opsesivno-kompulzivnog poremećaja

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

3. Duboko disanje

Kada udahnete duboko, nivo hormona kortizola se smanjuje, što pomaže da se oslobodite stresa i uznemirenosti. Sedite na krevet i držite oči zatvorene. Otvorite usta. Glasno udahnite i izdahnite tri puta duboko iz stomaka, kao da želite da zamaglite ogledalo. Zatim zatvorite usta i nastavite da udišete i izdišete nekoliko minuta. Otvorite oči i dišite u tišini.

Pročitajte i… Terapija protiv besa: Oslobodite se stresa za nekoliko minuta

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

4. Aromaterapija

Jedan od mirisa koji dokazano ima blagotvorno dejstvo za smirivanje uma i tela je lavanda. Osim nje birajte i sledeća ulja: bor, bergamot, palmarosa, ružino drvo.

Pročitajte i… 8 pokazatelja da treba da potražite pomoć psihijatra

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

5. Slušanje muzike

Istraživači ukazuju na različite načine na koje muzika pomaže u oslobađanju od stresa, pokrećući prirodne regulatore stresa u organizmu.

Pročitajte i… Ovo su najbolji načini da se brzo oslobodite stresa

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

6. Smeh

Pokazalo se da smeh pozitivno utiče na zbližavanje ljudi, ali i protiv stresa i mnogih drugih bolesti. Takođe otklanja osećaj umora. Prilikom smeha se aktiviraju mišići lica, grla i grudnog koša. Kada je smeh gromoglasan, onda se uključuju skoro svi mišići tela. Prilikom smejanja snižava se krvni pritisak, povećava protok krvi kroz organizam, povećava se snabdevanje krvi kiseonikom, smanjuje nivo hormona stresa u organizmu, a smanjuje se i osećaj bola, čime se znatno poboljšava raspoloženje.

Pročitajte i… Besplatan lek: Kako zagrljaj utiče na naše zdravlje

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

7. Šetnja

Studija engleskih naučnika ističe da bi „ekoterapiju“ trebalo smatrati punopravnim lečenjem zato što šetnja kroz prirodu omogućava ublažavanje depresije i vraćanje samopouzdanja. Žustro hodanje ili trčanje aktivira umirujuće neurone u mozgu opuštajući napetost tela, nemir pa čak i depresiju.

Pročitajte i… 11 navika ljudi s prikrivenom depresijom: Da li ste među njima?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.