Šta ispašta kada niste dobro: Kako emocije utiču na rad creva?

by | avgust 14, 2020
Mučnina nakon seksa

Bilo bi najlakše da za sve stomačne probleme okrivimo slab probavni sistem. To bi bilo lakše rešiti, međutim, kada pričamo o osetljivom stomaku – dijarei, gasovima, nadutosti, nije sve baš tako jednostavno. Svakako, ono što konzumiramo može da deluje na rad creva, ali (!!!) da li ste ikada pomislili da problemi sa stomakom nemaju nikakve veze sa samim stomakom? Mnoge od ovih čestih fizičkih tegoba zapravo su povezane sa mozgom.

Razmislite samo koliko puta ste imali stresan i emotivan dan koji vas iscrpi, a čiju cenu je platio upravo vaš stomak. (Pročitaj: 3 načina na koji hormoni utiču na creva i šta to znači za vašu menstruaciju)

Da li ste primetili kako nemate apetita kada imate naporan dan? Ili kako vam treperi stomak dok se spremate za važan sastanak? Bilo da ste nervozni, ljuti, ushićeni ili tužni, bilo koja jača emocija može da izazve reakciju u crevima.

Članak se nastavlja posle reklama

Sve ovo pokazuje da ljudske emocije u velikoj meri određuju stanje unutrašnjih organa.

To ni malo nije čudno. Creva su direktno povezana sa mozgom. Zbog toga kad smo uznemireni prva fizička reakcija na to jeste promena u radu creva. (Pročitaj: Sve što treba da znate o emocionalnom stresu)

Creva i mozak često dolaze u kontakt preko neuronskih, imunih i endokrinih veza.

Članak se nastavlja posle reklama

– Postoje hemikalije koje su veza između određenih centara u mozgu i probavnog sistema. One utiču na pokretljivost creva, apsorpciju hranljivih materija i mikrobiome. Rad creva je povezan i sa radom pojedinih hormona koji utiču na promene raspoloženja, glad i sitost – kaže doktor Lisa Ganjhu.

Dakle, ta praznina, „rupa“, koju osećate u stomaku kada nešto pođe po zlu je realna stvar. Ne znači da dramite.

Članak se nastavlja posle reklama

– Vi tada u stvari osećate promenu koja se dešava u vašem stomaku. Na taj način se telo priprema i reaguje na datu situaciju. (Pročitaj: 5 koraka u borbi protiv stresa: Budite u dodiru sa svim svojim čulima i pronađite mir)

Pogledaj Shape video:

Članak se nastavlja posle reklama

lepotaizdravlje.rsGuliver/getty images