Zagrljaj leptira – najbolja tehnika da se brzo umirite kada ste pod stresom

by | avgust 8, 2023
tehnika zagrljaj leptira

Živimo stresnim načinom života i često nam treba brz način da se smirimo kako bismo sačuvali svoje zdravlje. Tehnika zagrljaj leptira je osmišljena upravo iz tog razloga.

Šta je tehnika zagrljaj leptira?

Zagrljaj leptira je prvobitno razvijen za vrstu terapije pod nazivom reprocesiranje desenzibilizacije pokretima očiju (EMDR) koja se koristi da bi se ljudima pomoglo da obrade bolna ili traumatična sećanja. Ova tehnika funkcioniše zahvaljujući bilateralnoj stimulaciji gde se stimulans daje u naizmeničnom ritmu na obe strane tela.

Iako dokazi o efikasnosti ove tehnike još uvek nisu u potpunosti potvrđeni, zagrljaj leptira je vrlo umirujući, a i veoma se lako izvodi. Ovakav način smirivanja ima sličan efekat poput trčanja ili sviranja bubnjeva u kome se naizmenično smenjuje ritam na dve strane. Dakle, potrebno je samo nekoliko minuta, blagi pokreti i duboki uzdisaj.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako izvesti ovaj zagrljaj?

Da biste uspešno uradili ovu tehniku, ukrstite palčeve zajedno i postavite ruke na grudne kosti tako da ih vrhovi prstiju dodiruju. Zatim naizmenično tapkajte rukama po grudima pokretima koji simuliraju lepršanje krila leptira (otuda i naziv zagrljaj leptira). Radite to nekoliko minuta duboko dišući.

Pronađite ritam i intenzitet koji vam najviše odgovara. Ako vam ovo ne izaziva prijatan osećaj, možete da pokušate i sa tapkanjem na spoljašnjoj strani kolena naizmenično. Ovaj pokret je malo diskretniji, ali pruža isti obrazac. Naizmenični ritam na levoj idesnoj strani deluje umirujuće na naš organizam.

@officialtiktoknurse I’ve needed this lately. Since my grandpa passed. Hope it helps🦋 #tiktoknurse #schoolnurse #anxiety #butterflyhug #groundingtechique #mentalhealth ♬ Send Me on My Way – Guy Meets Girl

Članak se nastavlja posle reklama

Dakle, sledeći put kada se nađete u stresnoj situaciji iz bilo kog razloga, setite se ove tehnike i pokušajte da umirite sebe. Samo nekoliko trenutaka ove tehnike može da učini mnogo za vaše zdravlje. Osim toga, na ovaj način ćete se lakše izboriti sa problemima u životu i trezvenije ćete donositi rešenja.

U svakom slučaju, ništa vas ne košta da isprobate zagrljaj leptira, a ako bude imalo pozitivnog efekta na vas, pomozite još nekome tako što ćete im pokazati ovu tehniku.

Članak se nastavlja posle reklama
sergio_pulp/GettyImagesPlus