3 najbolje vežbe za jačanje samopouzdanja

by | decembar 8, 2023
vežbe za jačanje samopouzdanja

Samopoštovanje i samopouzdanje su neraskidivo povezani i oni utiču na našu svakodnevicu. Ove tri vežbe za jačanje samopouzdanja pomoći će vam da sebe vidite iz novog, pozitivnog ugla

U nastavku vam prikazujemo praktične vežbe za jačanje samopoštovanja koje je predložila španski psiholog i stručnjak Paola Gracijano.

Šta je samopoštovanje i kakva je njegova veza sa samopoudanjem?

Samopoštovanje obuhvata sveukupnost osećanja, mišljenja, senzacija i stavova koje akumuliramo tokom svog postojanja. Njegova složenost leži u varijabilnosti naših iskustava, koja utiču na to kako sebe doživljavamo u različitim vremenima. Ukoliko imamo nisko samopoštovanje, vrlo je verovatno da nećemo imati ni vere u sebe. U tim trenucima, naše će samopouzdanje biti na minimumu i to će uticati na sve naše aktivnosti.

Medifem

Zašto ponekad ne volim sebe?

Samopouzdanje nam se često predstavlja kao nešto što imamo ili nemamo. Zovemo ga „visokim” ili „niskim”, kao da je u pitanju ravna linija. Međutim, ovaj pojednostavljeni pristup zanemaruje pravu dinamičku i složenu prirodu samopoštovanja. Istina je drugačija – baš kao svaki odnos u našim životima i odnos sa samim sobom evoluira tokom života. U detinjstvu on tek počinje da se oblikuje zajedno sa samopoimanjem i slikom o sebi. Rana iskustva, kao što su napuštanje, destruktivna kritika ili nedostatak naklonosti, mogu ostaviti značajan otisak na našu percepciju sebe.

Ključno je razumeti da su faze samokritike, faze u kojima o sebi mislimo loše jesu normalan deo životnog cikllusa. Umesto da težimo stalnom visokom samopoštovanju i samopouzdanju, moramo priznati da naše emocije fluktuiraju, čak i ako, uopšteno gledano, uglavnom imamo dobro mišljenje o sebi.

Dobre vesti su da u ovim situacijama postoje posebno osmišljenje vežbe koje nam  mogu pomoći da se izborimo sa lošim periodima.

Vežbe za jačanje samopouzdanja

Ove vežbe, koje se preporučuju za rad na samopoštovanju i samopouzdanju, pomažu vam da shvatite svoju važnost i da se prihvatite. Važno je da radite na prepoznavanju svojih snaga i da brinete o sebi. Ovaj dinamičan i praktičan pristup može biti put ka snažnijem samopoštovanju i samopouzdanju.

1. Lista prednosti:

Zabeležite na jednom mestu komplimente koje vam često daju.
Navedite sposobnosti i snage za koje verujete da posedujete.
Identifikujte situacije zbog kojih se osećate ponosnim na sebe.
Razmislite o ovim pohvalama i prednostima, zapitajte se koliko zaista verujete svakoj pohvali. Šta bi se promenilo u vašem stavu kada biste ih u potpunosti prihvatili?

2. Samopoklon:

Napravite listu sitnih dnevnih radosti koje vas podstiču da brinete o sebi i mislite o sebi bolje.

Svakoga dana se nagradite jednom ovakvom aktivnošću.

Ova vežba promoviše brigu o sebi i samopoštovanje, podsećajući vas na važnost ugađanja sebi u svakodnevnom životu.

3. Utešite se

Laicima ova vežba može izgledati čudno, ali je moderna psihologija dokazala da ona itekako imaju uticaja na naše mišljenje o sebi.

Pokušajte da sami sebi budete prijatelj i da razgovarate sa sobom kao neko ko prema vama gaji ljubav i saosećenja, ko vam prašta greške i nesavršenosti.
Napišite sebi pismo od ovog „ljubaznog ja“ ili bar pokušajte da se vidite kroz prizmu ovakve osobe. Sve savete i poruke utehe koje biste ponudili drugima u toj situaciji, ponudite sebi. Vidite – vi i niste tako loši.

Ova vežba nastoji da se povežete sa sobom na saosećajan način, potvrđujući vaše emocije i pružajući vam ljubazne savete.

Medifem

bro vector/gettyimagesplus