Stalno zaboravljate ključeve od kola ili telefon? Psiholozi objašnjavaju šta to znači

by | maj 14, 2024
zašto zaboravljamo ključeve ili telefon

Zašto stalno zaboravljamo ključeve ili telefon? Psiholozi objašnjavaju zašto nam se ovo stalno događa i kako da to sprečimo

Svaki dan počinje na isti način: grozničavo tražite ključeve ili telefon, a već kasnite. Ma koliko vas to izluđivalo, ne brinite, niste na putu ka demenciji, niti je to prvi znak Alchajmerove bolesti. Psiholog objašnjava zašto smo toliko zaboravni i kako to da rešimo.

Zašto zaboravljamo svakodnevne stvari?

Čak 90 odsto ljudi redovno zaboravlja neke svakodnevne stvari:  gde su ostavili ključeve od stana, od kola, telefon, novčanik… Ipak, prema istraživanju IPSOSA, ubedljivo se najčeše zaboravljaju ključevi i telefoni. Ovaj podatak ne iznenađuje, ali i dalje ostaje pitanje: zašto zaboravljamo ključeve ili telefon?

Psiholozi Megan Sumeracki i Althea Need Kaminske istraživale su fenomen ovog zaboravljanja. „Izvestan stepen zaborava je potpuno prirodan. Ovo omogućava mozgu da zapamti značajnije informacije“, njihov je zaključak.

Sećanje nije samo skup različitih trenutaka i podatak. Umesto toga, to je fleksibilno skladište u kojem se stvari stalno menjaju, kao na piši – briši tabli. Upravo zato je dobro što ne zakrčujemo prostor ovog skladišta nekim nebitnim infiormacijama. Kada zaboravite ključeve i telefon, vi ste ostavili prostor za mnogo značajnija sećanja.

Kako da prestanete da zaboravljate telefon i ključeve?

Ako ste ipak umorni od stalnog traženja i ove informacije psihologa vas ne teše, vreme je da savladate tehnike pamćenja. One će vam ujedno pomoći da budete efikasniji  na poslu ili da lakše naučite nešto novo.

1. PRAKSA PONAVLJANJA
Suština ove metode razvoja pamćenja je da svesno ponavljamo informacije koje želimo da zapamtimo nekoliko puta. Na primer, ako dođe novi kolega i želimo da zapamtite njegovo ime, zovite ga punim imenom što je češće moguće.

2. DIJAGRAMSKA METODA
Naše pamćenje voli obrasce. Ovo je jedan od najefikasnijih načina za organizovanje novih informacija. Ako postoji obrazac, potrebno je mnogo manje truda da se prizove sećanje. Obrazac na koji povezujemo stvar koju želimo da zapamtimo može biti vizuelni ili slušni, poenta je da to uvek povežemo sa datom stvari.

catinsirup/gettyimagesplus