Simptomi dijabetesa: Evo kako prepoznati ovo oboljenje

by | 5 septembra, 2022
Simptomi dijabetesa

Koji su sve simptomi dijabetesa, koji su faktori rizika i kako živeti s ovom bolešću, otkrivamo vam u nastavku.

Ispostavlja se da više od polovine pacijenata ne zna za svoju dijagnozu kada je dijabetes u pitanju. Stoga, veoma je važno znati kako ga prepoznati, kako sprečiti ovo oboljenje te kako se ono leči.

Simptomi dijabetesa

Klasični simptomi dijabetesa tipa 1 uključuju žeđ, slabost, svrab kože i često mokrenje. Ali, nažalost, ovi znaci se pojavljuju u vreme kada je nivo glukoze u krvi već veoma visok. Dijabetes melitus tipa 2 nesmetano dobija zamah, a pacijent dugo vremena (ponekad i do 10 godina) nema pritužbi na zdravlje i nije svestan bolesti. To potvrđuju i podaci istraživanja- 54% ljudi sa dijabetesom tipa 2 nije svesno svoje bolesti.

Vrste dijabetesa

Dijabetes tipa 1 je bolest u kojoj imuni sistem otkazuje i napada sopstvene ćelije. Obično se javlja kod dece, adolescenata i mladih odraslih osoba. Za kratko vreme, beta ćelije koje proizvode insulin nestaju u telu. Dijabetes tipa 2 je češći, a u telu se javljaju „kvarovi“ drugačijeg tipa. Oni su povezani sa gojaznošću, što dovodi do slabljenja delovanja insulina. Kao rezultat, nivo glukoze u krvi raste.

Postoji i gestacijski dijabetes. Razvija se samo kod žena tokom trudnoće, a nakon porođaja problem nestaje. Da bi se otkrila bolest u 24. nedelji trudnoće, vrši se poseban test. Postoje i druge vrste dijabetesa, ali su retke.

Zašto je dijabetes opasan po zdravlje i kako ga prepoznati

Dijabetes tipa 1 se ne može sprečiti jer predstavlja autoimuni problem. Uzroci dijabetesa tipa 2 mogu se podeliti u dve velike grupe: spoljašnje i unutrašnje.

Prvi uključuju genetsku predispoziciju (prisustvo dijagnoze dijabetes melitusa tipa 2 kod direktnih rođaka), kao i metaboličke poremećaje uzrokovane gojaznošću u predelu stomaka. Sa njim se masno tkivo deponuje u stomaku (struku). Faktor rizika je dijabetes u trudnoći ili znaci koji indirektno ukazuju da je je ova vrsta dijabetesa postojala u trudnoći (na primer, težina deteta od 4 kg pri rođenju).

Spoljni faktori uključuju neuhranjenost sa unosom velike količine rafinisane hrane, životinjskih masti i veštačkih zaslađivača, te statičnog načina života. Zanimljivo je da psihoemocionalno stanje takođe može uticati na pojavu bolesti.

Hronični stres može povećati rizik od dijabetesa tipa 2 za 25 odsto, pokazalo je najnovije američko istraživanje.

Simptomi dijabetesa i ishrana

Ako je bolest počela, potrebno je poštovati sve preporuke endokrinologa. Važno je pratiti posbena režim ishrane. Neophodno je isključiti potencijalno štetne proizvode: životinjske masti, rafinisane ugljene hidrate. Što je meni prirodniji, to bolje. Postoji tako uobičajena zabluda da bolesne osobe ne treba da jedu slatkiše. U stvari, oni pre svega moraju da budu oprezni prema rafinisanim proizvodima. Na primer, pečena jabuka ne sadrži rafinisani šećer. A u nezaslađenim instant rezancima, količina rafinisanih ugljenih hidrata je velika.

Sa tendencijom da budete gojazni ili ako već imate višak kilograma, morate pratiti sadržaj kalorija u hrani. Ako je pacijent, čim se razboleo, uspeo da smanji telesnu težinu uz pomoć specijalnih tehnika i hirurških metoda, dijabetes može da se povuče.

Ne ignorišite ove simptome jer oni ukazuju na dijabetes

Bolje je jesti frakciono i u malim porcijama. Nemojte koristiti povremeni post (fasting).

Uz nepravilan tretman ili nepoštovanje preporuka lekara, pacijent može imati napad koji se može odvijati na različite načine. Jedna od najčešćih varijanti je hipoglikemija- stanje koje karakteriše nizak nivo šećera u krvi.

Glavni simptomi su pojačano znojenje, konfuzija, vrtoglavica, tremor i jak osećaj gladi. U ovoj situaciji nophodno je brzo podići šećer. Ako se to ne uradi, pacijent može izgubiti svest i pasti u komu.

Pomaže uzimanje tableta glukoze ili komadića rafinisanog šećera. Ako je osoba već u nesvesti, ne pokušavajte da joj date hranu, to može izazvati gušenje. Pozovite doktora, on će dati injekciju koja će pacijentu vratiti svest.

Druga moguća situacija je dijabetička koma (ketoacidoza). Stanje opasno po život u kojem se u krvi pojavljuje aceton. Ovo stanje se prepoznaje po tome što se pojavljuje miris acetona. U ovom slučaju, važno je odmah pozvati hitnu pomoć. Nivo acetona će se meriti pomoću posebnih test traka. Ako su pokazatelji opasni, biće potrebna hospitalizacija i lečenje insulinom.

lepotaizdravlje.rsvchal/iStock/Getty Images Plus via Getty Images