Zašto škrgućete zubima u snu i kako to da rešite?

by | jul 9, 2024
škrgutanje zubima u snu

Škrgutanje zubima u snu nije samo neprijatno, ono može da dovede do oštećenja zuba i bolova u vilici. Evo zašto bruksizam nastaje i kako ga lečiti

Nekontrolisano škrgutanje zubima tokom spavanja, koje lekari nazivaju bruksizmom, mnogo je češće kod dece nego kod odraslih. I još jedna zanimlijvost: ovakvom škrgutanju zubima mnogo su skloniji dečaci nego devojčice. Lekari nikada nisu pronašli objašnjenje za ovu pojavu, ali su delimično uspeli da utvrde uzroke bruksizma.

Zašto se događa škrgutanje zubima u snu?

Najčešći razlozi i kod dece i kod odraslih su:

Članak se nastavlja posle reklama

Prekomerni emocionalni zamor, stres. Često se bruksizam  javlja upravo u pozadini prekomerne nervne ekscitabilnosti ili hiperaktivnosti.

Izbijanje prvih mlečnih zuba kod male dece, kao i zamena mlečnih zuba trajnim. Lekari objašnjavaju da jaka nelagodnost usled stalnog svraba tokom nicanja zuba primorava decu da nesvesno trljaju zube jedno o drugo. Otuda bruksizam u snu.

Bruksizam se često javlja kod ljudi koji pate od noćnih mora i enureze.

Članak se nastavlja posle reklama

Bol u grlu, faringitis, alergijski rinitis ili otitis srednjeg uha. Lekari objašnjavaju da kod ovih i sličnih bolesti osoba ima začepljen nos i kao posledica javlja se škrgutanje zubima u snu.

Dentalni problemi – Očigledne stomatološke abnormalnosti, kao što su slomljeni ili nedostajući zubi mogu izazvati škrgutanje zubima u snu.

Članak se nastavlja posle reklama

Problemi sa snom – Ako se čini da je vaš bruksizam povezan sa velikim problemima sa spavanjem, vaš zubar može preporučiti i tog specijalistu. e za lekove za spavanje. Nakon odlaska kod specijaliste, čeka vas studija spavanja koja će proceniti epizode ​​škrgutanja zubima i utvrditi da li imate apneju ili druge poremećaje spavanja.

Da li je škrgutanje zubima u snu opasno?

U većini slučajeva, lečenje nije neophodno. Mnoga deca prerastu bruksizam bez lečenja, a mnogi odrasli koji škrguću zubima jednostavno ne osete nikakve posledice. Ipak, ako je vaš stisak i vaše škgutanje dovoljno jako da izaziva oštećenja zuba ili vilice i ako ako je problem ozbiljan, opcije uključuju određene stomatološke pristupe, terapije i lekove za sprečavanje većeg oštećenja zuba i ublažavanje bolova ili nelagodnosti vilice.

Članak se nastavlja posle reklama

Razgovarajte sa svojim stomatologom ili doktorom da biste saznali koja opcija vam najbolje odgovara.

Kako rešiti probleme sa škrgutanjem zuba?

Ako vi ili vaše dete imate bruksizam, vaš lekar može predložiti načine da sačuvate svoje zube. Znajte samo da stomatološki pristup lečenju neće sprečiti da škripite zubima u snu, samo će sanirati i sprečiti posledice po zube i vilicu.

Članak se nastavlja posle reklama

Udlage i štitnici za usta. Oni su dizajnirani da drže zube razdvojenim kako bi se izbeglo oštećenje izazvano stiskanjem i mlevenjem. Mogu biti napravljeni od tvrdog akrila ili mekih materijala i pristajati na vaše gornje ili donje zube.
Korekcija zuba. U teškim slučajevima — kada je trošenje zuba dovelo do osetljivosti ili nemogućnosti pravilnog žvakanja — vaš stomatolog će možda morati da preoblikuje žvakaće površine vaših zuba ili da upotrebi krunice da popravi oštećenje.

Takođe, jako je važno da rešite i navike kao i okolnosti koje dovode do toga da škripite zubima u snu. Ako škrgućete zubima zbog stresa, možda ćete moći da sprečite problem učenjem strategija za opuštanje, kao što je meditacija. Ako je bruksizam povezan sa anksioznošću, savet licenciranog terapeuta ili savetnika može pomoći.

Izuzetno su važne i vežbe pravilnog položaja usta i vilice. Zamolite svog stomatologa da vam pokaže najbolji položaj za usta i vilicu.

Članak se nastavlja posle reklama
gstockstudio/gettyimagesplus