Najbolji preparati za zaštitu kose od sunca po povoljnim cenama

by | jul 9, 2024

Pored šešira i marama, preparati za zaštitu kose od sunca mogu sačuvati vašu kosu, sprečiti njeno isušivanje i gibitak boje kose. A mi smo pronašli najbolje preparate. 

Svi znamo koliko je važno nanositi (i ponovo nanositi!) kremu za sunčanje tokom vrućih, dugih letnjih dana da biste sprečili oštećenje kože. Ali da li ste znali da sunce može oštetiti i vašu kosu? „Oštećenja od sunca mogu se pojaviti u obliku promene boje, suvih i lomljivih pramenova, lomljivih ili ispucalih vrhova, stanjivanja i kovrdžavosti“, kaže dermatolog dr Vilma Bergfeld.

Iako je svaka vrsta kose sklona oštećenju, posebno je osetljiva na oštećenja od sunca ako je fina ili svetla. „Ta finija, svetlija kosa nema debljinu ili pigment koji je može zaštititi od sunčevih zraka. Dok je tamnija, grublja kosa obično masnija, a njena debljina, tamnija boja i uljni pokrivač pomažu u njenoj zaštiti“, kaže dr Bergfeld.

Članak se nastavlja posle reklama

„Kosa je takođe lomljivija i sklonija oštećenju od sunca ako imate tanku, ravnu ili čvrsto uvijenu kosu. Vruće pegle ili valjci, hlorisana voda u bazenima ili posvetljivanje kose mogu je učiniti podložnijom oštećenju od sunčevih zraka. Sve ovo može oštetiti keratin, pa sunčevi zraci i toplota lakše prodiru u dlaku i oštećuju je“, objašnjava dr Bergfeld.

Kako funkcionišu preparati za zaštitu kose od sunca

Dobra vest je da možete preduzeti mere predostrožnosti da zaštitite kosu od vrelog letnjeg sunca. Kao što dr Bergfeld ističe, možete koristiti SPF (faktor zaštite od sunca) proizvod koji je namenjen zaštiti  kose od štetnih zraka.

Sredstva za zaštitu kose od sunca deluju tako što tako što formiraju zaštitnu barijeru na površini kose koja je štiti od štetnih ultraljubičastih (UV) zraka. Aktivni sastojci u proizvodima za zaštitu od sunca za kosu obično uključuju UV filtere kao što su avobenzon, oktinoksat i cink oksid, koji deluju tako što apsorbuju ili reflektuju UV zračenje.

Članak se nastavlja posle reklama

Ali važno je napomenuti da preparati za zaštitu kose od sunca deluju drugačije od SPF-a za kožu. Pošto je kosa tehnički napravljena od mrtvih ćelija, ona nema istu reakciju na oštećenja od sunca kao koža (vidljivo crvenilo peckanje, bol, ljuštenje, itd.) i zahteva drugačiji pristup.

Prozvodi za zaštitu kose od sunca fokusiraju se na spoljašnji deo dlake i stvara tampon između nje i sunčevih zraka. Imajte na umu: krema za sunčanje za kosu ne radi na sprečavanju oštećenja ćelija kao što to rade  SPF proizvodi za kožu. A u nastavku ćete videti neke od najboljih preparta za zaštitu kose od sunca.

Članak se nastavlja posle reklama
Primorac91/gettyimages.co.uk