Da li silikon dimetikon zaista oštećuje kosu

by | jun 10, 2024
Da li silikon dimetikon zaista oštećuje kosu

Ako ste ikada odvojili vreme da pročitate listu sastojaka proizvoda za kosu, verovatno ste čuli za dimetikon – ali kakav efekat ima na vašu kosu?

Konkretno, dimetikon se odnosi na polimer na bazi silikona koji nije rastvorljiv u vodi i koji se koristi u brojnim proizvodima za kosu, kozmetiku i ličnu negu. U proizvodima za kosu, dimetikon služi za stvaranje barijere oko dlake kako bi se zaključala vlaga, smanjilo kovrdžanje i kako bi kosa bila glatka i svilenkasta. Dimetikon je takođe emulgator, što znači da omogućava drugim proizvodima za oblikovanje da se lakše vežu za kosu.

Dimetikon ima dobre strane

Dimetikon je taj koji kosi daje uglađen i gladak izgled. Kada se proizvod koji sadrži dimetikon nanese na kosu, on formira fizičku barijeru oko svakog pramena. Ovo zadržava vlagu i daje neverovatan sjaj kosi. 1

Članak se nastavlja posle reklama

Ovaj silikon olakšava četkanje/češljanje i stilizovanje kose. Dimetikoni stvaraju neku vrstu klizave barijere oko kose, što može znatno olakšati češljanje ili četkanje kose – posebno nakon tuširanja. Ovo takođe može olakšati rad sa kosom kada dođe vreme za sušenje ili stilizovanje.

Osim toga, silikon štiti kosu od toplote tokom stilizovanja. Ako kosu sušite fenom umesto da je osušite na vazduhu, ili ako redovno koristite peglu za kosu, proizvod za kosu sa dimetikonom može pomoći da zaštitite kosu od neželjenih oštećenja izazvanih toplotom.

Ali ima i loše…

1. Može da osuši kosu tokom vremena

Iako se dimetikon dodaje proizvodima za kosu kako bi se zadržala vlaga stvarajući barijeru oko kose, on zapravo može imati suprotan efekat ako se koristi stalno i duži vremenski period. To je zato što, tokom vremena, krajevi dlaka koji su „zapečaćeni“ dimetikonom više neće moći da prime dodatnu vlagu potrebnu da bi kosa bila hidrirana i zdrava. Na kraju, ovo može dovesti do isušivanja i lomljenja kose.

Članak se nastavlja posle reklama

2. Može prepteretiti kosu

Dimetikon nije rastvorljiv u vodi i ne ispira se u potpunosti kada perete i ispirate kosu. Kada redovno koristite proizvode za kosu koji sadrže ovaj silikon, doći će do njegovog gomilanja na kosi što može opteretiti kosu. Zbog toga mnogi koji koriste proizvode za kosu sa dimetikonom mogu otkriti da u početku dobro funkcionišu – ali kosa vremenom postaje otežana, beživotna i teška za stilizovanje. Na kraju, kosa može postati masna u korenu, a pramenovima može nedostajati volumen.

3. Može izazvati neželjene reakcije

Kod nekih osoba mogu se javiti neželjene reakcije na proizvode koji sadrže dimetikon. Mogu se javiti peckanje, crvenilo, iritacije i akne na koži glave.

Članak se nastavlja posle reklama
  1. https://journals.lww.com/IJOT/pages/default.aspx[]
JulyProkopiv/gettyimages.co.uk