Zeleni čaj ubrzava rast kose, a dermatolog objašnjava kako se koristi

by | jul 7, 2024
Zeleni čaj ubrzava rast kose, a dermatolog objašnjava kako se koristi

Da li ste znali da zeleni čaj ubrzava rast kose? Dermatolog otkriva kako konkretno deluje i kako se koristi u nezi kose. 

Sve veći broj brendova za negu kose uključuje zeleni čaj u svoje proizvode i možda je upravo ono što vam treba da unapredite svoju rutinu. Ako se pitate kako ovaj napitak može biti od koristi vašoj kosi i kako ga najbolje iskoristiti, došli ste na pravo mesto. Na navedan pitanja odgovor daje dermatolog dr Justine Park.

Zeleni čaj ubrzava rast kose: Tajna je u antioksidansima

Svi čajevi sadrže antioksidante, što je glavni izvor njihovih zdravstvenih prednosti. Studije su pokazale da su antioksidansi u čaju korisni za sve, od prevencije raka do zdravlja srca. 1 I ispostavilo se da taj sastojak ima potencijal i u drugim oblastima, uključujući negu kože i kose.

Članak se nastavlja posle reklama
  • Poboljšava rast kose: Zeleni čaj može sprečiti gubitak kose i podržati zdrav rast zahvaljujući svojim antioksidativnim svojstvima, kaže dr Justine Park. Osim toga ima antiseptička i detoksikaciona svojstva koja mogu dodatno podstaći rast kose.
  • Anti-inflamatorno:  Zeleni čaj takođe ima antiinflamatorna svojstva, „koja mogu umiriti kožu glave i smanjiti perut,“ objašnjava dr Park.
  • Može smanjiti stanjivanje kose: Antioksidansi u zelenom čaju povoljno deluju na hormone. A hormonalni disbalans jedan je od faktora koji uzrokuju povećano opadanje kose.
  • Može da spreči oštećenja kose: Zeleni čaj može da ojača kosu jer „katehini u zelenom čaju, prirodne supstance koje deluju kao antioksidansi, štite dlaku od oštećenja“, kaže dr Park.

Kako se koristi

Kada je u pitanju kosa, zeleni čaj je obično efektivniji pri lokalnoj primeni nego ako ga pijete. To je zato što će tamo delovati direktno, što pomaže da se kosi i vlasištu isporuči maksimum snage za minimalno vreme. Međutim, ako se pitate šta tačno koristiti, imate izbor između ispiranja i tretmana „uradi sam“ ili jednog od mnogih dostupnih proizvoda koji sadrže zeleni čaj.

Možete isprobati serum od zelenog čaja za kosu odvojeno od ostalih proizvoda za negu kose. Ili koristiti šampon ili balzam koji ga sadrže kako biste pojednostavili svoju rutinu. A možete jednostavno „isprati kosu ohlađenim zelenim čajem nakon pranja šamponom“, objašnjava dr Park. I nakon toga ne ispirate ponovo kosu vodom, već je samo ostavite da se sama osuši.

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4055352/[]
EdwardDerule/gettyimages.co.uk