5 načina da podignete imunitet deci u sezoni virusa

by | februar 19, 2024
podizanje imuniteta deteta

Podizanje imuniteta deteta jedini je način da ga sačuvate od bolesti u ovoj sezoni virusa. 5 proverenih načina da bustujete dečiji imuni sistem

U proseku, predškolska deca svake godine budu bolesna između 7 i 11 puta. Školarci nešto ređe – do 5 puta. Ako želite da vaše dete izbegne da se razboli u sred tridemije (vladavine korone, gripa i velikog kašlja), naučite kako da mu podignete imunitet u sezoni virusa.

Kako podići imunitet deteta u sezoni virusa?

Pedijatri su saglasni u svojim preporukama: da bi imalo snažan imunitet, dete ne sme da bude izloženo stresu, mora dovoljno spavati, izbegavati slatkiše i biti aktivno. Naravno, zdrava hrana i suplementi za bustovanje imuniteta su od presudne važnosti.

Spavanje i podizanje imuniteta deteta

Možda niste bili ni svesni, ali dužina detetovog sna direktno utiče na njegovo zdravlje. Neki bitni procesi u organizmu, jako važni za detetov imunitet, događaju se tokom noći, za vreme sna. Nedovoljno spavanje ograničava sposobnost tela da proizvodi proteine zvane citokini koji pomažu u borbi protiv infekcije i smanjenju upale. Stoga, ako želite da vam dete bude zdravo u sezoni virusa, morate se pobrinuti da dovoljno spava.

Koliko dete treba da spava tokom noći zavisi od njegove starosti:

Bebama između 0 i 3 meseca potrebno je 14 do 17 sati sna. Bebama između 4 i 12 meseci potrebno je 12 do 16 sati sna.
Deci uzrasta od 1 do 2 godine potrebno je između 11 i 14 sati.
Deca između 3 i 5 godina treba da spavaju od 10 do 13 sati.
Deca uzrasta od 6 do 12 godina treba da spavaju između 9 i 12 sati.
Tinejdžerima između 13 i 18 godina potrebno je 8 do 10 sati.

Slatkiši obaraju imuni sistem deteta

Studije su pokazale da skokovi u unosu šećera potiskuju imuni sistem deteta. Ako jedete mnogo hrane i pića sa visokim sadržajem šećera ili rafinisanih ugljenih hidrata, koje telo obrađuje kao šećer, možda smanjujete sposobnost svog tela da spreči bolest. Za podizanje imuniteta deteta u sezoni virusa, jako je važno da mu ograničite količinu slatkiša.

Zdrava ishrana je jako važna za dobar imunitet pa se postarajte da vaše dete dobije sve „dugine boje“ voća i povrća: narandžasto, crveno, zeleno voće i povrće su osnova zdrave ishrane kao i žitarice. Pravilan izbor hrane može pomoći da vaše dete dobije dovoljno vitamina — kao što su vitamin A i E. Ovi vitamini su potrebni za održavanje dobrog zdravlja i snažnog imunološkog sistema.

Neka dete bude aktivno

Nemirno dete je zdravo dete – sećate li se ove izreke koju su ponavljale naše bake? Ispostavilo se da su bile izuzetno mudre. Istraživanja su pokazala da postoji direktna veza između aktivnosti i imuniteta deteta. Prema njima, deca bi trebalo da budu aktivna najmanje sat vremena dnevno. „Aktivan“ ne mora da znači bavljenje sportom ili odlazak u teretanu. Za podizanje imuniteta deteta dovoljno je igranje na igralištu ili odlazak u šetnju.

I pripazite: više nije nužno i bolje! To znači da ako imate dete koje se aktivno bavi nekim sportom i vežba nekoliko sati dnevno, morate da se uverite da dovoljno spava i dovoljno jede. U suprotnom, i njegov bi imuni sistem mogao biti ugrožen.

Pranje ruku podiže dečiji imunitet

Vama je to sastavni deo dana, navika bez koje ne možete i aspolutno ste svesni njene važnosti. Ali vaše dete od tri, pet ili devet godina, apsolutno ne može da shvati zašto je pranje ruku toliko važno. Zato – naučite dete da što češće u toku dana pere ruke i lice i kako se to pravilno radi. Takođe, od malena počnite da ga učite zašto je važno da ima svoju čašu, da ne deli hranu ili piće sa drugima, da zaštiti druge ako kašlje i kija… Ako mu u ranom detinjstvu usadite ove važne i moćne navike, to će imati dugoročno pozitivan efekat ne imunitet deteta.

Suplementi za podizanje imuniteta deteta

Nekada, jednostavno, iako ste uradili sve kako treba, vaše dete i dalje ostajte podložno virusima. Pobrinuli ste se da spava, šeta, jede zravo, bude na Suncu… Pa, opet, posle dve nedelje u vrtiću ili školi, ono je opet bolesno. Šta sada?

U ovom slučaju, medicina preporučuje suplementaciju za podizanje imuniteta. Dodaci ishrani, mešavine vitamina i minerala itekako mogu da pomognu detetu da se izbori sa bolestima i sa virozama koje su na svakom koraku.

Koja je prava kombinacija za vaše dete? Najbolje bi bilo da se konsultujete sa pedijatrom i napravite individualni plan za dete. Ali, ono sa čim ne možete pogrešiti svakako su kombinacije najjačih imunobustera: Vitamini C, A i E, minerali poput cinka, magnezijuma i selena.

L&Z preporuka:

BiVits® ACTIVA Immunity Junior

Formulacija koja omogućava uravnoteženi sinergistički efekat svih neophodnih vitamina, antioksidanasa, minerala i fitonutrijenata koji pružaju idealnu podšku još nerazvijenom imunitetu kod dece ali i dodatno snagu immunom sistemu vašeg deteta u prevenciji i borbi protiv virusnih i bakterijskih infekcija. BiVits® ACTIVA Immunity Junior je komforan za primenu, prijatnog ukusa šumskog voća, gde 3 ukusne tablete za žvakanje dnevno omogućavaju dnevno preporučene doze mikronutijenta u kompleksnom sastavu – 12 vitamina, 7 minerala i ekstratkt ploda šipurka. Da bi zadovoljili posebno povećane potrebe za mikronutrijentima, preporučujemo da se BiVits® ACTIVA Immunity Junior minimum 3 meseca.

Zynkevich/istock/gettyimagesplus