Zimski wellness: Koji vitamini su nam neophodni zimi za jak imunitet, ali i lepotu i zdravlje kože, kose i noktiju?

by | januar 12, 2023
vitamini koji su nam neophodni zimi

Ovo su vitamini koji su nam neophodni zimi, kako za jak imunitet, tako i za našu celokupnu lepotu i zdravlje.

Adekvatna ishrana i unos vitamina neophodni su tokom cele godine, ali postoji nekoliko suplemenata koji su posebno važni  tokom zimske sezone. Ovi vitamini ne samo da jačaju imunitet koji je posebno „na udaru“ u toku zime, već poboljšavljaju i zdravlje, ali i lepotu naše kože, kose i noktiju.

Vitamini koji su nam neophodni zimi

Vitamin C

Dugi niz godina se smatralo da je vitamin C kućni lek broj jedan za sprečavanje prehlade. Međutim, istraživanja u poslednjoj deceniji su otkrila da svakodnevno uzimanje vitamina C ne smanjuje rizik od dobijanja prehlade i gripa, ali smanjuje ozbiljnost simptoma i skraćuje trajanje bolesti. Zbog toga je konzumiranje dovoljnih količina ovog vitamina posebno važno tokom zime kada je i sezona preglada i gripa.

Dalje, istraživanja su otkrila da redovna suplementacija vitaminom C izgleda ima konzistentan efekat u smanjenju trajanja i ozbiljnosti simptoma obične prehlade.

 

BiVits ACTIVA® Vitamin C 1000 acerola

je formula koja sinergističkim delovanjem ekstrakta acerole i vitamina C obezbeđuje bolju zaštitu od oksidativnog stresa i starenja. Vitamin C je neophodan za produkciju kolagena i elastičnost kože, normalnu fukciju zuba, kostiju, hrskavice i krvnih sudova.  

Takođe je važno napomenuti da ovi proizvodi nisu dizajnirani za lečenje ili sprečavanje širenja bolesti. Svakodnevni vitaminski dodaci obezbeđuju važno osiguranje u ishrani onih koji žele da sačuvaju svoj nutritivni unos uz zdravu ishranu.

Odraslim osobama (19-64 godine) potrebno je 40 mg vitamina C dnevno, ali malo je verovatno da će uzimanje manje od 1000 mg suplemenata vitamina C dnevno izazvati bilo kakvu štetu. Važno je napomenuti da se vitamin C ne skladišti u telu pa je neophodno unositi ga kako ishranom, tako i putem suplemenata.

Vitamin D

Ovo je u poslednje vreme privuklo široku medijsku pažnju, a mnogi u zdravstvenoj i medicinskoj industriji veruju da smo usred pandemije nedostatka vitamina D.

Stručnjaci kažu da odrasli i deca starija od jedne godine treba da imaju 10 mikrograma (mcg) vitamina D svakog dana, što je jednako kao 400 IU. Neke studije sugerišu da je potreban veći dnevni unos od 25-100 mcg odnosno 1000-4000 IU za održavanje optimalnog nivoa ovog vitamina u krvi.

BiVits® ACTIVA Vitamin D3 400 IU

formulacija koja u jednoj tableti obezbeđuje dnevnu dozu najvažnijeg vitamina današnjice. BiVits® ACTIVA Vitamin D3 400 IU namenjen je da pruži svakodnevnu podršku organizmu i prevenira razvoj nedostatka vitamina D3. BiVits® ACTIVA Vitamin D3 400 IU doprinosi pravilnom metabolizmu kalcijuma i fosfora, normalnoj funkciji i zdravlju kostiju i mišića, zdravlju i normalnoj funkciji imunološkog sistema, zdravlju nervnog i kardiovaskularnog sistema, kao i normalnom procesu rasta i razvoja kod dece.

Pošto je ove nivoe teško postići samo ishranom, stručnjaci preporučuju da svi uzmu u obzir dodatke vitamina D. Pošto naš glavni izvor vitamina D potiče od delovanja sunčeve svetlosti na našu kožu, posebno je važno da se suplementi tokom zime kada je izlaganje sunčevoj svetlosti ograničeno i minimalno.

Nedostatak vitamina D je povezan sa oslabljenim imunološkim sistemom jer direktno stupa u interakciju sa ćelijama koje su odgovorne za borbu protiv infekcije. Nekoliko velikih opservacionih studija pokazalo je vezu između nedostatka ovog vitamina i infekcija respiratornog trakta poput prehlade, bronhitisa i upale pluća.

Ostali simptomi nedostatka uključuju osećaj umora, bol u kostima i leđima, bol u mišićima, loše raspoloženje i depresiju, oštećeno zarastanje rana, gubitak gustine kostiju i opadanje kose.

Melatonin

Melatonin se često naziva hormonom sna – i to sa dobrim razlogom. Brojne studije su pokazale da melatonin može podržati bolji san. Jedno istraživanje na 50 ljudi koji su patili od nesanice pokazalo je da uzimanje melatonina dva sata pre spavanja pomaže pri bržem tonjenju u san, a poboljšava se ukupni kvalitet sna. A kao što je poznatno, manjak sna i nekvalitetan san utiču na celokupno zdravlje ali i na izgled kože. Istraživanja su pokazala da nekvalitetan san utiče na pogoršanje tena i elastičnosti kože, isušuje je i povećava pojavu bora.

 

BiVits® ACTIVA Melatonin

je formula koja u jednoj tableti obezbedjuje 1mg melatonina. BiVits® ACTIVA Melatonin olakšava prilagođavanje unutrašnjeg sata organizma i ciklusa spavanja i budnog stanja. Sa BiVits® ACTIVA Melatonin brže se uspavajte, lepše spavajte i budite se odmorniji.

Melatonin se može uzimati u dozama od 0,5-10 mg dnevno. Međutim, pošto nisu svi suplementi melatonina isti, najbolje je da se pridržavate preporučene doze na etiketi kako biste izbegli neželjene efekte. Ako koristite melatonin za poboljšanje kvaliteta sna, pokušajte da ga uzmete 30 minuta pre spavanja za maksimalnu efikasnost.

ZIMSKI PAKET

Zdravljem protiv zime

Uz BiVits ACTIVA paket „ne boji se ko je zdrav“ odgovor je ne može i ne sme ti ništa! ☃
Kombinacija vitamina i minerala u ovom našem paketu će ti pomoći da tokom ovih zimskih dana ojačaš i zaštitiš svoj imunitet, ali i da se dobro odmoriš i naspavaš.

UPOTREBA:

UJUTRU: Vitamin C 500 acerola i Vitamin D3 400 IU
UVEČE: 1-2h pred spavanje: Melatonin

Choreograph/iStock/Getty Images Plus via Getty Images