Trenirajte uz pomoć balona!

by | april 20, 2009

 

vezbeKada pomislimo na balone, prva asocijacija su nam dečji rođendani ili otvaranje nekog auto-salona, a nikako ne fitnes. Upotreba balona tokom vežbanja je sasvim nova pojava u svetu sporta, a zove se „ballooning“ ili „treniranje sa balonom“. Reč je o idealnom načinu da ojačate svoje telo, da se oslobodite stresa i da se, generalno, osećate bolje.

Šta je karakteristično za vežbanje sa balonom?
Jednostavne i lepršave vežbe imaju sveobuhvatno dejstvo, kaže fitnes i velnes ekspert koji je osmislio ove vežbe. One pogađaju celokupnu muskulaturu, lepo oblikuju mišiće, poboljšavaju držanje tela i rasterećuju od briga. Pri tom, slično kao I kod joge, akcenat nije na perfekciji izvođenja vežbi – mnogo važnije je da postanete svesni svog tela, da se prepustite i uživate u blagim pokretima.

Zanjišite telom

Ove vežbe podrazumevaju „rezonancno pokretanje“: dlanovima, nogama i drugim delovima tela izvode se pokreti stiskanja balona. Najpre je to stiskanje sasvim nežno, a zatim postaje sve jače i brže. Prijatno dejstvo: njihanje balona prenosi se i na vaše telo poput „dobrih vibracija“.

Tri uporišta treninga
Kompletan balooning-program sastoji se od 35 vežbi. Kao prvo, one su predviđene za jačanje mišića, zatim za izoštravanje vašeg osećaja sopstvenog tela i ravnoteže i, na kraju, sledi relaksiranje. Naravno, konkretan trening sastoji se od svega nekoliko vežbi iz svakog od pomenutih segmenata vežbi. 

 

vezbe

 

(1a) Odlična vežba za leđa, vrat i ramena. U stojećem stavu držite rukama balon iza leđa. Pri tom ramena blago povijte unazad. Sada gornji deo tela nagnite malo napred, blago savijte noge pa težinu prebacite na zadnji deo tela. Ruke držite sve vreme opružene i vršite blagi pritisak na balon. Polako ga podižite i spuštajte 10 puta. Zatim nekoliko sekundi pritiskajte balon – sve brže i jače („rezonancni pokreti).

 

(1b) Deluje na ruke, grudi, bokove i stomak. Balon naslonite na spoljašnji deo butine leve noge. Težinu prebacite na desnu nogu, a oba kolena blago savijte. Sada levu nogu polako podižite i spuštajte deset puta. Na kraju, levom rukom kratko, ali sve intenzivnije pritiskajte balon. Istu vežbu izvedite i drugom nogom.

 

(2a) Jača centar za ravnotežu i lepo oblikuje noge. Blago savijte kolena pa njima obuhvatite balon. Ruke prekrstite na leđima. Težinu prebacite na levu nogu, a zatim podignite desnu potkolenicu (formirajući ugao od 90 stepeni). Čim uspostavite ravnotežu, pokušajte da sepodignete na prste leve noge. Potrudite se da ostanete u tom položaju što duže i pri tom nastavite normalno da dišete. Istu vežbu uradite i drugom nogom.

Jedna za sve!

 

vezbe

 

(2b) Ova vežba jača cela leđa i poboljšava držanje tela. Zauzmite položaj „četvoronoške“ tako da vam ruke budu u istoj ravni sa ramenima, a kukovi u istoj ravni sa kolenima. Laktovi su blago povijeni. Balon stavite ispod desne potkolenice pa pokušajte da uspostavite i održite ravnotežu. Zatim sasvim polako ispružite levu nogu unazad. Kada ponovo uspostavite ravnotežu, pokušajte još da ispružite desnu ruku napred. Tada će se vaša leva noga, leđa i desna ruka nalaziti u istoj liniji. Ostanite u tom položaju što je moguće duže, a zatim ponovite vežbu sa promenom.

 

vezbek

 

(3a) Oslobađa od stresa i prija ramenim i vratnim mišićima. Lezite na leđa, a balon stavite pod glavu. Ruke ispružite sa strane. Dlanove okrenite nagore, a noge savijte u kolenima tako da stopala budu na podu. Sada zatvorite oči, duboko udahnite vazduh iz stomaka, a zatim ga izdahnite još sporije. Glava je sasvim naslonjena na balon. Potiljkom nežno pritisnite balon pa se ponovo opustite. Nekoliko puta ponovite to nežno pritiskanje i opuštanje. Potom ostanite mirno u ležećem položaju.

 

vezbe

 

 

(3b) Opustite karlicu i donji deo leđa. Balon stavite pod karlicu. Težinu najpre prebacite na ruke i stopala, a zatim karlicom pritiskajte balon sve jače i jače. Za izvođenje ove vežbe treba vam jači balon ili jedan tvrđi jastuk.

Priredila Jadranka Bokan

Tagovi: