Trudnoća i joga: 5 odličnih poza za sve trudnice

by | 22 jula, 2015
Priredila: Jelena Grujin, novinarka i buduća mama

Priredila: Jelena Grujin, novinarka i buduća mama

Drage trudnice, to što ste u drugom stanju tokom leta ne treba da vas sprečava da vežbate. Jeste da je napolju pakleno, ali možete svakodnevno izdvojiti nekoliko minuta i vežbati joga poze koje će doneti mnogo blagodeti vašem organizmu.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Pritom morate voditi računa o pozama, jer svaki organizam se razlikuje i neke poze vašem organizmu neće prijati, dok će vam druge i te kako koristiti. Najbolje bi bilo da odete na nekoliko časova prenatalne joge gde će vam stručno lice objasniti sve, pa ćete kasnije moći same kod kuće da vežbate do kraja trudnoće.

U međuvremenu, predstavljamo vam neke bezopasne i lagane joga vežbe koje će vam otkloniti nelagodnosti, a možete ih i same isprobati.

Leptir poza

Leptir poza je odlična za trudnice, jer jača karlicu i mišiće na unutrašnjoj strani butina. Ali ne samo to, ova poza će vam ublažiti stres, otkloniti depresiju i popraviti raspoloženje. Ona takođe stimuliše trbušne organe i srce i poboljšava celokupnu cirkulaciju. Kako bi vam bilo što udobnije dok vežbate, stavite neku podlogu ili ćebence ispod butina sa spoljašnje strane.

Kliknite dalje za sledeću vežbu.

Heroj poza

Ovo je još jedna odlična poza za sve trudnice. Ublažava gasove, poboljšava varenje, a istovremeno smanjuje oticanje nogu, koje je tako često u trudnoći. Dok izvodite ovu pozu dišite duboko i lako, kako bi se povećao protok kiseonika u materici što će blagotvorno delovati i na vas i na malo biće koje raste u vama.

Kliknite dalje za sledeću vežbu.

Ratnik 2 poza

Ratnik 2 poza je jedna od najboljih poza za trudnice, ne samo zbog fizičkih benefita, već i zbog mentalne snage koju pruža. Dok budete bile u ovoj pozi osećaćete se tako osnaženo i samouvereno, da ćete biti sigurni da vama i vašoj bebi niko ništa ne može. Toliko će vam snage i volje dati.

Kliknite dalje za sledeću vežbu.

Boginja poza

Savršena poza kao priprema za porođaj! Ona pomaže da vam se karlica istegne, ali odlično deluje i na grudi i kukove. Takođe jača tonus gornjeg dela leđa, ramena i ruku, a to će vam i te kako biti od koristi kada se porodite pa budete nunale svoje čedo.

Kliknite dalje za sledeću vežbu.

Planina poza

Ova poza je jedna od najumirujućih poza koje možete vežbati tokom trudnoće. Poboljšava položaj tela, isteže mišiće u rukama, stomaku i leđima. Najbolje bi bilo da ovu pozu započnete u sedećem, tzv. lotos položaju, ali ako vam zglobovi i nisu baš srećni zbog toga nađite najbolji položaj, a možete i podupreti kolena nekim ćebencetom ili podlogom.

Tagovi: