Vežbajte i kada je loše vreme: 6 sprava za kvalitetan trening kod kuće

by | 18 aprila, 2016

Kada zbog vremenskih uslova niste u mogućnosti da trenirate na otvorenom, što je daleko najbolji izbor za gotovo svaku vrstu sportske aktivnosti, treba da razmislite o drugim mogućnostima koje su vam na raspolaganju. Ukoliko odlasci u teretanu za vas nisu poželjna opcija, upoznajte se sa svojstvima pojedinih sprava koje su izrazito pogodne za vežbanje u sopstvenom domu. 

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

S obzirom na činjenicu kako svaka sprava predstavlja određeni, veći ili manji, financijski izdatak pre nabavke treba detaljnije da se upoznate sa svojstvima svake sprave kako biste spravu nakon nabavke zaista i koristili, naravno, ne u svrhu dekoracije vašeg doma.

Pročitajte i… Bez masnih naslaga: 6 najboljih vežbi za donji stomak

1. Statični bicikl

Dobar statični bicikl trebalo bi da bude udoban i da poseduje mogućnost prilagođavanja određenim karakteristikama, te potrebama pojedinaca. Pažnju treba obratiti i na maksimalno opterećenje koje bicikl poseduje.

Pojedine sprave ovog tipa kombinuju vožnju s vežbama za ruke. Kod njih je uobičajeno da imaju omogućeno odvojeno vežbanje, te kombinovano aktiviranje nogu i ruku, točak za podešavanje opterećenja, kao i klima uređaj.

Koje još fitnes sprave možete koristiti i kod kuće pogledajte na sledećim stranama…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

2. Pokretna traka 

Jeftinije varijante pokretnih traka ne sadrže motor za pokretanje trake. Skupe i snažne sprave na električni pogon neretko imaju mogućnosti i vežbi za ruke.

Pročitajte i… Fit bez mnogo muke: Kako smršati što više uz pomoć trake za trčanje?

Kod odbira pokretne trake obratite pažnju na snagu njenog motora, ali i na mogućnost podešavanja nagiba koji je veoma bitan radi omogućavanja adekvatnog opterećenja. Pri odabiru sprave treba obratiti pažnja na činjenicu kako neke sprave zahtevaju posebnu električnu instalaciju.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

3. Sprava za veslanje

Kvalitetnije sprave za veslanje umesto federa koriste točak za podešavanje opterećenja. Sprave za veslanje kombinuju aktivnost gornjeg i donjeg dela tela.

Pročitajte i… Otkrijte da li ste ukočeni ili savitljivi tip i koje vežbe smete da radite

Kombinovane vežbe omogućuju veću potrošnju kalorija u odnosu na vežbe samo jednog dela tela, a pri tom i sporije stvaraju osećaj umora.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

4. Simulator penjanja uz stepenice

Ova sprava je sve više zastupljena na mestima namenjenim izvođenju treninga. Izrazito je pogodna za upotrebu kod kuće.

Pročitajte i… Top 7 stvari koje bi trebalo da uradite nakon treninga

Stepenicama se možete uspinjati unazad, bočno, klasično ili, na primjer, u čučećem položaju.

Foto: PrintScreen

Foto: PrintScreen

5. Eliptični trenažer

Eliptični trenažer efikasan je aparat za smanjenje momenta otpora podloge aerobnog treninga. Uz eliptični trenažer možete sa lakoćom sagorevati masne naslage i to ritmom koji vama odgovara.

Pročitajte i… Oblikovani i čvrsti trbušnjaci za samo 15 minuta dnevno

Ove sprave za vežbanje danas prave brojni proizvođači i svaka od njih odgovara posebnim potrebama korisnika. Ponekad, eliptične trenažere zovu i kros trenažerima. Zanimljivo je i da kros trenažeri od Vas zahtevaju pokrete koji su niskog opterećenja i tako pomažu pri smanjenju bolova u kolenima i drugim zglobovima.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

6. Konopac za preskakanje 

Na kraju naše liste predloga za sprave za kvalitetan trening kod kuće našao se konopac za preskakanje, odnosno vijača. Ona je odličan izbor jer je jeftina, lako se i prenosi, te se može upotrebiti na bilo kom mestu koje vam je prikladno za treniranje.

Pročitajte i… Za telo poput Adrijane Lime radite ovakve vežbe

Prilikom nabavke vijače imajte na umu kako krajevi konopca, ukoliko stojite na njegovom srednjem delu, treba da budu do visine pazuha.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.