Kompletan vodič za jogu za početnike: Benefiti, poze i zašto je oprema od plute najbolja opcija?

by | jun 22, 2023
vodič za jogu za početnike

Ako ste tek odlučili da se isprobate u ovoj praksi, predstavljamo vam vodič za jogu za početnike koji će vam u mnogome pomoći!

Kada ste potpuno novi u jogi, početak može delovati zastrašujuć i teško je znati tačno gde i kako da počnete. Naš vodič za jogu za početnike kreiran je posebno za vas—da vam da sve savete, smernice i preporuke koje će vam trebati da započnete uspešnu praksu joge. Da biste osigurali svoj uspeh, toplo preporučujemo da pročitate ceo tekst.

Vodič za jogu za početnike

Joga je ogromna zbirka duhovnih tehnika i praksi koje imaju za cilj integraciju uma, tela i duha da bi se postiglo stanje prosvetljenja ili jedinstva sa univerzumom. Ono što se na Zapadu obično smatra „jogom“ je zapravo hatha joga, jedan od mnogih puteva joge. Različiti putevi joge naglašavaju različite pristupe i tehnike, ali na kraju vode ka istom cilju ujedinjenja i prosvetljenja.

Hatha joga postiže sjedinjenje uma-tela-duha kroz praksu asana (joga položaja), pranaiame (joga disanje), mudre (gesta tela) i šatkarme (unutrašnje čišćenje). Ove fizičke prakse se koriste za pročišćavanje tela i kultivaciju prane (energije životne snage). Moderna hatha joga ne naglašava mnoge od ovih ezoteričnih praksi i umesto toga se više fokusira na fizičke položaje joge.

Bez obzira na to koji su vaši ciljevi ili namere za početak, same poze joge su fantastičan oblik mentalne i fizičke vežbe.

Da li je ova praksa pravi odabir za vas?

Joga ni na koji način nije isključiva – mogućnost da praktikujete jogu nije važno koliko imate godina, koliko ste teški, čime se bavite, gde živite… Joga je dostupna skoro svima.

Ako imate specifično zdravstveno stanje ili nedavnu povredu, može biti izazovno ili opasno raditi određene vrste joge, određene poze ili tehnike disanja. Obično postoje alternative ili modifikacije koje vam mogu omogućiti da bezbedno vežbate. Ako se oporavljate od povrede ili ste lošeg zdravlja, preporučujemo da se konsultujete sa lekarom ili drugim kvalifikovanim zdravstvenim radnikom pre početka joge.

Iako možete osetiti određeni intenzitet u stomaku vaših mišića dok ste u joga pozi, nikada ne bi trebalo da osećate bol, posebno ne u zglobovima. Oštar ili intenzivan bol je signal vašeg tela da stanete

Ako niste u formi ili ste izuzetno nefleksibilni, preporučujemo vam da počnete sa blagim vežbama dok ne izgradite snagu i fleksibilnost za izazovnije sekvence. Ako ste relativno sposobna i fleksibilna osoba, trebalo bi da budete u mogućnosti da uskočite pravo u redovne časove hatha joge. Kada se upoznate sa osnovnim položajima, možete istražiti vinjasu ili klasu protoka. Preporučujemo da izbegavate Aštangu, Bikram ili vruću jogu dok ne izgradite fizičku snagu i izdržljivost. Uvek je najbolje biti na strani opreza i bezbednosti i pristupiti jogi polako i pažljivo. Najbolji način da saznate da li je joga za vas je da je isprobate!

Vodič za jogu za početnike

Preporučujemo vam da počnete sa kratkom i jednostavnom sesijom joge i odatle polako nadogradite. Kada se osećate prijatno sa nekoliko osnovnih početničkih joga položaja, možete ih ugraditi u niz i nastaviti da dodajete izazovnije poze. Uverite se da naučite i pratite osnovne komponente joge : disanje, meditaciju, nameru, asane i opuštanje.

Ako možete da vežbate jogu tri ili više puta nedeljno, videćete značajna poboljšanja u svojoj fleksibilnosti, opsegu pokreta, snazi, ravnoteži, unutrašnjem miru i opštem blagostanju. U idealnom slučaju, preporučujemo kraće i češće sesije, u trajanju od 20-45 minuta i ukupno 3-4 sata raspoređenih u nekoliko dana. Vežbanje joge manje od ove količine i dalje će biti od koristi, ali ćete videti manja poboljšanja tokom dužeg vremenskog perioda. Kao i kod većine stvari, što više vremena možete posvetiti tome, to ćete više dobiti.

Benefiti joge

Prednosti joge su skoro beskrajne! Vežbanje joge pomaže u izgradnji zdravih vrlina i dobrih vrednosti, kao što su disciplina, poštenje, predanost, samoispitivanje, pažljivost i nevezanost. Joga vas osnažuje da donosite svesne izbore u pravcu zdravijeg i ispunjenijeg života. Joga vam takođe pomaže:

  • da vaš um bude zdrav i jak
  • Ssmanjuje stres i promovišete opuštanje i bolji san
  • jala imuni sistem
  • pomaže kod uobičajenih bolova kao što su bolovi u leđima
  • povećava sreću
  • pomaže u gubitku viška kilograma
  • poboljšava i održava zdravlje mišića i zglobova
  • smanjuje rizik od dijabetesa i bolesti srca
  • poboljšava efleksibilnost, snagu, izdržljivost, pokretljivost, opseg pokreta i ravnotežu
Početne joga poze

Za početnike, najbolji način za početak je učenje najjednostavnijih i osnovnih poza i izgradnja odatle. Poza planina, pas nadole, poza deteta , kobra, most i poza drveta su neke od najosnovnijih poza u jogi, tako da su odlične početne tačke. Kada učite nove poze, fokusirajte se na svoje poravnanje kako biste bili sigurni da radite pozu ispravno i bezbedno. Redovno vežbanje ovih poza će vam pomoći da steknete snagu i fleksibilnost, a takođe će vam pomoći da postanete udobniji dodavanjem naprednijih poza u svoju praksu.

Oprema za jogu

Joga se obično izvodi bosih nogu na prostirci za jogu sa opcionim rekvizitima za jogu. Joga pokreti i poze zahtevaju odeću koja se može rastegnuti i slobodno kretati vašim telom. Možete kupiti odeću posebno dizajniranu za vežbanje joge, ali verovatno možete da sastavite udobnu odeću iz postojeće garderobe.

Časovi joge mogu koristiti dodatne rekvizite, a najčešći su kaiševi, blokovi, ćebad i podupirači. I dok danas u ponudi ima rekvizita od raznoraznih materijala, naš predlog jeste da birate prostirke, blokove i ostala „joga pomagala“ od plute. A evo i zašto!

Korišćenjem ove opreme, podržavate korišćenje obnovljivih materijala. U pitanju je oprema koja se lako održava – uz pamučnu krpu i vodu. Proizvodi su usklađeni sa potrebama vežbača (jogija) i veganski su.

 

 

Joga blokovi

Ovi blokovi pružiće vam stabilnost i potporu pri vežbanju i postaće nezamenjivi deo vašeg iskustva. Joga Blok ili cigla za jogu, je nežan i prijatan na dodir, ne proklizava, a zaobljene ivice omogućavaju vam lakše rukovanje, naročito kada se koristi kao potpora za leđa.

Plutani joga blokovi napravljeni su na 100% prirodan način i imaju antibakterijska svojstva.

Prostirke

Prostirka za jogu je nezaobilazna oprema za vežbanje, a naša je napravljena od kvalitetne mlevene plute i prirodne gume, te ima antibakterijska svojstva i ne sadrži toksine.

Prostirka je 100% prirodnog porekla, ne proklizava, prijatnog je mirisa, kao i na dodir.

Točak

Joga točak korisno je pomagalo pri vežbanju i istezanju, a naš je napravljen od 100% prirodne aglomeratne plute i samim tim posebno izdržljiv.

 

 

Lepota i zdravljepetrenkod/iStock/Getty Images Plus via Getty Images, Promo