Vožnja bicikla i mršavljenje: Kako ova fizička aktivnost utiče na gubitak kilograma?

by | decembar 9, 2021
Vožnja bicikla i mršavljenje

Vožnja bicikla i mršavljenje: Idu li ruku pod ruku ili nam ova fizička aktivnost nije dovoljna za gubitak viška kilograma?

Iako se za vožnju biciklom često čekalo idealno vreme, sve je više onih koji, bez obzira na vremenske uslove, biciklom odlaze na posao ili do prijatelja, a jedino im je važno da ne pada kiša. Iako su temperature niske, već nakon nakon minuta vožnje, može vam biti ne samo toplo, već i prevruće, a mnogi vole da voze bicikl i u teretanama.

Vožnja bicikla i mršavljenje

Bicikl je odličan način da vežbamo jer ne pravimo veliki pritisak na zglobove, sagorevamo kalorije, a ujedno služe i kao prevozno sredstvo. Ukoliko razmišljate da uvedete biciklizam u svoju rutinu vežbanja, sigurno se pitate da li je na taj način zaista moguće poboljšati zdravlje. I da li zaista možete da izgubite višak kilograma.

Stručnjaci se dvoume da li bicikl pravi ikakvu razliku, kada je u pitanju cifra koju pokazuje vaga…

Moguće je mršaviti kada vozimo bicikl dnevno 30 minuta, rekla je Dženifer Ču, fitnes instruktorka i specijalistkinja za mršavljenje, za sajt Popsugar. Naime, trideset minuta vožnje biciklom u proseku sagoreva 200 kalorija, iako taj broj zavisi od nekoliko faktora, uključujući našu težinu, intenzitet treninga i otpor.

Ako želimo da sagorimo maksimalni broj kalorija u tih 30 minuta, potrebno je pojačati otpor, ili namestiti uspon. A odlična je ideja i kombinacija usporavanja i ubrzanja tempa. Kako nam jačaju mišići, možemo povećavati intenzitet, uz kombinaciju kratkih intervala tokom kojih ćete davati sve od tebe.

Iako je gubitak težine moguć dok vozimo bicikl 30 minuta dnevno, stručnjaci naglašavaju da je važno uključiti i trening snage, kao i promenu ishrane, kako bismo osigurali napredak u ostvarenju svojih ciljeva.

Kad uparimo režim treninga snage s kardiovaskularnom aktivnošću, poput vožnje bicikla, sastav našeg tela značajno će se promeniti povećanjem sagorevanja kalorija i mišićne mase, izjavila je Kristal Gudman, fitnes instruktorka.  Ona je istakla i to da povećana mišićna masa “podstiče bolji metabolizam”, što omogućuje našem telu da izgubi težinu održivije.

Pročitajte i… Kardio ipak nije potreban za mršavljenje?

Kombinacija kardio treninga i treninga snage, u kombinaciji sa zdravom ishranom, trebalo bi da nam pomogne da postignemo željene rezultate. Ali dijeta je ključna.

Na kraju dana, najvažnija tačka za gubitak težine jeste dnevni unos kalorija u odnosu na dnevnu potrošnju kalorija, rekla je Čuova.

Ako jedete manje kalorija nego što sagorevate, izgubićete na težini. Ali ako jedete više nego što trošite… Jasno vam je.

Postoji razlog zašto se kaže da se mišići stvaraju u kuhinji. Iako je 30 minuta bicikla odlična stvar, pogotovo ako ste u posednje vreme zanemarivali svoje aktivnosti,  za zdravlje i spremnost na treninge moramo i da hranimo svoje telo na ispravan način.

Uz to, ogroman benefit za vaše zdravlje doneće vam i ako biciklizam na otvorenom postane vaša svakodnevica. Nezavisno od vaših kilograma, to je karta ka boljem zdravlju – i jefinijem prevozu.

Izvor: ljepotaizdravlje.hr

lepotaizdravlje.rs LightFieldStudios/iStock/Getty Images Plus via Getty Images