5 preparata protiv prehlade koji zaista deluju

by | oktobar 18, 2018

Svi znamo koliko je teško sprečiti širenje virusa prehlade ili gripa, pogotovo ukoliko radimo u open spaceu (što je danas najčešći slučaj) ili imamo dete predškolskog ili školskog uzrasta. Naravno, uvek je bolje „sprečiti nego lečiti”, međutim, ponekad nam se čini da protiv sezonskih infekcija ne deluje ništa. 

 

1. Tablete cinka

Studija Univerziteta u Helsinkiju pokazala je da tablete cinka mogu da skrate prekladu za oko četiri dana. Ipak, savet istraživača jeste da se upotreba ograniči na maksimalnih 100 mg cinka dnevno. Npr. Cink – Zn, Dijetetski suplement, Zink gluconate (MaxMedica, oko 240 din.)

Članak se nastavlja posle reklama

2. Probiotici

Najvećim delom naš imunološki sistem nalazi se u našem probavnom traktu. Pokazalo se da probiotici i te kako umanjuju simptome prehlade. Izaberite kvalitetan proizvod koji sadrži probiotike i prebiotike, poput Probiotic (Ivančić i sinovi, oko 400 din.) ili Erce Flora Duo (Sanofil Aventis, 869 din.)

3. Ehinacea

Još uvek je pod znakom pitanja, ali nedavna istraživanja britanskog Kraljevskog društva za medicinu pokazala su da ehinacea umanjuje infekcije respiratornog trakta za oko 50%. Npr. Prirodne ehinacea kapi (Srculence lux, 160 din.)

Pročitajte i… Po čemu se razlikuju prehlada i grip

Članak se nastavlja posle reklama

4. Paracetamol

Ništa ne može sprečiti prehladu, tako da je veoma važno olakšati njene simptome. Studija univerziteta u Sautemptonu utvrdila je da je paracetamol superioran u odnosu na ibuprofen kad je o tretiranju prehlade reč.

5. Vitamin D

Nedostatak ovog vitamina u organizmu česta je pojava na našim geografskim širinama, a postoje dokazi da, ukoliko ga nadomestimo, to nam može pomoći da se odbranimo od infekcija. Istraživanja su pokazala da ovaj vitamin aktivira imuni odgovor organizma na taj način što aktivira T-limfocite našeg organizma, koji napadaju i uklanjaju svaku pretnju. Npr. Vitamin D, oralne kapi (Galenika, 221 din.)

Članak se nastavlja posle reklama

Autor: J.U.

Kako makrobiotička ishrana deluje na naš organizam? P&O sa dr sc. med. Ninom Bulajić

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi:

top