5 saveta kako da podnesete nagle promene vremena: Evo šta treba da uradite

by | april 15, 2023
Kako da podnesete nagle promene vremena

U poslednje vreme se suočavamo sa naglim promenama vremena koje nas ošamute i poremete funkcionisanje našeg organizma. Sigurno se pitate kako da podnesete nagle promene vremena?

Kako da podnesete nagle promene vremena: Kako utiču na nas?

Meteorološku osetljivost tela osećamo usled klimatskih faktora. Atmosferski pritisak, temperatura vazduha, vlažnost i geomagnetni uslovi mogu jako da utiču na naš organizam. Kod većine meteoropata, simtomi uticaja vremena na organizam se manfestuje u vidu teške slabosti, glavobolja, napada mgrena, dok je kod drugih karakterističan smanjen ili povišen krvni pritisak. Najosetljiviji na meteorološke faktore su osobe sa oboljenjima srca i krvnh sudova, ali i pacijenti sa endokrinim poremećajima i prekomernom telesnom težinom. Osim toga, meteorološki faktori mogu pogoršati psihoemocionalno stanje i anksioznost, zbog čega se javljaju hipertenzivne krize, smanjuje se tolerancija na vežbanje, javlja se apatija, slabost i pospanost.

Klimatski faktori nisu uzrok bolesti

Žene i stariji ljudi su podložniji reakcijama na vreme. Međutim, to ne znači da su vreme klimatski faktori krivi za sve. Oni ne mogu izazvati bolest, mogu samo da pogoršaju njene simptome. Stoga, ako se to kako se osećate nastavi i nakon proleća i jeseni ili se događa i kada je sve u redu, razmislite o odlasku kod lekara. Hronične bolesti se neće rešiti jednom pilulom.

Saveti kako da se izborite sa naglim promenama vremena

Vežbajte 5-10 minuta dnevno

Ovako kratko vežbanje vam neće oduzeti puno vremena, ali će mnogo značiti vašem organizmu. Nakon vežbi ćete se sigurno osećati bolje i odmornije.

Masaža vrata i ramena 

Kućni masažeri na struju vam ovde mogu biti spas. Posvetite masaži 10-15 minuta i otarasite se grčeva u mišićima i opustite ih. Osim vrata i ramena, od pomoći će biti i masaža nogu i pojasa.

Ograničite unos kofeina

Preveliko konzumiranje kofeina vam troši energiju više nego što mislite. Pijte više vode jer je hidratacija veoma bitna.

Fizička aktivnost

Fizička aktivnost mora biti deo vaše rutine. Šetnja na svežem vazduhu, plivanje, joga i fitnes vam mogu učiniti smo dobro i vi ćete se bolje osećati kada vreme počne sa naglim promenama. Ako se ne bavite fizičkom aktivnošću, to moće da prouzrokuje pogoršanje simptoma i uopšteni gubitak zdravlja.

Spavajte dobro

Potrebno vam je 7-8 sati odmor. Idite u krevet na vreme i gledajte da odlazite u krevet u isto vreme. Nivo melotonina u krvi je veoma važan da biste dobro funkcionisali. Ako kasno odlazite u krevet i u različito vreme, možete da otežate sebi da imate dobar san jer će melotonin varirati.

U svakom slučaju, za borbu protiv naglih promena, važan je zdrav način života. Redovan san i fizička aktivnost su ključni da pripremite organizam da se izbori sa promenama na koje ne možemo da utičemo. Ako želite da se uvek dobro osećate, rešenje je jednostavno: Pokrenite se!

Pheelings Media/GettyImagesPlus