7 veličanstvenih: Idealne zimske namirnice za jačanje imuniteta

by | decembar 15, 2019

Stiglo je vreme kada nam je veoma važno da se hranimo zdravo i da u svoj organizam unesemo dovoljno vitamina i minerala. Najbolji način za to upravo je konzumacija sezonskih namirnica, koje u svojoj punoj zrelosti obiluju vitaminima.

Bilo bi dobro, da tokom hladnijih dana što više jedete sledeće namirnice:

1. Mandarine

Članak se nastavlja posle reklama

Bogata je vitamina C, zbog čega se često koristi tokom sezone prehlada i gripa, a kako ubrzava metabolizam, smatra se i namirnicom koja pozitivno utiče na skidanje kilograma.

2. Jabuka

Zabeleženo je više od 10000 sorti jabuke. Snažno deluje na imuni sistem, a čak 82% nje čini voda. Obiluje vlaknima i zbog toga je odličan saveznik ubrzanog metabolizma.

Članak se nastavlja posle reklama

3. Pomorandža

Osim vitaminom C i vodom, pomorandže su bogate i mineralima: kalcijumom, kalijumom i magnezijumom. Kalcijum čuva kosti, a kalijum nervni sistem i mišićna tkiva. Odličan su izbor i za trudnice, jer su zasićene folnom kiselinom.

Članak se nastavlja posle reklama

4. Nar

Nar je jedna od najboljih namirnica za kojom možete posegnuti u ovom periodu. Osim što povoljno utiče na zdravlje srca i krvotoka, jača imunitet i utiče na naše raspoloženje. Naime, bogat je fitohemikalijama koje podstiču stvaranje seratonina, poznatog kao hormona sreće.

Članak se nastavlja posle reklama

5. Kupus

Ovo zeljasto povrće, jedno je od mnogima omiljenog zimskog povrća. Sirov ili kiseo, sadrži gotovo 50% organizmu potrebne dnevne doze vitamina C. Ima snažna protiv upalna svojstva, zbog čega se i jede u sezoni prehlada, a neizostavan je u procesu jačanja imunog sistema.

Članak se nastavlja posle reklama

6. Spanać

Poznat kao jedan od najvećih izvora kalijuma i gvožđa, spanać je pravi kralj zimskih jelovnika. Prepun je vode, zbog čega je dijetetska namirnica koja je poželjni deo svakog obroka.

7. Cvekla

Članak se nastavlja posle reklama

Cvekla je možda i najzdravija namirnica, od davnina je poznata kao glavni saveznik u lečenju anemije. Naime, pigment betacijanin, koji se nalazi u cvekli pomaže hemoglobinu da transportuje kiseonik do ćelija. Time utiče na povećanje energije, a ako se redovno konzumira pročistiće jetru.

Foto: GettyImages

4 zdrave namirnice koje pozitivno utiču na našu lepotu i zdravlje

Članak se nastavlja posle reklama

 

 

Tagovi:

top