Ah, ti hormoni: Kako preživeti ulazak perimenopauzu i menopauzu?

U savremenom svetu ne postoji nijedan razlog zbog kojeg žene sebi ne bi maksimalno olakšale sve promene koje im se događaju

by | septembar 26, 2022
menopauza i perimenopauza

 

Hormoni prilično vladaju ženskim svetom: oni igraju ulogu u našem raspoloženju, ciklusu spavanja, nivoima energije, žudnji za hranom, fluktuacijama težine i našem reproduktivnom ciklusu – pomažu nam da zatrudnimo i održimo trudnoću.

Nivo naših hormona se menja iz dana u dan, iz meseca u mesec i kroz ceo životni vek, čak nije isti ni u toku jednog dana! Zbog toga i ne postoji savršeni nivo hormona u bilo kojoj fazi života. Ipak osluškujući svoje telo svesne smo da postoje normalni rasponi.

Ako govorimo o 40-tim godinama života, telo će nam u periodu perimenopauze dati signale da ipak nešto treba da preduzmemo. Taj period može trajati i do 10 godina! Danas, srećom, ne postoji nijedan razlog zbog kojeg bi žene u ovom periodu gubile na kvalitetu života i trepele krajnje neprijatne simptome.  Naše telo nas samo upozorava da treba nešto da preduzmemo, a pred nama su brojne opcije koje nam mogu pomoći. Zato: hoćemo li nešto da uradimo po tom pitanju?

 

 

L&Z preporučuje:

Oestrofact® E

MENOPAUZA BEZ TEGOBAo

Oestrofact E pomaže kod:

  • talasa vrućine i pojačanog znojenja, nemira i nervoze
  • povoljno deluje na čvrstinu kostiju
  • povećava elastičnost i čvrstinu krvnih sudova i kapilara
  • normalizuje krvni pritisak

Pre upotrebe detaljno proučiti uputstvo! O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na medicinsko sredstvo posavetujte sa lekarom, ili farmaceutom

 

 

Šta treba da znamo o perimenopauzi?

 

Perimenopauza (predmenopauza) je period tranzicije kada se ženski organizam priprema za menopauzu i nakon izvesnog vremena, postepeno dođe i do potpunog izostanka ciklusa. Promene koje se dešavaju u vreme perimenopauze razlikuju se od žene do žene, ali je jedno izvesno –  mogu veoma uticati na kvalitet života.

U perimenopauzalnom periodu postoje fluktuacije u nivou ženskih hormona, zbog čega se simptomi mogu menjati bukvalno od nedelje do nedelje. Tokom ovog perioda nivo estrogena u telu počinje da varira i to neravnomerno.

Najočitiji i najčešći simptom perimenopauze su neredovne menstruacije. Mogu trajati kraće ili biti obilnije, mogu trajati duže, a ponekad mogu i sasvim izostati što može da zavara žene da pomisle da su već ušle u menopauzu.

Naleti vrućine, valunzi se najčešće povezuju sa menopauzom, ali postoji verovatnoća da se sa njima upoznate i pre izostanka menstruacije. Odlikuju se iznenadnim osećajem toplote, crvenilom u licu i jakim lupanjem srca. Ovo traje 1-5 minuta i javlja se nekoliko puta u toku dana. Vrlo često dešava se noću i remeti kvalitet sna.

Variranje raspoloženja – hormoni mnogo utiču na naše raspoloženje, nagle promene raspoloženja koje vam inače nisu svojstvene karakterišu ulazak u perimenopauzu. Ukoliko promenama nivoa hormona dodamo i poremećen kvalitet sna, možemo razumeti zašto dolazi do lošeg raspoloženja.

Promena životnog stila treba da ide u korak sa promenom životnog ciklusa. Najbolje što možete uraditi za sebe jeste da prepoznate simptome na vreme, promenite režim ishrane, uvedete redovnu fizičku aktivnost… Pomoć u borbi sa neprijatnim simptomima možete potražiti i u prirodnim proizvodima.

 

Koja je razlika između periomenopauze i menopauze?

Razlikuju se dve faze perimenopauze: rana i kasna. Rana podrazumeva onaj period kada primetite prve nestalnosti u svom menstrualnom ciklusu. Do kasne faze, menstrualni ciklus već obuhvata pauze od po 60 dana. Hormoni u sistemu žene su nestabilni tokom ovog perioda, i ove fluktuacije mogu biti okidači za simptome kao što su valovi vrućine.

Ako pitate medicinu, u menopauzu ste ušle onoga trenutka kada prođe godina dana, a da vi ne dobijete  nijednu jedinu mesečnicu.

 

Kakve promene donosi menopauza?

 

Menopauza je period o kome se retko i ispod glasa priča, iako svake godine 25 miliona žena prođe kroz ovo stanje: krajnje prirodno i uobičajeno.

Prema definiciji menopauza zvanično nastupa godinu dana nakon poslednjeg menstrualnog krvarenja. Međutim, nemoguće je odrediti preciznu godinu koja bi važila za čitav ženski rod. Njen početak je određen, pre svega, naslednim faktorom. Mada i način života utiče na ubrzavanje procesa. 

Takođe, razne operativne intervencije na jajnicima, autoimune bolesti, kao i hemioterapije povećavaju rizik od prevremenog ulaska u menopauzu. Razlog za to jeste oštećenje tkiva jajnika koje one izazivaju.

Menopauza je proces, a ne samo tačka u vremenu i ona sa sobom donosi niz simptoma koji utiču na svakodnevicu žene. Uz već poznate simptome, ona donosi i: nervozu, nesanicu, česte glavobolje…

Zbog hormonalnih promena dolazi do ubrzanog lupanja srca, viška kilograma, urinarnih infekcija, kao i promena u psihi. Pad koncentracije i depresija su česti pratioci novog stanja. Ulazak u menopauzu stvara promene i na koži. Takođe, ovo je period kada bi žene trebalo da povedu računa o svom zdravlju, da pripaze na razvoj osteoporoze i da redovno odlaze na preventivne ginekološke preglede.

 

Najčešći simptomi menopauze

Napadi vrućine: iznenadni osećaji vrućine u gornjem delu tela pogađa do 75% žena.

Teškoće sa spavanjem: noćno znojenje, promene raspoloženja i pojačano ,,lupanje srca” mogu otežati spavanje.

Suvoća vagine: iritacija, svrab, osećaj zatezanja. Kao rezultat ove promene, seksualni odnos može biti bolan.

Promene raspoloženja: promenljivi nivoi hormona mogu doprineti stresu, anksioznosti i depresiji.

 

CentralTaliance/GettyImagesPlus