“Bubuljice u odraslom dobu: Kako da ih se rešim?” Poslušajte savet stručnjaka

Ako se mučite sa tzv. adultnim aknama, odnosno bubuljicama u odraslom dobu, pročitajte savet koji za vas imaju stručnjaci sa platforme DokTok.

by | april 23, 2021

Iako smo bubuljice uglavnom vezivali za doba puberteta, sve je više slučajeva akni koje je javljaju u adultnom dobu, tj. nakon 25. godine. Učestalo nošenje maski tokom pandemije, kao i vlažna sredina ispod maske, samo su jedan od razloga za ovu pojavu. Šta sve uzrokuje bubuljice u odraslom dobu i kako ih se možemo rešiti?

Zahvaljujući platformi DokTok i ove nedelje pred nama su objašnjenja medicinskih stručnjaka. Savete za ublažavanje adultnih akni dobili smo od dr Jovane Majstorović, specijalizantkinje dermatovenerologije.

Šta uzrokuje adultne akne?

Iako su po svom izgledu, ali i terapiji, slične tinejdžerskim aknama, adultne akne najčešće nastaju zbog hormonskih oscilacija, ali i narušene kožne barijere, koja je posledica neadekvatne ili preagresivne nege, ali i uslova spoljašnje sredine, kao što su zagađenje, hladan vazduh, vetar, vrućina ili sunčevo zračenje.

Članak se nastavlja posle reklama

Pitanje ishrane, kao uzročnika adultnih akni, često je kontroverzna tema među dermatolozima, ali sve više aktuelnih naučnih istraživanja potvrđuje vezu ishrane sa različitim stanjima kože, pa i sa aknama. Isto tako, upotreba određenih lekova može biti razlog pojave bubuljica u odraslom dobu.

Šta su prvi koraci kada se susretnemo s ovim problemom?

Ukoliko se prvi put susrećete sa aknama, važno je da posetite dermatologa, kako bi se odradila baterija ispitivanja i na taj način isključili mogući sistemski razlozi, kao što su hormonski disbalans, insulinska rezistencija i policistični jajnici. Nakon toga, važno je da svoju kozmetiku prilagodite stanju kože i izbacite nepotrebne proizvode koji mogu da je oslabe ili osuše. (Pročitajte i… „Pod stresom sam, šta da radim?“ Poslušajte savet stručnjaka)

Kako možemo sprečiti pojavu adultnih akni?

Prvo, uvek skidajte šminku i ostatke kozmetskih proizvoda pre odlaska na spavanje. Potrudite se da dovoljno spavate i da vam je ishrana izbalansirana i zdrava. Koristite nekomedogenu kozmetiku i izbegavajte ulja i teške proizvode. Nikada ne dodirujte lice prljavim rukama i izbegavajte stiskanje ili ceđenje promena na koži. Ukoliko postoji sistemski razlog, radite na njegovom rešavanju.

Članak se nastavlja posle reklama

Bubuljice u odraslom dobu: Koja su dostupna rešenja?

Pored dermatološke terapije i dermatokozmetike, u tretmanu akni, ali i njihovih posledica, koriste se i druge procedure, kao što su laseri, hemijski pilinzi i PRP.

Članak se nastavlja posle reklama

Savetuje vas DR JOVANA MAJSTOROVIĆ, specijalizantkinja dermatovenerologije
Diplomirala je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2012. godine. Pripravnički staž završila na Vojnomedicinskoj akademiji, nakon čega se godinama bavila sportskom medicinom i ishranom. Ljubav prema koži napokon ispunjava upisom na specijalizaciju 2017. godine koju u narednim mesecima i završava. Članica je Evropskog udruženja dermatovenerologa, kao i Međunarodnog udruženja dermoskopista. Redovno učestvuje na međunarodnim kongresima sa svojim objavljenim radovima. Smatra da je za kvalitetnu, lepu, zdravu i negovanu kožu neophodno raditi i spolja i iz unutra. Upravo koncept holističnog pristupa koži, ali i lepoti nudi svojim pacijentima u ordinaciji “Solution” na Vračaru.

 

Članak se nastavlja posle reklama
lepotaizdravlje.rsErstudiostok / iStock via Getty