Burnout na poslu: Pobedite ga ovim malim koracima

by | 15 februara, 2022
Burnout na poslu

Burnout na poslu dovodi do manjka motivacije, slabijih rezultata i dekoncentrisanosti, a evo kako tome da stanemo  na put.

Čak i pre pandemije koronavirusa, većina ljudi je već žonglirala s previše obaveza, kako na poslu tako i u privatnom životu. I bilo da i dalje radimo od kuće ili smo se vratili u kancelarije, disproporcionalni teret na pripadnice lepšeg pola se samo pogoršao.

Pročitajte i… Simptomi „sagorevanja“ na poslu

Studija iz prošle godine pokazala je da žene burnout osećaju dva puta više od muškaraca. A kako bismo to sprečili ili umanjili, ne moramo mnogo da se trudimo. Predstavljamo vam malo vodič kojim ćete sprečiti efekte „pregorevanja“.

Burnout na poslu- mikrokoracima do blagostanja

Dišite

Neuronauka pokazala je da možemo da umanjimo nivo stresa za samo 60 sekundi i to disanjem. Ova aktivnost aktivira parasimpatetički nervni sistem, umanjuje nivo hormona stresa i opušta. Kada osetite da vam „glava ključa“, zastanite, ispravite se i duboko dišite na nos, a izdišite na usta. Radite ovo jedan minut.

Zahvalnost

Jedan način da sprečite burnout jeste da stvorite naviku da svaki dan budete zahvalni na nečemu. A to radite dok obavljate neku aktivnost. Na primer, dok perete zube pred odlazak na posao, osmislite tri stvari na kojima ste zahvalni i ponavljajte sebi to.

Opasnost društvenih mreža

U engleskoj literaturi pojavio se izraz „doomscrolling“ od reči „doom“ što znači „propast“ i „scrolling“- „skrolovanje“, odnosno listanje objava na društvenim mrežama. A upravo je to ono što u nama izaziva stres. Sve te objave i vesti biće tu i ceo dan, pa se nemojte odmah po ustajanju i pred odlazak na spavanje opterećivati ovakvim sadržajem i informacijama.

Aktivno vreme

U dnevni raspored uvrstite i fizičku aktivnost. Bilo da je u pitanju fitnes, šetnja, džogiranje ili vožnja bicikla, fizička aktivnost na čini zdravijima i srećnijima. Oslobodićete se stresa i bićete zdraviji.

Vreme za sebe

Ma koliko ovo neverovatno zvučalo zaposlenim ženama koje su i majke, da- i vama je potrebno vreme za sebe. Bilo da je u pitanju kratka šetnja, ispijanje šoljice čaja, bjuti rutina ili čitanje nekoliko stranica knjige. Izdvojte vreme za sebe, svakoga dana.

Razgovarajte o problemima

Ne potiskujte osećanja. Kada god osećate da pregorevate, recite to. Pričajte o problemima i s kolegama na poslu, ali i s voljenom osobom kod kuće. Biće vam lakše a u tom procesu možda i dobijete neki dobar savet koji će vam biti koristan.

lepotaizdravlje.rs Phira Phonruewiangphing/iStock/Getty Images Plus via Getty Images