Da li maramice za dezinfekciju ubijaju viruse?

by | april 30, 2020

Pre nego što započnete brisanje površina koristeći maramice za dezinfekciju ili antibakterijske, proverite da li zaista obavljaju posao kako treba.

Verovatno ste izgubili pojam koliko dugo traje pandemija koronavirusa i kasnije koliko ste u karantinu – a izgledi takvi da se jako brzo približavate kraju vaših zaliha maramica za dezinfekciju. I tako, pritisnuli ste pauzu na slagalici (ili nekom drugim novom hobiju) i počeli da pretražujete alternativna rešenja za čišćenje.

Tada ćete to uočiti: obećavajući paket raznih maramica smeštenih u zadnjem delu vaše ostave. Ali sačekajte, da li su generičke maramice delotvorne protiv koronavirusa? Šta je sa drugim virusima i bakterijama? I u čemu se razlikuju od antibakterijskih maramica, ako postoje razlike?

Evo šta treba da znate o različitim vrstama maramica za čišćenje i o najboljim načinima njihove upotrebe, posebno kada je u pitanju coronavirus COVID-19.

Čišćenje i dezinfekcija različitih stvari

– Prvo, važno je naglasiti da postoje mnoge razlike između nekih reči koje možda koristite naizmenično kada su u pitanju proizvodi za domaćinstvo. „Čišćenje“ uklanja prljavštinu, nečistoće i neke klice, dok se „dezinfekcija“ posebno bavi bakterijama – objašnjava Donald V. Šafner, doktor nauka, profesor na Rutgers University koji istražuje kvantitativnu procenu rizika od mikroba i ukrštanja kontaminacija. Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), „sanitiziranje“ smanjuje broj klica na sigurne nivoe, ali ne mora nužno i da ih ubije, dok „dezinfekcija“ poziva hemikalije da ubiju većinu prisutnih klica. Pročitaj i: Šta treba znati o pripremi namirnica i COVID -19: Može li kuvanje da ubije Korona virus?

Čišćenje i higijena dve su stvari koje bi trebalo da radite redovno da biste održali svoj dom, uglavnom, čistim i bez prljavštine, alergena i svakodnevnih mikroba. S druge strane, dezinfekcija je nešto što biste trebali da uradite  ako mislite da je prisutan COVID-19 ili neki drugi virus, dodaje on.

– Zahteve za dezinfekciju reguliše Agencija za zaštitu životne sredine (EPA), jer se zapravo dezinfekciona sredstva smatraju pesticidima – kaže Šafner. Nemojte se čuditi, ok? Sigurna je da p-reč može da da slike trave oštećene hemikalijama, ali odnosi se samo na „bilo koju supstancu ili mešavinu supstanci namenjenih sprečavanju, uništavanju, odbijanju ili ublažavanju bilo kakvih štetočina“, prema EPA. Da bi bila odobrena i dostupana za kupovinu, dezinfekcijska sredstva moraju da prođu stroga laboratorijska ispitivanja koja dokazuju sigurnost i efikasnost što uključuju i njegove sastojke i namensku upotrebu na etiketi. Jednom kada dobije zeleno svetlo, proizvod dobija određeni EPA registarski broj koji je takođe postavljen na etiketu. Pročitaj i: Napravite sami dezinfekciono sredstvo za ruke od samo tri sastojka

Šta su tačno maramice za dezinfekciju?

Jednostavno rečeno, to su maramice za jednokratnu upotrebu prethodno natopljene u rastvoru koji sadrži sastojak za dezinfekciju kao što je kvarterni amonijum, hidrogen peroksid i natrijum hipoklorit. Postoji mnoštvo maramica za dezinfekciju koje možete pronaći na policama vaših prodavnica: Lisol-a, Clorok, Mr. Clean Pover višeslojne maramice za dezinfekciju.

Nije potvrđeno da li su ili ne dezinfekcijske maramice efikasnije od upotrebe dezinfekcionog spreja (koji  sadržavi neke iste uobičajene sastojke) i papirnog ubrusa, mada Šafner napominje da su verovatno jednaka dejstva kada je u pitanju zaštita od virusa. Velika razlika ovde je to što su maramice za dezinfekciju (i sprejevi!) namenjene za upotrebu na tvrdim površinama, kao što su šalteri i kvake na vratima, a ne na koži ili hrani. Pročitaj i: Ruke dezinfikujete, a da li čistite vaše mobilne telefone, leglo zaraza?

Još jedan važan korak: Maramice za dezinfekciju su drugačije od onih koje se smatraju sveobuhvatnim ili višenamenskim maramicama za čišćenje, poput površinskih maramica ilil univerzalnih maramica za čišćenje.

Dakle, zapamtite da ako proizvod treba da se nazove dezinfekcijskim, on mora da bude u stanju da ubije viruse i bakterije u skladu sa EPA pravilima, ali da li to uključuje i koronavirus?

– Odgovor je još uvek TBD, ali izgleda verovatno – kaže Šafner. Trenutno se na listi EPA registrovanih dezinfekcijskih sredstava za upotrebu protiv novog koronavirusa nalazi 392 proizvoda – od kojih su neki i maramice za dezinfekciju. Caka je u ovome:

– Ovi proizvodi nisu testirani na novom koronavirusu SARS-CoV-2, ali zbog njihove aktivnosti protiv povezanih virusa veruje se da su ovde efikasni-  objašnjava Šafner.

Kako izvući maksimum iz svojih proizvoda

Primarna razlika između upotrebe različitih tipova maramica? Vreme kontakta – takođe koliko dugo površina koju brišete treba da ostane vlažna da bi maramica bila efikasna, prema EPA.

Pre pandemije koronavirusa, možda ste imali pri ruci pakovanje dezinfekcijskih maramica za brzo brisanje kuhinjskog pulta, umivaonika ili VC-a – i to je sasvim u redu. Ali brzi prelazak preko površine smatra se čišćenjem, a ne dezinfekcijom.

– Da biste iskoristili dezinfekcijske prednosti ovih maramica, površina mora ostati vlažna mnogo duže od nekoliko sekundi. Na primer, uputstva za maramice za dezinfekciju Lisol-om navode da površina mora da ostane vlažna četiri minuta posle nanošenja da bi prostor zaista bio dezinfikovan. To znači da ćete za potpunu efikasnost morati da obrišete pult, a možda će vam biti potrebna i druga tkanina ako primetite da površina počinje da se suši pre nego što će ta četiri minuta da isteknu – kaže Šafner.

– Uputstva za mnoge maramice za dezinfekciju takođe napominju da nakon toga isperete bilo koju površinu koja može doći u dodir sa hranom i vodom. To je posebno važno ako ih koristite u svojoj kuhinji, jer podrazumeva da može da ostane ostataka dezinfekcionog sredstva koji ne želite da unesete u hranu –  kaže Šafner.

Zvuči kao da ovde imate malo prostora za greške, zar ne? Pa, dobra vest: prolazak kroz postupak dezinfekcije nije uvek neophodan. Pročitaj i:

– Ako u vašem domaćinstvu nema sumnjivog ili potvrđenog slučaja COVID-19 ili neko uopšte nije bolestan, „ove jake mere nisu potrebne, a možete jednostavno nastaviti da čistite kuću kao i obično – kaže Šafner. Bilo koje višenamensko sredstvo za čišćenje, sprej, maramice za čišćenje ili sapun i voda završiće posao, tako da nema potrebe za naprezanjem u pronalaženju maramica za dezinfekciju.

Šta je sa antibakterijskim maramicama?

– Generalno, dezinfekcijske maramice se koriste na tvrdim površinama, a antibakterijske maramice su za čišćenje vaše kože. Uobičajeni aktivni sastojci ovih maramica uključuju benzetonijum hlorid, benzalkonijum hlorid i alkohol. Antibakterijske maramice, kao i antibakterijske sapune i sredstva za čišćenje ruku reguliše Uprava za hranu i lekove (FDA), jer su klasifikovani kao lek – objašnjava Šafner. Kao i EPA, FDA takođe osigurava da je proizvod bezbedan i efikasan pre nego što mu omogući da dospe do tržišta.

Što se tiče COVID-19? Pa, porota je odlučila da li su antibakterijski maramice ili antibakterijski sapun za ruke efikasni protiv koronavirusa. Pročitaj i: Sredstva za čišćenje koja ne biste trebali da mešate, prema stručnjacima za kontrolu otrova

– Proizvod za koji tvrdi da je antibakterijski, znači samo da je testiran na bakterije. Može ili ne mora biti efikasan protiv virusa – kaže Šafner.

Kao što se kaže, pranje ruku sapunom i vodom i dalje se smatra jednim od najboljih načina zaštite od COVID-19, navode Centri za kontrolu bolesti (CDC). (Preporučuje se sredstvo za dezinfekciju ruku sa najmanje 60 procenata alkohola ako pranje ruku nije opcija; međutim, antibakterijske maramice trenutno nisu uključene u preporuke CDC-a.)

– Ukoliko definitivno ne želite da koristite bilo koju vrstu dezinfekcione maramice na svojoj koži (sastojci su previše oštri), teoretski biste mogli da koristite antibakterijsku maramicu na tvrdoj podlozi – kaže Šafner. Ipak, bolje je da ih sačuvate za ličnu upotrebu, dodaje on, i da se oslonite na obični stari sapun i vodu ili, ako je potrebno, dezinfekcijsko sredstvo sa sertifikatom EPA za kućne potrebe.

– Imajte na umu da je vaš najveći rizik od dobijanja COVID-19 lični kontakt sa zaraženom osobom – kaže Šafner. Zbog čega je, osim ako u vašem domu nema potvrđenog ili sumnjivog slučaja koronavirusa, važnije društveno distanciranje i dobra lična higijena od onoga što koristite za brisanje pultova, piše Shape. 

lepotaizdravlje.rsShape