Da li ste znali da postoje 4 faze prehlade? Evo šta možete očekivati od svake

by | septembar 16, 2021
Faze prehlade

Prehlada se često doživljava kao jedno oboljenje, međutim, postoji mnogo tipova virusa koji je mogu izazvati. Ipak, bez obzira na to koji virus je izazivač, postoje tipične faze prehlade. 

1. Infekcija/izlaganje

Prva faza prehlade jeste inicijalno izlaganje virusu. U ovoj fazi dolazimo u kontakt s patogenom. Patogen, ulaskom u naš organizam, dobija priliku da dovede do prehlade, međutim, u ovako ranoj fazi još uvek nema simptoma i mogućnost da zarazimo druge veoma je mala.

2. Inkubacija (1 do 3 dana)

Sledeća faza je inkubacija. To je period između infekcije (zaražavanja) i pojave prvih simptoma. Lekari smatraju da inkubacija obično traje između 24 i 72 sata. S obzirom na to da tokom ove faze i dalje nemamo simptome, manja je verovatnoća da ćemo prehladu preneti drugima, iako je to moguće.

3. Razvijanje simptoma (7 do 10 dana)

Nakon perioda inkubacija, javlja se čitav set simptoma, koji traju u proseku 10 dana, dok se kod nekih ljudi kašalj zadrži i do dve nedelje. U ovoj fazi razlikuju se dva perioda: rani simptomi i razvijeni simptomi.

Period 1: Rani simptomi

Period ranih simptoma karakterišu blaže nelagode, poput neprijatnog grebanja u grlu, umora, nosa koji curi. U ovom periodu prehladu je teško razlikovati od alergije, ali i i od drugih tipova infekcija. Nakon što se simptomi pojave, mogućnost zaražavanja drugih postaje velika.

Pročitajte i… Prehlada ili alergija – kako prepoznati simptome

Period 2: Razvijeni simptomi

Ovaj period obično počinje nekoliko dana od pojave prvih simptoma, međutim, kod nekih pacijenata se pogoršanje simptoma javi tek nakon nedelju ili dve dana. Simptomi sada uključuju sekret u disajnim putevima, bolove u telu, kijanje, curenje iz nosa, bol u grlu i kašalj. U ovoj fazi, koja traje dva do tri dana, smo najzarazniji.

4. Završna faza

U četvrtoj fazi prehladi se konačno nazire kraj. Možda se nećemo osećati stoprocentno oporavljeni, ali svakako ćemo biti na dobrom putu. Ova faza u proseku počinje sedam do 10 dana od pojave prvih simptoma, ali postoje slučajevi prehlada koje traju i po više nedelja pa čak i čitav mesec, što zavisi od tipa virusa i zdravstvenog stanja pacijenta.

Šta možemo učiniti u svakoj od faza?

Iako su faze prehlade različite, lečenje je, u suštini, u svakoj slično. Važno je priuštiti svom organizmu dovoljno odmora i hidridati se. Možemo i unositi prirodna lekovita sredstva, poput meda, čaja ili belog luka, ali jednostavno ne postoji lek koji leči prehladu.

Pomoći će vam i da pri ruci imate toplomer, slane rastvore za ispiranje nosa, kao i inhalator (koristite fiziološki rastvor)  kako biste koliko-toliko ublažili neprijatne simptome.

Većina stručnjaka se slaže, kada je prehlada u pitanju, da je najvažnije da se usmerimo na prevenciju. Naučne studije dokazuju da fizička aktivnost pozitivno deluje na imunitet (to može biti i samo svakodnevna šetnja). Ključan je takođe i kvalitetan san kao i izbalansirana ishrana.

Matheus Ferrero via Pexels