Reč doktora: Glaukom i očni pritisak

by | decembar 11, 2020
glaukom

Potreban vam je savet iz oblasti zdravstva, a ne znate koga da pitate? U nedoumici ste da li postupate ispravno i želite mišljenje stručnjaka?

Portal lepotaizdravlje.rs vam u saradnji sa eminentnim medicinskim stručnjacima pomaže da saznate sve što vas zanima. Postavite pitanje, a lekari DokTok platforme daće vam jasan i konkretan odgovor.

U vremenu kada se trudimo da što više ostajemo kod kuće i ispratimo sve bitne informacje, naše oči su u većoj meri usmerene ka ekranima. Nega očiju i očne bolesti zahtevaju jednaku pažnju kao i bilo koje drugo oboljenje. Od sada na DokTok-u možete konsultovati oftalmologe svakog četvrtka od 13h do 15h.

Članak se nastavlja posle reklama

Problemi sa očima nastaju nevezano od pandemiju

Izuzetno je važno da u ovom periodu izbegavate dodirivanje očiju, jer pored respiratornog trakta i sluzokoža oka predstavlja ulaznu tačku za virus. Pored pranja ruku, bitno je razviti i svest da rukama nehotice ne dotičemo lice, a samim tim oči i predeo oko njih. Oči najefektnije možete štiti nošenjem naočara, ukoliko imate dioptriju. (Pročitaj: Svakog petka na našem portalu: Vi pitate, lekar odgovara!)

Vreme vam je za redovnu kontrolu?

Nemojte odlagati, nazovite svog oftalmologa i raspitajte se kakve mere je preduzeo, da biste mogli da dođete i bezbedno obavite svoj pregled. Kod privatnog oftalmologa možete da tražite svoj termin i poštovanje distance kao i dezinfekciju instrumenata. Određene promene u vidu ili regiji oka, treba lekar da pregleda i odredi odgovarajuću terapiju.

Pitanje pacijenta: Moja majka ima Glaukom, od kojeg se leči godinama. Ja sam skoro bila kod optičara i izmeren mi je povišen očni pritisak, ali mi nije data terapija. Da li je to ispravan postupak i koliko može da mi šteti?

Članak se nastavlja posle reklama

Glaukom jeste bolest koja se nasleđuje, ali ne pod obavezno. Po literaturi, poznato je da postoji gen koji je mnogo česći u porodicama gde se ispoljio glaukom, ali se još ne zna dovoljno na koji način se on nasleđuje i kod koga će se ispoljiti.

Glaukom se dijagnostikuje kompleksnije od samog merenja očnog pritiska. Rade se testovi KVP – Kompjuterizovanog vidnog polja, kao i OCT- optička koherenetna tomografija (snimanje makule i očnog nerva), pa se nakon toga ukoliko je potrebno uvodi odgovarajuća terapija. (Pročitaj: Svakog petka na našem portalu: Vi pitate, lekar odgovara!)

Članak se nastavlja posle reklama

Upotreba kapi je najkomforniji način da se leči Glaukom, čime se vrši kontrola nad bolesti.

Povišen očni pritisak ne mora da ukazuje na Glaukom jer njegove vrednosti variraju u toku dana. Važan je izgled očnog nerva i da li je došlo do njegovog oštećenja. Potrebno je poštovati kontrole i obavljati redovne godišnje ili polugodišnje preglede radi praćenja stanja i reagovanja na svaku novu promenu.

Članak se nastavlja posle reklama

Mr sci med Dr Željka Jojić Savićević

Rođena u Beogradu, gde je završila Medicinski fakultet 1992. godine, gde je završila i specijalizaciju iz oftalmologije. Od 1999. godine zaposlena na Klinici za očne bolesti VMA na odeljenju za prednji segment i glaukom. Iste godine dobija stipendiju za usavršavanje u Moorfields Eye Hospital u Londonu na odseku za glaukom. Od samih početaka stručnog rada bavi se lečenjem glaukoma, na čemu je i magistrirala. Stručnu karijeru nastavlja kao šef Centra za glaukom bolnice Profesional u Beogradu od 2009. godine gde je radila do osnivanja ordinacije Belloko, gde dalje želi da se posveti svojim pacijentima na najvišim stručnim standardima. Sve vreme stručnog rada aktivno se bavi izučavanjem i lečenjem glaukoma, autor je brojnih stručnih radova, kao i monografije ,,Medikamentno ili hirurško lečenje glaukoma”. Aktivan učesnik stručnih sastanaka i kongresa u zemlji i inostranstvu uz uvek primerenu stručnu aktivnost

Pozivamo vas da nam se pridružite i u komentarima nam šaljete pitanja na koja biste želeli da saznate odgovor. Lekari će vam svakog petka na našem portalu izaći u susret i odgovoriti na neka od njih!

lepotaizdravlje.rsInside Creative House/Getty via Guliver