Glavobolja baromertijskog pritiska: Kako reagovati i kako je ublažiti?

by | 23 maja, 2022
Glavobolja barometrijskog pritiska

Glavobolja barometrijskog pritiska je, najjednostavnije objašnjeno, glavobolja uzrokovana promenom vremena… 

Usled naglih promena u temperaturama, danas nam je zaista teško da odredimo u kojem se godišnjem dobu nalazimo. Činjenica je da upravo kratkotrajne vremenske promene utiču i na naše fizičko, ali i mentalno zdravlje Osim toga što vreme menja raspoloženje, može uzrokovati i simptome poput glavobolje i osećaja mučnine.

Glavobolja barometrijskog pritiska

Ovaj tip glavobolja nastaje nakon pada, to jest promena barometrijskogpritiska. Obično su sunce i toplota glavna karakteristika visokog pritiska, dok su vetar i kiša sinonimi za nizak pritisak. Naša tela tada se prilagođavaju u zavisnosti od pritiska u vazduhu. Međutim, takve promene dovode do toga da se osećamo  bez snage. Glavobolje “barometrijskog” pritiska jedan su od najčešćih simptoma nepredvidivog vremena i uglavnom se javljaju kada je napolju kišovito.

Ove glavobolje nastaju zbog razlike u pritisku u vazduhu i u našim sinusima. Tada dolazi do bolova uglavi koji mogu biti praćeni mučninom, povraćanjem, osetljivošću na svetlost pa čak i do ukočenosti vrata i lica.

Kako reagovati?

Vodite dnevnik simptoma i kako se osećate, u zavisnosti od promene vremenskih uslova. Ukoliko primetite da vam simptomi ozbiljno narušavaju kvalitet života i da teško funkcionišete, obratite se lekaru.

Radite ponajprije na tome da osvestite kakvu bol osećate kako biste uspeli da je na vreme zaustavite. Što je pre prepoznate, brže ćete je izlečiti. Osim tableta protiv bolova, ipak je bitno pripaziti i na neke stvari kojima možete sami sebi olakšati ovu situaciju ili čak otkloniti je.

Pročitajte i… Šta sve može da uzrokuje migrene?

Kako ublažiti bol?

Tablete protiv bolova. Ako vam ne pomažu standardne tablete koje koristite, pokušajte razgovarati sa lekarom koji vam može preporučiti jaču dozu ili druge tablete koje će vam brže pomoći.
Hidratacija. Ako ne unosite dovoljno tečnosti, telo će dehidrirati. Obavezno pijte vodu i redovno jedite.
Budite aktivni. Redovna fizička aktivnost i te kako pomaže u tome da ovakve vrste glavobolja držite pod kontrolom. Kad vežbate, oslobađate endorfine – hormone sreće, i to može samo pozitivno uticati na vaše stanje.
– Isprobajte svesnost i opuštanje kroz jogu, meditaciju i masažu.

Izvor: ljepotaizdravlje.hr

lepotaizdravlje.rsCentralITAlliance/iStock/Getty Images Plus via Getty Images