Gljivice na noktima na nogama: Uzroci i rešenja

by | 27 juna, 2023
gljivice na noktima

Osim što nokte na nogama održavate kratkim i možda nalakiranim, možda nećete obraćati mnogo pažnje na njih – osim ako se ne pojavi problem kao što su gljivice na noktima. Zdravi nokti na nogama su ružičasti, sjajni i glatki, ali gljivična infekcija može dovesti do toga da postanu obezbojeni, debeli, lomljivi i čak bolni.

Gljivična infekcija noktiju na nogama, poznata kao onihomikoza, je uobičajena pojava, ali je ipak u pitanju teško zdravstveno stanje. Lečenje gljivica na noktima na nogama uključuje širok spektar opcija sa različitim stopama uspeha.

Zašto nastaju gljivice na noktima?

Gljivične infekcije noktiju obično izazivaju gljivice zvane dermatofiti koje inficiraju kožu ispod noktiju. Nokti na nogama su posebno osetljivi na infekciju kada vaše bose noge dodiruju vlažne površine kao što su tuševi, bazeni i svlačionice. Ako imate atletsko stopalo, infekcija se može proširiti i na nokte.

Nošenje zatvorene obuće tokom dužeg perioda takođe može doprineti infekciji ako su vam cipele i/ili čarape vlažne od znoja ili toplote. Štaviše, ako vam obuća vrši pritisak na prste, to može oštetiti ležište nokta, čineći ga podložnijim infekcijama.

Ljudi sa hroničnim bolestima, kao što su dijabetes ili problemi sa cirkulacijom, takođe mogu biti skloniji infekcijama noktiju na nogama.

Simptomi gljivica noktiju na nogama

Simptomi gljivice noktiju na nogama mogu se polako razvijati tokom vremena i u početku mogu ostati neprimećeni. Simptomi mogu uključivati:

 • Žućkasta promena boje na vrhu nokta
 • Zatamnjenje ili zamućenje noktiju
 • Bele tačke na noktima
 • Zadebljanje noktiju
 • Iskrivljen oblik noktiju
 • Krhki nokti
 • Nedostatak sjaja
 • Bol u vrhovima prstiju
 • Neprijatan miris
 • Nokat se odvaja

Ako su vaši simptomi jaki ili izazivaju bol, ili vam nokat postane braon ili crn, najbolje je da zakažete pregled kod lekara umesto da pokušavate da ga sami lečite .

Kako se leče gljivice na noktima?

Gljivične infekcije noktiju često zahtevaju marljiv tretman da bi bile uspešne. Gljivice na noktima na nogama u ranoj fazi mogu reagovati na kućne tretmane, poput onih navedenih u nastavku. Nanesite tretman na zahvaćeni nokat nekoliko puta dnevno; možda ćete morati da se lečite šest meseci ili više da biste očistili infekciju.

 1. Ulje čajevca ili ulje eukaliptusa: Oba ulja imaju antifungalna svojstva, a studije su pokazale da su radile kao i neki lokalni antifungalni tretmani koji se izdaju bez recepta i na recept.
 2. Ozonizovano suncokretovo ulje: Brazilsko istraživanje je pokazalo da suncokretovo ulje deluje u lečenju gljivične infekcije noktiju na nogama uzrokovane kvascem.
 3. Soda bikarbona: Istraživači su otkrili da soda bikarbona sprečila rast gljivica u 79 procenata testiranih uzoraka. Nanesite pastu od sode bikarbone i vode direktno na zahvaćeni nokat i ostavite da odstoji najmanje 10 minuta pre ispiranja.
 4. Sirće i vodonik peroksid su takođe popularni kućni lekovi za gljivice noktiju na nogama, ali se nisu pokazali efikasnim u kliničkim studijama.

Lekovi bez recepta za gljivice noktiju na nogama uključuju kreme, masti, sprejeve i tečnosti. Pitajte svog farmaceuta za preporuku ili potražite ove sastojke i pažljivo pratite uputstva:

 

Kada posetiti doktora zbog gljivica na noktima?

Ako se vaši simptomi ne poboljšaju kućnim tretmanom, zakažite pregled kod svog lekara. On može preporučiti lokalni lek koji se izdaje na recept ili oralne pilule protiv gljivica koje se uzimaju dva ili tri meseca. Oralni tretman je obično efikasniji, ali može biti u interakciji sa drugim lekovima. Takođe, oralni tretman može uticati na jetru, tako da ćete možda morati da uradite testove funkcije jetre dok uzimate lek.

Laserski tretman gljivica na noktima može privremeno poboljšati nokat, ali ima nižu stopu izlečenja od oralnih lekova.

U teškim slučajevima koja ne reaguju na lečenje, inficirani nokat se može hirurški ukloniti a zdrav nokat tada može ponovo da izraste. Hronično inficirani i bolni nokat može se trajno ukloniti.

Nažalost, gljivice noktiju na nogama mogu biti tvrdoglave – stopa recidiva može biti i do 40 procenata.

Ako vam se gljivice na noktima na nogama stalno vraćaju uprkos preduzimanju preventivnih mera, posetite svog lekara. Možda je nešto drugo uzrok, ili će vam možda trebati drugačiji pristup. Vaš lekar može doći do korena problema i odrediti najbolji način delovanja.

Gljivice na noktima- mere predostrožnosti

Pratite ove smernice da biste pomogli da nokti na nogama budu zdravi!

 • Operite noge sapunom i vodom i dobro ih osušite nakon plivanja.
 • Nosite cipele za tuširanje u svlačionicama i javnim prostorima.
 • Nosite cipele koje dobro pristaju i napravljene su od prozračnih materijala.
 • Skinite mokre ili vlažne čarape ili cipele što je pre moguće i osušite stopala.
 • Dezinfikujte makaze za nokte i kućni pedikir pre i nakon upotrebe.
 • Ako idete na pedikir, uverite se da vaš salon prati odgovarajuće procedure dezinfekcije i operite i osušite stopala kada se vratite kući.
 • Izbegavajte nanošenje laka na zaražene nokte.
 • Ako imate atletsko stopalo, lečite infekciju.

Najupečatljivije boje za letnji pedikir ove sezone: Da li ćete ih isprobati?

Lepota i zdravljePornpak Khunatorn/iStock/Getty Images Plus via Getty Images