Brijanje pod tušem: 8 čestih grešaka koje dovode do iritacija i uraslih dlaka

by | 27 juna, 2023
brijanje pod tušem

Postoji velika šansa da brijete noge godinama – možda čak i decenijama! Ali, da li ste sigurne da ne pravite greške koje povećavaju iritaciju i urasle dlačice?

Ako se i dalje svakog leta borite sa uraslim dlakama, crvenilom, upalama – ovo su greške koje ćete želeti da ispravite sledeći put kada zgrabite brijač! Naučite kako da izvedete brijanje pod tušem tako da postignete glatku kožu, što trajniji rezultat i izbegnete sve neželjene posledice.

Brijanje pod tušem je efikasnije i smanjuje rizik od iritacija

Istina je da brijati noge možete bukvalno bilo gde. Ali, brijanje pod tušem to čini daleko jednostavnijim i smanjuje vam rizik od upala i iritacija. Kako?

Tople, vlažne dlačice se tri puta lakše briju nego suve. Dakle, za najbolje rezultate brijte se tokom kupanja ili tuširanja i to nakon što ste dobro navlažili noge vodom u trajanju od najmanje tri minuta.

Takođe vam preporučujemo da napravite piling kože pre brijanja jer to pomaže u sprečavanju urastanja dlačica. I, da ne zaboravimo: kvalitetno sredstvo za brijanje koje će obezbediti omekšavanje dlačica i hidrataciju kože je od velike važnosti. Ono može da smanji rizik od uraslih dlaka, posekotina i crvenila čak za pola.

Brijanje pod tušem: 8 grešaka koje dovode do iritacija

Brijete se ujutru

Noćno brijanje će učiniti vaše noge glatkijim. Dok spavate, vaše noge blago otiču a to može naterati malje da se povuku u folikule. Utrljajte hidratantnu kremu za telo na noge pre spavanja da hidratizujete kožu dok spavate, tako ćete se probuditi još svilenkastije kože. Ako imate normalnu kožu, odlučite se za losion za telo, a ako je vaša koža suva odlučite se za bogatiju i hranljiviju kremu za telo ili puter.

Brijete noge čim uskočite pod tuš

Razumljivo, želite što pre da započnete svoju rutinu, ali stručnjaci savetuju da provedete pod tušem ili u kadi bar 15 minuta pre nego što počnete da se brijete. Dakle, prvo počnite sa šamponom, kupkom i  čišćenjem tela. Ovo će omekšati dlačice i otvoriti folikule.

Koristite brijače za jednokratnu upotrebu sa jednom oštricom

U redu je koristiti ovakve brijače ako ste na nekom putu, ali za svakodnevnu upotrebu najbolje je uložiti u brijač sa četiri ili pet oštrica. Posle njih je koža najglatkija, a egonomski su napravljeni i prilagođeni čak i područjima kakvo su prepone ili pazuh.

Brijete se na suvo ili koristite sapun

Bez obzira koliko ste žurni, preskočite iskušenje da se obrijete na „suvo“. Čak ni sapun ili balsam za kosu kao priprema za brijač nisu dovoljno dobri. Da biste zaštitili kožu od oštećenja i posekotina treba vam gel za  brijanje ili drugi namenski proizvod. Ovakav proizvod uradiće dve vrlo važne stvari. Najpre, omakšaće vaše dlačice, pa će njihovo uklanjanje biti lakše, a rezultat brijanja bolji. Drugo, hidriraće vašu kožu, pa će koža čak i nakon brijanja biti svilenkasta. Bilo bi idealno da vaše sredstvo ima i umirujuće sastojke, jer ćete na taj način sigurno izbeći crvenilo i iritacije. 

L&Z preporuka

Afrodita Cosmetics Shave & Shower – gel za brijanje i tuširanje

S naprednom uljnom formulom omogućuje jednostavno brijanje tokom tuširanja i istovremeno štiti kožu tokom i nakon brijanja. S dodatim potpuno prirodnim uljima argana, jojobe i makadamije nežno čisti kožu i istovremeno je bogato neguje i sprečava njeno isušivanje.

Ne menjate žilet dovoljno često

Možda ste sebi kupili dobar brijač, ali neće vam pomoći ako ne promenite oštricu na prvi znak tuposti. Stare oštrice nisu samo neefikasne, već će verovatnije izazvati izbočine i crvenilo i zarobiti bakterije, koje potencijalno mogu izazvati infekcije. Ukoliko se brijete pod tušem, oštrice treba zameniti otprilike svake dve nedelje radi maksimalne bezbednosti i efikasnosti.

Izbrijavate kožu

Nemojte se izbrijavati! Brijte se samo u smeru rasta dlačica, nipošto uz nogu. Ovo pravilo je značajno posebno ako imate osetljivu kožu. Istina je, ako se izbrijavate, odnosno brijete suprotno od rasta dlake, dobićete glatkiji rezultat, ali na ovaj način oštećujete kožu i ona postaje sklona iritaciji, crvenilu pa čak i infekciji.

Ako baš želite izbrijavanje, nakon prvog brijanja, ponovo nanesite sredstvo za brijanje na kožu i ponovite postupak.

Ne lečite oštećenja od brijača na pravi način

Brijanje može dovesti do uraslih dlačica, a opekotine od brijača mogu se pretvoriti u dugotrajne ožiljke ako ih ne tretirate valjano. Da biste sprečili te dosadne crvene tragove, koristite piling za pranje tela ili piling za telo (kao što je naš izbor u nastavku) dva puta nedeljno da biste skinuli mrtve ćelije kože i olakšali brijanje pod tušem.

Za lečenje iritiranih delova kože, stavite topli oblog na zahvaćeno područje – toplota će opustiti dlačice. Nakon tuširanja, nanesite losion za telo – koža će biti manje podložna infekcijama.

Za brijanje pod tušem koristite muški brijač

Mnoge žene misle da je upotreba muškog brijača efikasnija, ali to nije sasvim tačno. Oni jesu oštri i efikasni, ali ne prate liniju vašeg tela, niti su namenjeni nežnoj ženskoj koži pa će posekotine i iritacije biti češće. Za brijanje pod tušem ipak birajte sredstva pravljena posebno za žene.

promo, Yacobchuk Olena/iStock/gettyimagesplus