Idealni rituali za sezonski reset

Ovi rituali pomoći će vam da se povežete s prirodom i da osetite fizičko i mentalno blagostanje.

by | april 28, 2021

Ove godine proleće smo dočekali raširenih ruku, s više nestrpljenja neko ikada pre, u nadi da ćemo početi da se osećamo lepše, poletnije i energizovano. A da li znate da se naš um i telo fundamentalno menjaju s promenom godišnjih doba? Pripremite se za sezonski reset!

Mi nismo deo prirode, činimo s njom jednu celinu. Podrazumeva se da promena godišnjih doba utiče i na nas, kaže Ena Kanon, kolumnistkinja britanskog izdanja magazina “Natural Health” i akupunkturistkinja.

Prema Emi, s promenom godišnjih doba dolazi do energetskih tranzicija na nama i u nama, što budi bujicu emocija.

Između ostalog, da navedem jedan primer, proleće može pojačati agresivnost, jer naša energija raste, objašnjava Ema.

Upravo zato, isprobajte Emine rituale sezonskog reseta kako biste svoje telo i um doveli u harmoniju s prirodom.

Rituali za sezonski reset

Ispirajte nos

Dolaskom proleća dolazi i do alergija i nazalnih iritacija i pravo je vreme da “pročistite” svoj organ čula mirisa. Probajte ajuverdski ritual čišćenja nozdrva slanom vodom.

Probajte suvo četkanje kože

Koža je naš najveći organ, a njenim četkanjem poboljšavamo nesmetani tok či energije i stimulišemo proces izbacivanja toksina. Očetkajte se pre tuširanja, dva puta dnevno, dugom četkom od prirodnih vlakana. Uvek se četkajte pokretima u smeru ka srcu, a počnite od stopala, preko nogu, torza do gornjeg dela tela. Ne pritiskajte prejako.

Otvorite treće oko

Joga vežba “plesačko oko” (engl. temple dancer eyes) idealna je facijalna vežba koja će ojačati mišiće očiju. Ova vežba pomaže da se zategne koža oko očiju, a na duhovnom nivou, otključava sposobnost predviđanja. Sedite na pod, a ruke postavite pored nogu. Zatvorite oči i duboko udahnite nekoliko puta, dok vam se celo telo ne opusti.

Zatim otvorite oči, i bez pomeranja ostatka tela i glave, gledajte što više u jednu, pa u drugu stranu, simultano dišući sve vreme kroz nos. Ponovite pet puta u jednu, pa u drugu stranu. Na kraju, zatvorite oči i zamišljajte tačku na sredini obrva, gde se nalazi čeona čakra – treće oko. Ostanite u tom položaju najmanje minut. (Pročitajte i… Sofrologija: Napunite baterije!)

Napravite lični zdravstveni plan za sezonski reset

Zapišite dugoročni plan koji se tiče zdravlja, kao i manje ciljeve koje će biti potrebno da ostvarite da biste realizovali svoj dugoročni plan. Ovo će vam pomoći da vam fokus uvek bude na sopstvenom zdravlju i dobrobiti.

Organizujte prolećno čišćenje

Izdvojte jedan vikend za veliko prolećno čišćenje ormana. Stvari koje ne nosite spakujte u kutiju i poklonite u humanitarne svrhe. U pitanju je terapeutski ritual koji donosi osećaj postignuća, a sam prostor, kada je rasterećen, dobija novu energiju.

                 Iz redakcije „Natural Healtha“

 

Natural Health maruco / iStock via Getty