Imate li pasoš… do sreće? Evo o čemu se radi

Zašto prihvatanje stilova života iz različitih svetskih kultura može da bude ključno za emotivnu ispunjenost i zdravlje?

by | maj 2, 2021

Restrikcije kada su putovanja u pitanju, zbog globalne pandemije koronavirusa, i dalje traju te odlazak na neku daleku destinaciju (pa čak i neke bliže) deluje samo kao lep san.

Ali, to ne znači da ne možemo da maštamo o tome kuda ćemo otputovati kada se sve ovo završi. A naša potraga za različitim načinima da se dostigne blagostanje sigurno će vam dodatno podstaknuti želju za lutanjem.

Od Japana do tropskih, egzotičnih krajeva – na različitim destinacijama možemo mnogo toga da naučimo čak i ako samo krenemo na onlajn putovanje preko planete. U nastavku istražujemo kako žive neke od najsrećnijih i najzdravijih nacija.

Pasoš do sreće: Virtuelno putovanje do blagostanja

Japan

Tajna blagostanja: Unutrašnje isceljenje.

Kintsugi je japanska umetnost sastavljanja i lepljenja slomljene grnčarije, koja se ukrašava zlatnim bojama, kako bi izgledala lepše. Ideja o popravljanju onoga što je slomljeno može da se prenese i na duševni život. Potrebno nam je da iscelimo telo i um od stresa i traume. Slavite nesavršenosti i tako ćete slaviti i svoju snagu, što će dovesti do pozitivnijeg pogleda na svet.

 

Bugarska

Tajna blagostanja: Spor život oivičen zlatnim plažama i netaknutom prirodom.
Priznajte da o ovoj državi iz komšiluka niste razmišljali na ovaj način! Vreme je da promenite mišljenje. U Bugaskoj je “slow living” deo kulture. Ajliak (ayliak) je duboko ukorenjen i podrazumeva opušteniji i slobodniji život, bez briga, što je nešto što bi nam svima i te kako dobro došlo.

Havaji

Tajna blagostanja: Opraštanje.
Možemo mnogo da naučimo od drevnih plemena Havaja kada je u pitanju oproštanje. Termin h’oponopono (“ispraviti stvar”) donosi ideju da kada se pomiriš s drugima – “ispravljaš stvar” sa samim sobom. Kada zadržavamo loše misli i ne opraštamo, preplavljuju nas hormoni stresa, što nas na posletku može dovesti do depresije i anksioznosti.

Škotska

Tajna blagostanja: Komfor.

Zeleni, bajkoviti krajolik Škotske oduzima dah, ali ova zemlja baš i nije poznata po blagoj klimi, čak ni leti. Ipak, Škoti ne dozvoljavaju da im loše vreme pokvari raspoloženje i spreči ih da uživaju u plivanju, planinarenju i pešačenju. A kada se vrate u topli dom, uživaju u pucketanju vatre iz kamina i domaćoj klopi. Ovaj narod organizuje nešto što se naziva “kuri” (engl. coorie), što u prevodu znači činiti sve da se osećamo dobro i da nam bude udobno. Bilo da je u pitanju dobra hrana ili uživanje u prirodi.

Švedska

Tajna blagostanja: Zahvalnost.

Pandemija nas je naučila da je važno da budemo zahvalni na onome što imamo. U Švedskoj, ova filozofija zove se lagom. Ona se vodi konceptom zahvalnosti, a brojne studije pokazale su da takav način života ima mnogobrojne mentalne benefite. Za Šveđane, lagom takođe znači i uživanje u životu, a ne fokusiranje na materijalno. (Pročitajte i… Idealni rituali za sezonski reset)

Finska

Tajna blagostanja: Briga o sebi.

Od početka pandemije, sve je više nas radilo od kuće, a iako je to u početku zvučalo sjajno, ubrzo smo shvatili da smo zapravo po ceo dan bili zauzeti. Kada nismo radili, kuvali smo i obavljali kućne poslove i zaboravljali smo da imamo pravo na pauzu. Finci imaju nešto što se naziva “kakukahvi”, što u prevodu znači “počastiti se”. Zapravo, ova filozofija bazira se na tome da na trenutak zaboravimo na pritisak svakodnevnice, da napravimo pauzu i popijemo šoljicu čaja ili kafe i pojedemo parče kolača. Sladak način da se bar na kratko brinemo o sebi, zar ne? Isprobajte!

 

Natural Health evgenyatamanenko / iStock via Getty