Ishrana i zatvor: Koje namirnice ublažavaju ovu tegobu?

by | 28 aprila, 2022
Ishrana i zatvor

Ishrana i zatvor su i te kako povezani, a dok neke namirnice mogu da uzrokuju konstipaciju, druge je sprečavaju…

Zatvor je zdravstveni problem koji se definiše kao pražnjenje creva svega dva do tri puta sedmično. Zbog načina života, neaktivnosti i loše ishrane, zatvor je sve češći kod većine odraslih osoba.

I dok postoje brojni medikamenti koji nam mogu pomoći da se rešimo konstipacije, najzdravija opcija svakako je ona prirodna. Zato vam otkrivamo kako da promenite dnevni meni, a samim tim i sprečite nastanak zatvora.

Ishrana i zatvor

Suve šljive

Ovo voće, u sušenom stanju, sadrži 11 grama vlakana po šolji. Zbog toga predstavljaju i prvu i najčešću opciju u borbi sa zatvorom. Istraživanja su pokazala da osobe koje konzumiraju 100 grama suvih šljiva dnevno, imaju i bolju probavu, a samim tim i češće pražnjenje creva. Pokušajte da inkorporirate ovo voće u dnevni meni, bilo kao deo doručka, u ovsenoj kaši, kao dodatak salatama ili u smutijima.

Jabuke

Jabuka je takođe bogata vlaknima, ali i sorbitolom. Stoga, ona i te kako smanjuje tegobe izazvane zatvorom. Možete ih konzumirati sveže, ili ih naseckajte u ovsenu kašu. Isto tako, naribana sveža jabuka može biti idealan osvežavajući dodatak salatama.

Koštunjičavo voće

Breskve, trešnje, višnje, mango, kajsija… Ovo voće prebohato je laksativima poput robitola, ali i vlaknima, koji pomažu bolje varenju i učestalijem pražnjenju creva. Istraživanja su pokazala da osobe koje su četiri nedelje dnevno konzumirale 300 grama manga, izlečile su hronični zatvor.

Pročitajte i… Šta izaziva zatvor u trudnoći i kako ga sprečiti?

Kivi

Nekoliko studija pokazalo je da dva kivija dnevno imaju blagotvorno dejstvo na creva i da sprečavaju zatvor, a olakšavaju i pražnjenje creva. Za to su, pored vlakana, zaslužni i određeni enzimi koji omekšavaju stolicu i potpomažu izbacivanje iz organizma.

Kruške

I kruške predstavljaju mešavinu sorbitola i vlakana, te su idealne u borbi s konstipacijom. Možete ih konzumirati same, ili ih dodavati u jogurt, salate…

Namirnice od celog zrna

Ovas, kinoa i ječam sadrže vlakna koja u crevima ispuštaju služ, pa samim tim olakšavaju izbacivanje stolice.

Hidratacija

Pored svih ovih namirnica, savet lekara jeste da pijete dovoljno vode, nezaslađenih čajeva i sokova koji će hidrirati creva i pomoći pri pražnjenju.

Pročitajte i… Kada se javiti lekaru zbog konstipacije?

Koje namirnice izbegavati kada imamo zatvor?
  1. Brza hrana (hamburgeri, pljeskavice, pomfrit…) je prepuna masnoća, a sadrži premalo vlakana i može uzrokovati zatvor.
  2. Prerađene žitarice (beli hleb, pecivo, beli pirinač) takođe utiču na pojavu konstipacije.
  3. Crveno meso sadrži vrlo malo proteina, a mnogo masnoća. Zamenite ga ribom ili piletinom.
  4. Slatkiši, kolači, torte, razni čokoladni kremovi i slične poslastice prepune su šećera koji uzrokuje smanjeno pražnjenje creva.
lepotaizdravlje.rsAndreyPopov/iStock/Getty Images Plus via Getty Images