7 namirnica koje normalizuju rad štitne žlezde

by | 1 aprila, 2016

Nepravilan rad štitne žlezde može imati razne negativne posledice po funkcionisanje organizma. Najčešći simptomi su: razdražljivost, odnosno nagle i česte promene raspoloženja, višak kilograma i nedostatak koncentracije.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Štitna žlezda (tiroida) smeštena je u dnu vrata i veoma je važna za funkcionisanje organizma jer proizvodi hormone koji utiču na rast, proizvodnju telesne energije i brzinu metaboličkih procesa u telu. Simptomi koje štitna žlezda može da prouzrokuje razlikuju se u odnosu na to da li ona radi prejako ili preslabo, a ovim poremećajima. Ovi hormoni takođe utiču i na izgled i kvalitet kože i kose.

Pročitajte i… Simptomi koji otkrivaju nepravilan rad štitne žlezde

Oslabljen rad štitne žlezde direktno utiče na metabolizam pa je neophodan dovoljan unos tečnosti, najmanje 8 do 12 čaša vode dnevno kako biste ubrzali metaboličke procese. Takođe, određene namirnice mogu da vam pomognu da regulišete rad štitne žlezde ili da marak ublažite neprijatne simptome…

Na sledećim stranama pogledajte koje namirnice mogu da vam pomognu da regulišete funkcionisanje štitne žlezde.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

1. Integralne žitarice

Usporeno varenje i lenja creva čest su simptom hipotireoze. Doručak bogat integralnim žitaricama kao što su ovsene pahuljice, ili integralni hleb, testenina i pirinač za ručak bogati te su bitnim nutrijentima i vlaknima, što može pomoći u regulisanju rada creva. Međutim, vlakna mogu ometati apsorpciju sintetičkih hormona štitne žlezde, pa ukoliko koristite ovakve lekove, uyimajte ih nekoliko sati pre ili posle konzumiranja hrane bogate prehrambenim vlaknima.

Pročitajte i… Terapija lekovitim biljem protiv prolećnih alergija

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

2. Pasulj

Pasulj je veoma važan izvor energije, što može biti korisno ako hipotireoza uzrokuje iscrpljenost kod vas. Ova namirnica sadrži belančevine, antioksidanse, složene ugljene hidrate i mnoštvo vitamina i minerala. Pasulj je bogat i vlaknima, što može da vam pomogne ukoliko imate usporeno varenje.

Pročitajte i… Rešite se bola u želucu pomoću ovog ukusnog namaza

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

3. Riba

Omega-3 masne kiseline kojima su bogate ribe poput divljeg lososa, tunjevine, haringe ili sardine odličan su izbor za ručka ili večeru ako imate problema s aštitnom žlezdom. Takođe, riba je bogat izvor selena, važnog za pravilno funkcionisanje štitne žlezde. Morski plodovi i školjke takođe se preporučuju u ishrani osoba sa poremećenim radom ove žlezde. Preporuluje se da morsku ribu jedete najmanje dva do tri puta nedeljno, spremljenu na što manje masti.

Pročitajte i… Lekovite biljke i začini: Blagotvorno dejstvo na zdravlje dece

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

4. Alge

Alge sadrže visoku koncentraciju joda, osnovnog sastojka potrebnog za funkciju štitne žlezde. Takođe nude obilje vlakana, kalcijuma i vitamina A, B, C, E i K. Možete ih jesti sa supama, salatama ili u sušiju. Pre nego što povećate unos joda konsultujte se s lekarom.

Pročitajte i… Domaći čaj koji rešava ženske probleme

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

5. Mleko i mlečni proizvodi 

Kkao bi štitna žlezda pravilno funkcionisala, pored joda, neophodno je da redovno unosite belančevine. U slučaju nedostatka neke od važnih aminokiselina koje ulaze u sastav proteina, štitna žlezda ne može da proizvodi hormone. Zato je veoma važno da tri puta dnevno unesete belančevine u organizam, kao što je, na primer, sir. Takođe, pijte mleko i jogurt svakodnevno, kad god možete. Ove namirnice možete konzumirati i putem kolača, poslastica, voćnih šejkova, u kombinaciji sa žitaricama.

Pročitajte i… Može li se kandida lečiti namirnicama?

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

6. Sveže voće i povrće

Gojenje je jedan od najčešćih simptoma hipotireoze. Niskokalorijska hrana i hrana visoke nutritivne vrednosti poput svežeg voća i povrća temelj su svakog uspešnog programa mršavljenja. Ako je moguće, uključite u svaki obrok sveže voće i povrće. Određene namirnice, kao što su borovnica, višnja, slatki krompir i zelena paprika, bogate su antioksidansima, materijama poznatima po tome što smanjuju rizik od bolesti srca.

Pročitajte i… Urinarna infekcija može da se leči prirodnim antibiotikom

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

7. Orašasti plodovi

Zdrave grickalice poput oraha, lešnika, badema i brazilskog oraha bogati su selenom, mineralom koji povoljno utiče na rad štitne žlezde. Orašaste plodove možete jesti samostalno ili pomešano sa salatom ili jogurtom. Međutim, budući da su ove namirnice veoma kalorične, a da je gojaznost najčešći problem nepravilnog rada štitne žlezde, nemojte preterivati s njihovom konzumacijom. Preporučena doza je šaka orašastih plodova dnevno.

Pročitajte i… Čičoka je lek i preventiva

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Napomena: Oprez s kafom

Ukoliko pijete kafu  nekoliko puta na dan, a imate problema sa radom štitne žlezde, to bi svakako trebalo da prestanete da radite. U jutarnju kafu dodajte malko mleka, a kasnije tokom dana radije se opredelite za čaj. Velika količina kafe, naime, negativno utče na rad štitne žlezde jer ima i stumlativni i strumogeni efekat. Drugim rečima, kafa je jak stumlans u produkciji hormona kod hipertireoze pa može pogoršati njenu funkciju, a kod hipotireoze ovaj napitak ometa preuzimanje joda i sprečava stvaranje tiroidnih hormona.

Pročitajte i… Namirnice koje snižavaju holesterol

Tagovi: