Pomoć iz prirode: Sprečite i zalečite upalu bešike

by | april 8, 2016

Često idete u u toalet, osećate peckanje pri mokrenju i imate bolove u donjem delu stomaka? Ovi simptomi ukazuju da sa vašom bešikom nešto nije u redu. Kada oseti ovakve tegobe, gotovo svaka žena prvo pomisli na upalu bešike, ali često je zapravo reč o hiperaktivnoj bešici.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

U većini slučajeva, uzročnik bakterijske upale jeste bakterija ešerihija koli, koju svaka žena ima u predelu genitalija. Kroz kratak mokraćni kanal (uretra) ove bakterije lako dospevaju u bešiku. Ako tamo, recimo usled oslabljenog imuniteta, počnu da se razmnožavaju, izazivaju upalu mokraćnih puteva i same bešike.

Pročitajte i… Ove navike negativno utiču na zdravlje vaše vagine

Kada treba da se javite lekaru

Ako tegobe ne prestanu ni posle dva dana ili ako imate povišenu temperaturu, obavezno se javite lekaru. Ukoliko otkrijete da imate bakterijsku infekciju, prepisaće vam antibiotike koji se obično uzimaju tri dana. Osim toga, daće vam lek protiv bolova i peckanja pri mokrenju.

Pored toga, postoje i načini kako sebi da pomognete određenim navikama kojima ćete smanjiti rizik od upale bešike, ili već postojeću zalečiti prirodnim putem. 

Na sledećim stranama pogledajte više detalja o tome kako da sprečite i zalečite upalu bešike…. 

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

1. Redovan odlazak u toalet 

Zaštiti od urinarnih infekcija doprinosi redovno pražnjenje bešike. Veoma je važno da ne odlažete odlazak u toalet, čak i ukoliko morate da se poslužite javnim toaletom, za koje vlada pogrešno mišljenje da se infekcija u njima lako može dobiti. Naprotiv, u njima ne vrebaju bakterije, nego su žene nedovoljno opuštene u javnim toaletima, bešika se ne prazni do kraja pa se na taj način u njoj zadržavaju bakterije, što može izazvati upalu.

Pročitajte i… Rešite se bolnih i obilnih menstruacija prirodnim putem

Takođe, mokrenje je obavezno i posle seksa, jer se na taj način spiraju bakterije. Brojni lekarski stručnjaci tvrde da se preko seksualnog odnosa najčešće može dobiti upala bešike, jer se tada bakterije šire preko mokraćnog kanala direktno do bešike. Mokrenjem nakon seksulanog odnosa se telo „čisti“ od bakterija i na taj način sprečava stvaranje infekcije u bešici.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

2. Pravilna higijena

Intimno područje je najbolje prati samo vodom, jer agresivni sapuni izazivaju poremećaj vaginalne flore što može uzrokovati infekcije. Pritom, žene bi trebalo da se peru od napred prema nazad jer se tako štiti mokraćni kanal od bakterija koje se nalaze oko anusa. Genitalije treba prati mlakom vodom jednom dnevno, i pre i posle seksualnog odnosa. Bolje je tuširanje od ležanja u kadi, jer bakterije mogu da se šire i u vodi. Tokom menstrulnog ciklusa, neophodno je da se redovno menjaju ulošci i tamponi kako bi se izbegao razvoj bakterija u menstrualnoj krvi.

Pročitajte i… Intimna higijena: 4 ključna saveta za pravilnu negu vagine

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

3. Unosite više tečnosti

Potrebno je da pijete što više tečnosti, najjednostavnije vam je da pijete vodu. POvećan unos tečnosti podstiče mokrenje, a samim tim će se lakše i brže ispati mokraćni mehur i ukloniti moguće bakterije. Preporčena količina tečnosti je minimalnih osam čaša dnevno.

Pročitajte i… 7 namirnica koje normalizuju rad štitne žlezde

Ako tegobe nisu suviše jake, prvo treba primeniti mere za dezinfekciju, smatraju stručnjaci. Dva-tri puta dnevno pijte sok od brusnice ili uvin čaj ili uzimajte preparate ovih biljaka. Pijte što više tečnosti (dva-tri litra dnevno) i utopljavajte karlični pojas i stopala.

Ako se infekcije često vraćaju, pored dugoročne terapije niskodoziranim antibioticima, nove upale mogu se sprečiti i redovnim fizičkim aktivnostima, najbolje brzim hodanjem ili plivanjem, kao i vežbama jačanja karličnog dela, odnosno jogom. Nelagodu koju osećate možete da ublažite ili potpuno neutrališete i grejanjem donjeg dela stomaka. Možete koristiti termofor ili peglom da ugrejete vuneni komad garderobe koji ćete obući ili njime umotati stomak.

Takođe, pomoć možete potražiti i u prirodi, a koje namirnice mogu biti od pomoći pogledajte na sledećim stranama…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

4. Vitamin C

Treba povećati unos vitamina C, jer usporava rast bakterija u bešici. Stoga jedite što više namirnica bogatih ovim vitaminom, ili pijte sveže ceđene sokove. Takođe, izbegavajte alkohol, kafu, šećer, čokoladu. Mlečni proizvodi, predstavljaju idealnu podlogu za razmnožavanje bakterija.

Pročitajte i… Prolećna detoksikacija: Top 15 namirnica za čišćenje organizma

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

5. Čaj

Za urinarnu infekciju treba piti dva litra čaja od breze, kukuruzne svile, uve, bosiljka, peršuna ili drugih biljaka, jer podstiču češće mokrenje, a samim tim i izlučivanje bakterija iz organizma. Zbog visoke koncentracije kalijuma, kopriva je odličan diuretik za čišćenje mokraćnih puteva i ostalih organa urinarnog trakta. Čaj se priprema od mladih listova koprive koji se kuvaju 15 minuta u vodi. Čaj se zatim procedi, po želji zasladi, i pije čitav dan. Tako konzumiran olakšava mokrenje i jača imunitet.

Pročitajte i… Sezona je počela: 7 razloga da maslačak obavezno uvedete u ishranu

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

6. Brusnica 

Brusnica se često koristi u lečenju bolesti urinarnog trakta, naročito kod onih infekcija koje je izazvala ešerihija koli. Tajna ove biljke krije se u lekovitom sastojku koji sadrži a koji sprečava lepljenje bakterija za zid mokraćne bešike, pa samim tim i njeno razmnožavanje u telu, te na taj način podstiče njihovo izlučivanje. Za prevenciju su dovoljne dve čaše nezaslađenog soka brusnice dnevno.

Pročitajte i… Brusnica pomaže u lečenju raka jajnika

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

7. Peršun

Peršun deluje kao diuretik, odnosno hrani telo vitaminima i mineralima, poboljšava varenje i omogućava da se brzo oslobodite viška tečnosti u organizmu, i na taj način da pročistite bešiku i eliminišete bakterije iz nje. Najbolje je da pijete čaj od peršuna koji lako možete napraviti i sami. Dve kafene kašičice suvog peršuna prelijte s 250 ml ključale vode. Ostavite da odstoji maksimalno 10 minuta, pa lagano pijte.

Pročitajte i… Napitak od peršuna uspešno skida kilograme

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

8. Krastavac

Ovo povrće sadrži veliku količinu vode, te se preporučuje da ga jedete u većim količinama ukoliko imate urinarnu infekciju kako biste što lakše ispirali mokraćni kanal od bakterija.

Pročitajte i… Moćni napitak koji sagoreva masti i bori se protiv raka

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

9. Beli luk

Beli luk, takođe, može pomoći da se oslobodite urinarnih infekcija. Kod bolnog zadržavanja mokraće platnena vrećica napuni se sveže isečenim i umereno ugrejanim lukom, pa se topla položi na bešiku, a prema potrebi se češće ponavlja.

Pročitajte i… Beli luk leči čak 35 bolesti: Otkrivamo recept za svaku od njih!

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

10. Med i cimet

Ako želite da se oslobodite ove neprijatne bolesti, možete to da učinite i s dve kašičice cimeta i jednom kašikom meda pomešanim u čaši mlake vode. Ova kombinacija, takođe, uspešno uništava bakterije u bešici.

Pročitajte i… Urinarna infekcija može da se leči prirodnim antibiotikom

Tagovi: