Zašto je ulje avokada dobro za vašu kosu i telo

by | mart 23, 2020
ulje avokada lepota

Ako volite avokado, značiće vam i činjenica da je ulje avokada odlično za vaš organizam, kožu i kosu.

Ovo hladno ceđeno ulje, sadrži visoku koncentraciju vitamina E, koji je jako bitan u održavanju zdravlja kože. Direktno nanošenje ulja na kožu smanjuje pojavu staračkih pega, bora i drugih znakova starenja. Istraživanja su pokazala da i ako ga pijete daje slične rezultate.

Ulje avokada sadrži lecitin i sterolin

Najbitniji sastojak za ljudsko zdravlje u ovom ulju su lecitin i sterolin. Lecitin formira zaštitni sloj na površini kože i folikulima kose, dok ih sterolin hidrira i omekšava.

ulje avokada lepota

Članak se nastavlja posle reklama

Zašto je ulje avokada dobro za kosu?

Avokadovo ulje se odlično kombinuje sa uljem makadamije i kokosovim uljem. Postoje odlične maske za kosu sa ovim uljem, a najčešće se ovo ulje koristi za suvu i oštećenu kosu. Pored toga ubrzava rast kose i sprečava njeno dalje opadanje.

Osim uticaja na kožu i kosu ulje avokada ima mnogih zdravstvenih prednosti, a neke od njih su pred vama.

Zdravstvene prednosti ulja avokada

Kontroliše i menja nivo holesterola u krvi i štiti kardiovaskularni sistem. Ulje avokada sadrži veliku količinu oleinske kiseline koja inhibira apsorpciju holesterola i triglicerida i sprečava trasport loših masnoća kroz krvotok. Zaustavlja se proces ateroskleroze i formiranje plaka. Snižava LDL i trigliceride, povećava HDL (više od svih biljnih ulja).

Članak se nastavlja posle reklama

Poboljšava stanje krvnih sudova jer sadrži omega 3, 6, 9 masne kiseline + vitamin E + Kalijum – štiti krvne sudove od slobodnih radikala i oštećenja. Kada nema oštećenja krvni sudovi postaju jači i fleksibilniji pa bolje reaguju na promenu krvnog pritiska.

avokado ulje lepota

Članak se nastavlja posle reklama

Visok sadržaj omega 3 – deluje protivupalno i antidepresivno

Ulje avokada ima visok sadržaj rastvorljivih vlakana – najveća količina u odnosu na sve druge vrste voća; poboljšava stanje srca i sistema za varenje

Članak se nastavlja posle reklama

Beta steroli –kao biljni holesterol, takmiči se za apsorpciju holesterola u krvotoku i na taj način inhibira apsorpciju lošeg holesterola.

Fitosteroli  iz ulja avokada smanjuju rizik od tumorskih bolesti.

Članak se nastavlja posle reklama

Antiseptik za usnu duplju – sprečava bujanje bakterija, loš zadah i propadanje zuba. Antiinflamator sprečava upalne bolesti u ustima pa se koristi protiv paradentoze, jer sprečava lučenje enzima koji degradira tkivo desni.

avokado lepota zdravlje

Visok nivo vitamina E, D, A – smanjuje rizik od visokog pritiska, kardiovaskularnih bolesti, Alchajmera i nekih karcinonma.

Članak se nastavlja posle reklama

Zbog značajnog nivoa luteina – štiti oko od UV zračenja i sprečava makularnu degeneraciju koja dovodi do slabljenja vida.

Ulje od avokada ima specifičan antioksidativni efekat –  može da uništi slobodne radikale u mitohondrijama, što nije pošlo za rukom ni jednom drugom antioksidansu. Mitohondrije su organele koje stvaraju enegiju za sve procese u telu, ako se one oštete, vrlo brzo dolazi do pojave bolesti i ubrzanog starenja.

Probajte ulje avokada, nećete zažaliti.

Članak se nastavlja posle reklama

Foto: Guliver/Getty