Jutarnji bol u grlu: 9 uzroka za koje niste znali

Jutarnji bol u grlu vas muči često? Ova pojava nije uvek u vezi sa prehladom i virusima. Nekada su uzroci neočekivani i bezopasni.

by | februar 5, 2023
jutarnji bol u grlu

Jutarnji bol u grlu vas muči često? Zbog čega mislite da se ova neprijatnost dešava? Ova pojava nije uvek u vezi sa prehladom i virusima. Nekada su uzroci neočekivani i bezopasni.

Jutarnji bol u grlu – česti uzroci

Dehidratacija, suv vazduh, problemi sa disanjem, gastroezofagealna refluksna bolest, alergija, zagađen vazduh, bakterije, virusne infekcije, pušenje samo su neki od razloga za vaš jutarnji bol u grlu. Bol u grlu nije samo neprijatan simptom, on takođe kvari raspoloženje, smanjuje produktivnost, narušava kvalitet sna i utiče na celokupno stanje organizma. Jutarnji bol u grlu može se javiti i zbog unutrašnjeg sata našeg tela jer se u toku noći proizvodi manje pljuvačke. Bitno je da znate da ukoliko je vaše grlo više suvo nego inače i ako je to praćeno i bolom i drugim znacima upozorenja, najbolje je posetiti lekara i utvrditi uzrok.

Dehidratacija – neretko izaziva jutarnji bol u grlu

jutarnji bol u grlu

nensuria/GettyImagesPlus

Ukoliko ne pijete dovoljno vode u toku dana, vaša usta i grlo biće preterano suvi u toku spavanja. Telo noću proizvodi manje pljuvačke, a noćno znojenje izazvaće gubitak tečnosti u organizmu. To je uzrok dehidratacije.

Ukoliko je dehidratacija uzrok vašeg jutarnjeg bola u grlu, potrudite se da pijete više vode i tečnosti. Pokušajte da uvedete ovu naviku u svaki deo dana. Održavajte hidrataciju i time sebi pomozite – ostanite energični, fokusirani, a uz to, osetićete i smanjenje apetita. Ako imate jaku žeđ, držite čašu vode pored kreveta. Za zdravstvene probleme koji izazivaju noćno znojenje, obratite se lekaru.

Suv vazduh

Tokom zimske sezone i grejanja, vazduh u spavaćoj sobi može biti suv. U tom slučaju, probudićete se sa suvim grlom.  Zbog toga se javlja jutarnji bol u grlu. Suv vazduh pogoršava neprijatnost u grlu. Osim suvog vazduha, bol u grlu može se javiti i zbog preterano velike temperature. Uz to, topao vazduh izaziva povećano noćno znojenje, koje opet dovodi do dehidratacije.

Rešenje: Koristite ovlaživač ili vodu koja će isparavati u toku noći. Trebalo bi da vlažnost u zatvorenom prostoru bude između 30-50% kako bi se sprečio rast buđi. Preporuka je i da soba bude hladnija.

Problemi sa disanjem i hrkanje izazivaju jutarnji bol u grlu

Dok hrčete, dišete na usta. Konstantan protok vazduha isušuje grlo i budite se sa osećajem bola. Hrkanje izaziva vibriranje tkiva u zadnjem delu grla, koja tako nadražena izazivaju bol.

U zavisnosti od problema koji imate sa disanjem, pokušajte da uklonite uzrok. Najbolje je zatražiti pomoć od stručnjaka. Hrkanje izazvano disanjem na usta može se ispraviti upotrebom dodataka kao što su flasteri za nos, štitnici za usta, specijalni jastuci.

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB)

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB)  može biti razlog zašto vas grlo boli svako jutro. U pitanju je simptom koji se dešava kada se želudačna kiselina vrati u jednjak. Zbog ovoga može se javiti i bol u grudima, a taj bol se može proširiti i na vrat i na grlo. Simptomi koji se javljaju uz ovu bolest su promuklost, mučnina, povraćanje, loš zadah i erozija zuba.

Šta raditi: Ukoliko mislite da imate ovu bolest, najbolje je da se javite lekaru. U zavisnosti od toga koliko je stanje ozbiljno, lekovi kao što su antacidi i inhibitori protonske pumpe mogu pomoći. Osim toga, regulišite ishranu. Izbegavajte začinjenu, masnu i slanu hranu, izbegavajte kasne obroke i jedite najmanje tri sata pre spavanja. Koristite viši jastuk kako biste pomogli da se želudačna kiselina vrati nazad u stomak.

Alergija je uzrok jutarnjeg bola u grlu

Alergeni koje mnogi imaju u spavaćoj sobi su buđ, perut kućnih ljubimaca, prašina i polen. Ovi elementi kvare san. Alergije su praćene suzenjem očiju, curenjem nosa i bolom u grlu. Osim toga, neretko se javljaju kijanje i kašalj.

Uradite alergo test i saznajte šta pokreće vašu alergiju. Nakon toga potrudite se da se oslobodite onih elemenata koji vam smetaju.

Zagađenje vazduha

jutarnji bol u grlu

triocean/GettyImagesPlus

Dim cigareta i izduvni gasovi automobila iritiraju disajne kanale. Jedan od simptoma da vam smeta zagađenje je jutarnji bol u grlu. Istraživanja su pokazala da zagađenje vazduha povećava rizik od hroničnog rinosinusitisa i devijacije septuma povezanog sa iritacijom grla.

Protiv zagađenja vazduha se možete boriti na više načina. Često otvarajte prozore kako biste osigurali kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru. Prečišćivači vazduha su verovatno najbolje rešenje jer temeljno čiste dom od prljavštine i sitnih čestica. Bolji kvalitet vazduha reguliše  nelagodnost u grlu.

Bakterijske infekcije

Jutarnji bol u grlu izazivaju i bakterije. Najozloglašenija bakterija je Streptococcus piogenes (streptokoka). Osim bola u grlu, uz bakterijsku infekciju javljaju se simptomi poput povišene temperature, glavobolje, bolova u telu, poteškoće sa gutanje, upale krajnika i otok limfnih čvorova.

Za ovu vrstu infekcije potrebno je da vam doktor prepiše odgovarajući antibiotik. Kako biste se što pre rešili neprijatnosti u vidu jutarnjeg bola u grlu, pijte dosta tečnosti i jedite mekšu hranu kako ne biste dodatno iritirali grlo. Antibiotike možete kombinovati sa pastilama koje trenutno ublažavaju bol.

Jutarnji bol u grlu izazivaju i virusi

Grip, boginje, mononukleoza i drugi virusi mogu izazvati bol u grlu nakon buđenja. Uz bol, javlja se i golicanje, iritacija i svrab. U zavisnosti od toga koji virus je u pitanju, neprijatnost bola u grlu sigurno će biti praćena i drugim simptomima.

Virusne infekcije se leče odmorom, mirovanjem i unosom tečnosti. Tablete ili pastile pomažu kod ublaživanja bola u grlu.

Pušenje

Pored suvog, iritiranog grla, pušenje izaziva i druge probleme gornjih disajnih puteva. Svaki problem izazvan pušenjem povećava šansu da imate nesanice. Pasivno pušenje, takođe, može izazvati ovakve simptome.

Najbolje je da prestanete da pušite, ali ukoliko niste spremni na taj korak – potrudite se barem da smanjite broj cigara u toku dana.

Kod jačih upala grla veoma je bitno brzo potražiti medicinsku pomoć, a kako biste umirili bolove pre nego što medicinska sredstva počnu da deluju, preporučuje se:

  • Ispirenje grla fiziološkim rastvorom ili rastvorom od sode za ublažživanje golicanja i svraba.
  • Konzumiranje toplih napitaka.
  • Med za ublažavanje kašlja (deca mlađa od godinu dana ne bi trebalo da jedu med)
Jovana Jevtićeternalcreative/GettyImagesPlus