Kafa smanjuje rizik od koronavirusa?

by | jul 19, 2021
kafa smanjuje rizik od koronavirusa

Kafa smanjuje rizik od koronavirusa, navodi se u najnovijem istraživanju

Studija objavljena u časopisu „Nutrijenti“ (engl. „Nutrients“) pokazala je da osobe koje piju minimum jednu šoljicu kafe dnevno umanjuju rizik da obole od koronavirusa. Naime, istraživači sa norveškog Univerzita Fajnberg analizirali su prehrabrene navike  preko 37.900 ljudi u periodu od 2006. do 2010. godine. Istraživali su činjenice poput koliko kafe dnevno piju, da li jedu voće, crveno meso, ribu…

Ove podatke upoređivali su s testiranjem na COVID- 19 iz 2020. godine. Analiza je pokazala da učesnici koji konzumiraju najmanje jednu šolju kafe dnevno imaju za 10% manje šanse da obole od koronavirusa, za razliku od osoba koje uopšte ne konzumiraju kafu.

Isto tako, istraživanja su pokazala da konzumacija povrća, kao i činjenica da smo kao bebe dojeni, takođe umanjuje mogućnost da se zarazimo. S druge strane, konzumacija prerađenog mesa uvećava rizik od koronavirusa. Konzumacija crvenog mesa ne igra nikakvu ulogu u povećanju ili smanjenju rizika.

Pročitajte i… Kafa štiti jetru 

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Franca (@franca_art)

 

Da li kafa smanjuje rizik od koronavirusa

Konzumacija kafe deluje na inflamatorne biomarkere koji su povezani s ozbiljnijim oblicima Covida- 19. Imunozaštitni efekat kafe je veoma verovatan, ali su neophodna dalja istraživanja, navodi se u studiji.

Kafa sadrži određene sastojke koji jačaju imuni sistem. Možda je u pitanju slučajnost, ali činjenica je da kofein umanjuje upalu izazvanu Covidom, zaključili su naučnici.

Kafa ima i brojne druge zdravstvene benefite. Istraživanja su pokazala da ispijanje kafe, između ostalog, umanjuje rizik od dijabetesa, Alchajmera i Parkinsonove bolesti, Uz to, osobe koje na dnevnom nivou konzumiraju dve šoljice kafe, imaju za 11% manji rizik od srčanih oboljenja.

Ipak, previše kafe ima svoje nuspojave, a neke od njih su veći rizik od preloma kostiju, povišen krvni pritisak, tahikardija, endometrioza, anksioznost… Stoga je savet da konzmirate maksimalno dve, do tri šoljice kafe dnevno.

lepotaizdravlje.rs SUMET SORNCHAN/iStock/Getty Images Plus via Getty Images