Kako da kafa bude zdravija: 6 načina da bustujete svoj prvi jutarnji napitak

by | 30 marta, 2022
Kako da kafa bude zdravija

Pored toga što razbuđuje, omiljeni jutarnji napitak može da bude i čudesan po naše telo. Evo kako da kafa bude zdravija. 

Zaboravite da uzmete dnevnu dozu vitamina? Niste jedini. Ali, dnevna doza kafe se ne zaboravlja, je li tako? A kako da spojite ta dva?

Zaista je moguće u jutarnji napitak ubaciti vitamine, antioksidante i sve te nutrijente koji će nas učiniti zdravijim i vitalnijim. Tako možemo da uživamo u jutarnjoj kafi, a da u isto vreme uradimo i nešto korisno za naše telo i um. Evo kako da začinimo našu kafu. Uzdravlje!

Kako da kafa bude zdravija?

Cimet

Ukoliko u jutarnju kafu ubacite malo cimeta, dobićete moćnu dozu antioksidanata. Cimet se naime već hiljadama godina koristi kao lek. Studije su pokazale da ovaj začin štiti srce i mozak, jača imuni sistem i poboljšava metabolizam.

Đumbir

Ovaj aromatični ljuti začin je prepun antioksidanata i antiupalnih svojstava. Umanjuje bol u mišićima, snižava holesterol i poboljšava varenje. U kafi, razume se, koristite đumbir u prahu.

Pročitajte i… Crna ili kafa s mlekom- koji izbor je zdraviji?

Pečurke

Kafa i pečurke… Iako deluju kao nespojima kombinacija, pečurke zapravo imaju antiviralno i antiupalno svojstvo, jačaju imuni sistem i sprečavaju brojna oboljenja. Uz to su i jak prebiotik. Kašičicu pečurki u prahu pomešajte s kašičicom kafe i pripremite napitak na uobičajen način.

Kurkuma

Ovo žuto blago je jak antioksidant, pomaže u detoksifikaciji, poboljšava varenje, a umanjuje i depresiju.

Maka

Čudesni prah maka balansira hormone, podiže energiju i libido, a prepun je masnih kiselina i vitamina C.

Kakao

Čokolada i kafa su zaista sjajan tandem, zar ne? A kakao je moćan antioksidant, sadrži ogromnu količinu gvožđa, snižava holesterol, poboljšava raspoloženje i podiže motivaciju. Sasvim dovoljno razloga da ga konzumirate uz kafu.

Pročitajte i… Da li je kafa s maslacem zdrava?

 

lepotaizdravlje.rsMaria Korneeva / iStock / Getty via Guliver