Kako da ojačate nokte: 8 saveta za zdrave i lepe nokte

by | 22 avgusta, 2023
Kako da ojačate nokte

Ako se pitate kako da ojačate nokte, najpre promenite ishranu i životne navike. Između ostalog, uzimajte suplemente biotina i izbegavajte agresivne hemikalije.

Dobra vest je da se nokti mogu ojačati i to za kratko vreme. A ovo su samo neki od saveta koji će vam pomoći da ojačate nokte.

Kako da ojačate nokte: Šta sigurno pomaže

1. Biotin

Biotin, takođe poznat kao vitamin H i vitamin B7, jedan je od vitamina B grupe. Pošto je rastvorljiv u vodi, telo ga ne skladišti, tako da morate da budete sigurni da ga unosite svakodnevno. Biotin može pomoći u jačanju kose i noktiju. Takođe pomaže nervnom sistemu da pravilno funkcioniše. Može se naći u hrani kao što su sardine, kuvana jaja i mahunarke, ili možete uzeti dodatak B vitamina.

2. Obratite pažnju na ishranu

Hranite se što raznovrsnije. Ishrana kojoj nedostaju ključni vitamini i minerali može uticati na celo telo – uključujući i nokte. Ako se ne hranite dobro (i zdravo) uzimajte povremeno multivitamine i minerale.

3. Pazite na proizvode koje koristite

Lak za nokte i aceton

Mnogi lakovi za nokte ili tretmani sadrže jake hemikalije koje zapravo mogu oslabiti nokte. Odstranjivač laka za nokte koji sadrži aceton treba izbegavati jer može oštetiti nokte. Potražite netoksične lakove za nokte, kao i sredstvo za uklanjanje laka bez acetona.

Sredstva za dezinfekciju ruku i sredstva za čišćenje

Ako koristite sredstvo za dezinfekciju ruku, pokušajte da ga ne nanesete na nokte i koristite ga umereno. Dezinfekciono sredstvo na bazi alkohola isušuje nokte (i ruke), što dovodi do pucanja i listanja noktiju. Kada čistite oko kuće, nosite gumene rukavice. Mnogi proizvodi za čišćenje ili maramice za čišćenje sadrže hemikalije koje mogu oslabiti nokte. Rukavice vam pomažu da izbegnete kontakt sa ovim hemikalijama.

Šampon

Ako koristite šampon koji isušuje ili ima za cilj uklanjanje masnoća (odnosno, namenjen masnoj kosi), može isušiti nokte i uzrokovati slabe ili lomljive nokte. Pokušajte da promenite šampon na nekoliko nedelja i vidite da li ćete primetiti razliku.

4. Izbegavajte korišćenje gela ili akrila, ako je moguće

Iako se ovo reklamira kao laka alternativa za one koji imaju problema s rastom noktiju, česta upotreba može dovesti do ljuštenja noktiju, što ih slabi. Ali ako i dalje želite da ih nosite, obavezno dajte noktima pauzu između nanošenja. Izlaganje ultraljubičastom (UV) svetlu potrebnom za gel lak je identifikovano kao faktor rizika za rak, iako je potrebno više istraživanja. Izlaganje UV svetlu takođe stari kožu koja podržava zdrav nokat. Fondacija za borbu protiv raka kože preporučuje nanošenje kreme za sunčanje na ruke najmanje 20 minuta pre nego što ruke budu izložene UV svetlu.

5. Odmorite nokte od lakiranja

Iako lak za nokte izgleda lepo, vaši nokti moraju da dišu. Stalna upotreba laka, čak i netoksičnog, može oslabiti nokat. Nakon što ste nosili lak za nokte nedelju dana ili više, uklonite lak za nokte sredstvom za uklanjanje laka bez acetona, a zatim ostavite da vam nokti budu bez laka nedelju dana.

6.  Ne koristite nokte kao alat

Umesto toga, koristite jastučiće prstiju da otvorite limenku i ne koristite nokte za uklanjanje nalepnica, otvaranje pakovanja i slično. Korišćenje noktiju kao alata može dovesti do njihovog krzanja i lomljenja.

7. Koristite kreme z jačanje noktiju

Svaki put kada nanosite kremu na ruke, obavezno je utrljajte i u nokte (prethodno skinite lak).

8. Promenite način turpijanja noktiju

Turpijanje noktiju pokretima napred-nazad poput testere zapravo može oslabiti nokte. Umesto toga, turpijajte ih u jednom pravcu. Takođe, lagano idite sa strane noktiju jer previše turpijanja može oslabiti nokat.

Sadržaj pružen na www.lepotaizdravlje.rs na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima. 

Kandida dijeta: Jelovnik za suzbijanje kandide

AndreiDavid/gettyimages.co.uk