Kako da vam kosa brže raste (na prirodan način!)

U nastavku, otkrivamo vam neke savete koji će ubrzati rast kose, bez obzira na to koja je vaša željena dužina.

by | mart 4, 2021

Iz redakcije magazina „Natural Health“

Kako biste zaista podržali rast kose, razmišljajte o tome u dva pravca: da održavate njeno zdravlje i da stimulišete rast. Prvi pravac uključuje standardne lekcije o nezi kose, a za drugi je potrebno malo više truda: morate da delujete na vlas iznutra.

Saveti za brži rast kose na prirodan način

1. Čišćenje i masaža kože glave

Ukoliko želite da vam kosa raste brže, morate krenuti od samog izvora: kože glave. Prvo, hronično upaljena koža ovog područja – do čega često dolazi usled tenzije, oksidativnog stresa i stanja poput dermatitisa – može da dovede do opadanja ili istanjivanja kose. Zapravo, jedna studija je pokazala da su upale izazvane zagađenjem i oksidativnim stresom glavni uzročnik opadanja kose kod odraslih osoba. To se dešava jer upalni proces zatvara folikul vlasi, limitira rast i na posletku, dovodi do opadanja. Upala će uticati na kvalitet rasta kose. To se dešava kada se ostaci raznih proizvoda, prljavština i masnoće nakupe oko folikula – iz kojeg onda vlas ne može da nikne. Zato, prvo i osnovno je redovno pranje kože glave neagresivnim šamponima. Tokom pranja, masirajte skalp, kako biste poboljšali cirkulaciju, uklonili stres i stimulisali folikule vlasi. To je win-win situacija. Uz to, redovne masaže potpomaži rastu kose. Masaža utiče na cirkulaciju, a samim tim neophodni nutrijenti i kiseonik nesmetano stižu do folikula vlasi. (Pročitajte i… Skalp detoks: Zdrava koža glave i bujna kosa u samo tri koraka)

Članak se nastavlja posle reklama

2. Koristite suplemente za rast kose, kao što su kolagen i biotin

 

Ova dva sastojka utiču na rast kose, jer osiguravaju telu neophodne nutrijente. Kosa je izgrađena od proteina – keratina, koji sadrži amino- kiseline poput cistina, serina, glutaminske kiseline, glicina i prolina. I kolagen i biotin (vitamin B7) sadrže pomenute amino kiseline, što znači da potpomažu rastu kose. Biotin je možda najpoznatiji čuvar zdravlja kose.
Slaba i istanjena kosa, kao i opadanje vlasi uobičajeni su simptomi i mogu da se ublaže konzumiranjem biotina. Posavetujte se sa svojim izabranim lekarom oko izbora suplementa biotina. Što se tiče kolagena, on pomaže rastu kose jer poboljšava zdravlje kože glave, jednako kao i kože celog tela. Hidrolizovani kolagenski peptidi utiču na proizvodnju prirodnog kolagena, koji zatim stiže do čitavog organizma, uključujući, naravno, i kožu glave.

3 Zaštitite kosu od fizičkih oštećenja

Ovo ne mora nužno da utiče na poboljšanje rasta kose, ali štiti dužinu koju trenutno imate. Fizička oštećenja – izazvana agresivnijim četkanjem, feniranjem, vezivanjem – dovode do pucanja vlasi. I dok je poneka
izlomljena vlas sasvim normalna pojava, ispucala kosa će vas sprečiti da dostignete željenu dužinu jer ćete češće morati da odsecate krajeve.
Nekoliko stvari imajte na umu po pitanju oštećenja – stezanje kose gumicama i šnalicama dovodi do trenja i čupanja, stoga koristite što mekše gumice za kosu. Redovno menjajte frizuru kako ne biste stvarali pritisak
na isto mesto svaki dan. Takođe, menjajte i stranu na kojoj nosite razdeljak. To ne samo da je zdravo za kosu, već u potpunosti menja celokupan izgled, a stvara se i novi volumen.
Način četkanja je takođe važan – češljajte se počevši od korena do krajeva. Imajte na umu da je kosa najranjivija kada je mokra, pa je stoga nežnije šamponirajte. Grubo utrljavanje šampona dovodi do pojave čvorova i zapetljanja kojih ćete se teško rešiti.

Članak se nastavlja posle reklama

Konačno imajte na umu i šta nosite kada vežbate: uglavnom kosu vezujemo u rep jer nam smeta. Prezategnut rep, kao što je već rečeno, izaziva oštećenja. Radije izaberite opuštenu pletenicu tokom vežbanja, jer
ćete umanjiti oštećenja vlasi.

Više o magazinu Natural Health saznajte ovde.

Članak se nastavlja posle reklama
Natural HealthEdwardDerule/ Getty Images via Guliver